Ένταση για το παράλληλο τραπεζικό σύστημα που εισηγήθηκε ο Δραγασάκης
07:25 - 02 Νοεμβρίου 2015
Τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, σχολίασαν πολιτικοί στην Ελλάδα.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Βουλή για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο κ. Δραγασάκης, σε μια αποστροφή του λόγου του είπε: «Πρέπει να προσπαθήσουμε να υπάρξει ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα, που να μην το ελέγχει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρέπει να στηρίξουμε τις συνεταιριστικές τράπεζες στη χώρα και μετά να φτιάξουμε τις δικές μας τράπεζες».
Η θέση του αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας: «Παράλληλο τραπεζικό σύστημα εντός Ευρωζώνης δεν προβλέπεται. Σχεδιασμός, άγνοια ή λάθος;» διερωτήθηκε μέσω Twitter ο βουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτό το λέει ο σοβαρότερος του Σύριζα...φανταστείτε τί λένε οι υπόλοιποι» δήλωσε ο έτερος των υποψηφίων Άδωνις Γεωργιάδης.
Αργά χθες το βράδυ ο κ. Δραγασάκης απάντησε μέσω Twitter στους επικριτές του, τονίζοντας ότι στην ευρωζώνη υπάρχουν τράπεζες εκτός εποπτείας της ΕΚΤ και του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM).
«Για όσους επιμένουν να εκτίθενται, αποκαλύπτοντας προκλητική άγνοια ή φανερώνοντας επιζήμιες για τον τόπο σκοπιμότητες αντί άλλων σχολίων προτείνεται η βραδινή ανάγνωση» σχολίασε o αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και παρέθεσε έκθεση του ινστιτούτου Bruegel των Βρυξελλών (πρόεδρός του είναι ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, τέως διοικητής της ΕΚΤ), σύμφωνα με την οποία υπάρχουν 3.652 τράπεζες στην ευρωζώνη, εκ των οποίων μόνο 120 τραπεζικοί όμιλοι υπόκεινται στην άμεση εποπτεία της, αν και αυτοί οι τραπεζικοί όμιλοι αντιπροσωπεύουν το 80% της συνολικής αξίας των στοιχείων ενεργητικού του κλάδου στην ευρωζώνη.
Για κάποιους σχολιαστές η θέση αυτή του Γιάννη Δραγασάκη έχει ομοιότητες με μια ανάλογη του Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος φέρεται να σχεδίαζε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, όταν ήταν Υπουργός Οικονομικών. Μάλιστα τότε είχε κατηγορηθεί ότι ήθελε να φτιάξει και παράλληλο σύστημα πληρωμών.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ