Powered by

ΕΤΕπ: Δάνεια 115 εκατ. ευρώ στην Κύπρο

Δάνειο 100 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη σημαντικών επενδύσεων σε υποδομές θα παραχωρήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στην Κύπρο έπειτα από την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας. Παράλληλα, η ΕΤΕπ θα παραχωρήσει επιπλέον δάνειο 15 εκατ. ευρώ προς την Ελληνική Τράπεζα για τη στήριξη τοπικών μικρομεσαίων και μεσαίων επιχειρήσεων. 

Οι συμφωνίες υπεγράφησαν στο Υπουργείο Οικονομικών παρουσία του Προέδρου της ΕΤΕπ Werner Hoyer, από τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, τον Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Jonathan Taylor και την Πρόεδρο της Ελληνικής Ειρένα Γεωργιάδου. 

"Η ΕΤΕπ εμμένει σταθερά στη δέσμευσή της να στηρίξει την κυπριακή οικονομία. Αυτό το έχουμε αποδείξει έμπρακτα κατά τη διάρκεια της κρίσης και το αποδεικνύομε ξανά σήμερα. Η Τράπεζα της ΕΕ είναι τα τελευταία χρόνια ένας αξιόπιστος εταίρος της Κύπρου, παρέχοντας μακροπρόθεσμη χρηματοδοτική στήριξη για βιώσιμες δράσεις και έργα στην οικονομία της γνώσης και της καινοτομίας. Παραμένουμε ενεργοί και πιστοί στη δέσμευσή μας να στηρίξουμε την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μεταξύ αλλών και στον χώρο των ΜμΕ, που αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά της οικονομίας της Κύπρου", σημείωσε ο κ.  Hoyer.

Χ. Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει δηλαδή καμιά δικαιολογία ώστε να μην προωθηθούν έργα
Aπό την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι "αυτή η συμφωνία, σε συνάρτηση με την εξυγίανση και τον εξορθολογισμό των δημοσίων οικονομικών, επιτρέπει την έγκαιρη προώθηση και υλοποίηση όλων όσων έχουν προβλεφθεί στον σχεδιασμό της επόμενης τριετίας τουλάχιστο. Δεν υπάρχει δηλαδή καμιά δικαιολογία, κανένας δημοσιονομικός περιορισμός και εναπόκειται στις αναθέτουσες αρχές, στα κυβερνητικά τμήματα, τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλους φορείς, να υλοποιήσουν αυτά που έχουν προγραμματιστεί".

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι "ως ένδειξη της εντιμότητας της κυβέρνησης να συμβάλει στη διάθεση περαιτέρω σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 22 Οκτωβρίου για διεύρυνση του σχεδίου παραχώρησης κυβερνητικών εγγυήσεων από 300 σε 500 εκ. για σύναψη νέων δανείων από την ΕΤΕπ για χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων στη Κύπρο". 
 

Ε. Γεωργιάδου: Στόχος της συνεργασίας να προσθέσουμε πραγματική αξία στην οικονομία
Κατά την τελετή υπογραφής, η πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας, Ειρένα Γεωργιάδου, ανέφερε ότι η σημερινή συμφωνία αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην προσπάθεια εξόδου της κυπριακής οικονομίας από την ύφεση και στην επίτευξη βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης. Η κ. Γεωργιάδου, επισήμανε ότι μέσα σε 15 μήνες η συνεργασία Ελληνικής Τράπεζας και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα έχει ως αποτέλεσμα την παραχώρηση χαμηλότοκων δανείων σε επιχειρήσεις ύψους €100 εκ. Ποσό €50 εκ. προέρχεται από την ΕτΕΠ και ποσό €50 εκ. διέθεσε η Ελληνική Τράπεζα από δικά της κεφάλαια. Με την πρώτη φάση της συνεργασίας παραχωρήθηκαν σε επιχειρήσεις χορηγήσεις της τάξης των €70 εκ. Τα περισσότερα ποσά απορροφήθηκαν από επιχειρήσεις και οργανισμούς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στους τομείς της εκπαίδευσης, του τουρισμού και του εμπορίου.

Η κ. Γεωργιάδου, υπογράμμισε ότι στόχος είναι να προστεθεί πραγματική αξία στην οικονομία, η οποία την τελευταία διετία υπέφερε από ρευστοτική ασφυξία και υποτονική επιχειρηματική ανάπτυξη. Τονίζοντας ότι η Ελληνική Τράπεζα στηρίζει την κυπριακή οικονομία και πιστεύει στην προοπτική της, η πρόεδρος του Ομίλου, επισήμανε ότι το 2015 υπεδιπλασιάστηκαν οι χρηματοδοτήσεις προς τα κυπριακά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε σύγκριση με πέρσι, ενώ παράλληλα προχώρησε στη δημιουργία 200 νέων θέσεων εργασίας.

Δειτε Επισης

Βλέπει τις συντεχνίες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία το Σάββατο ο Παναγιώτου-Ζητά υπευθυνότητα
Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Το τραβάνε στα άκρα οι συντεχνίες-Κήρυξαν σε κατάσταση απεργίας την ξενοδοχειακή βιομηχανία
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας