Powered by

Συρρίκνωση στον μεταποιητικό τομέα της Κίνας

Η δραστηριότητα στον τεράστιο μεταποιητικό τομέα της Κίνας συρρικνώθηκε τον Οκτώβριο, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Κυριακή (1/11), αυξάνοντας έτσι τις ανησυχίες ότι η ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο επιβραδύνεται ταχύτερα από ό, τι παραδέχονται οι χαράκτες πολιτικής.

Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI), ο οποίος καταγράφει την δραστηριότητα στις βιομηχανίες και τα εργαστήρια της χώρας, παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στις 49,8 μονάδες, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας. Υποχώρηση του Δείκτη κάτω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει ότι ο τομέας συρρικνώνεται.

Η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 6,9% μεταξύ του τριμήνου Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, παρουσιάζοντας το βραδύτερο ρυθμό από την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2009.

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι πραγματική ανάπτυξη της Κίνας είναι σημαντικά χαμηλότερη, καταδεικνύοντας τα αδύναμα στοιχεία για το εμπόριο και εναλλακτικούς οικονομικούς όπως τον PMI.

Το Πεκίνο αναφέρει ότι η ανάπτυξη της κινέζικης οικονομίας θα επιβραδυνθεί, καθώς το μοντέλο της οικονομίας διαφοροποιείται από αυτό των επενδύσεων και των εξαγωγών σε αυτό της κατανάλωσης, τονίζοντας, ωστόσο, πως θα αποφευχθεί μια “σκληρή προσγείωση” της οικονομίας.

Η Κυβέρνηση έχει λάβει σειρά μέτρων για τόνωση της ανάπτυξης. Στις 23 Οκτωβρίου, κατάργησε το επίσημο ανώτατο όριο για τα καταθετικά επιτόκια και μείωσε τα επιτόκια κατά 0,25% - για έκτη φορά φέτος.

Έρευνα που διενεργήθηκε για τον τομέα των ακινήτων της Κίνας - έναν από τους πυλώνες στήριξης της κινέζικης οικονομίας κατά τις τελευταίες δεκαετίες – έδειξε μικρές αυξήσεις στις τιμές των κατοικιών.

Η μέση τιμή μιας καινούργιας κατοικίας στις 100 μεγάλες πόλεις αυξήθηκε κατά περίπου 2% τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο πέρσι, σύμφωνα με την China Index Academy.

Η αύξηση σε μηνιαία βάση από το Σεπτέμβριο ήταν μια περιορισμένη αύξηση του 0,3% με τη μέση τιμή να ανέρχεται στα 10.849 γιουάν ($1.700) ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η Ακαδημία σημειώνει ότι οι πρόσφατες μειώσεις των επιτοκίων οδήγησαν σε αύξηση των πωλήσεων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός