Μαννάρης: Ανάγκη για λήψη μέτρων στο συνταξιοδοτικό

Το επαρκή συνταξιοδοτικό εισόδημα πρέπει να είναι πρώτιστη πολιτική των κυβερνήσεων όλων των χωρών δήλωσε ο, Partner, Retirement & Investment Practice της Aon Hewitt στην Κύπρο, Φίλιππος Μαννάρης, από το βήμα του 6ου Συνταξιοδοτικού φόρουμ την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου στο Hilton Park, Λευκωσία.

«Η οικονομική κρίση και τα ψηλά επίπεδα ανεργίας έφεραν την αύξηση του συνταξιοδοτικού κινδύνου», σημείωσε ο κ. Μαννάρης. Όπως τόνισε σήμερα οι υπάλληλοι πρέπει να αποταμιεύσουν 7 φορές τον ετήσιό τους μισθό για να αφυπηρετήσουν στα 65 ενώ μόνο ένας στους είκοσι αναμένεται να μαζέψει τα απαιτούμενα μπόνους για να αφυπηρετήσει στα 65.

Κλείνοντας, ανάφερε πως η αύξηση των θεσμικών κεφαλαίων σε συνταξιοδοτικά συστήματα σχετίζονται με το ΑΕΠ. Ως εκ τούτου, η επάρκεια των συνταξιοδοτικών ταμείων μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη σε μία χώρα.

«Οι επιχειρήσεις πρέπει να υιοθετήσουν πολιτικές όπως αύξηση των συντάξεων, φορολογικά και άλλων ειδών κίνητρα για κατάθεση εισφορών στα ταμεία συντάξεων και κοινωνικών ασφαλίσεων ενώ το κράτος οφείλει να ενισχύσει το εποπτικό και νομικό πλαίσιο», υπέδειξε ο κ. Μαννάρης.

Τέλος, σημείωσε πως συγκεκριμένα μέτρα θα μπορούσαν να καταστήσουν την Κύπρο Κέντρο Διαχείρισης συνταξιοδοτικών σχεδίων από το εξωτερικό.

 

Στον χαιρετισμό του, ο Έφορος Ταμείων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών, Θεοφάνης Τρύφωνος, δήλωσε πως ο θεσμός των συνταξιοδοτικών ταμείων είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση των εργαζομένων στην Κύπρο.

Στόχος των συνταξιοδοτικών ταμείων, σε συνδυασμό με το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων, είναι ο συνταξιούχος κατά την αφυπηρέτηση του να μπορεί να απολαμβάνει περίπου το ίδιο βιοτικό επίπεδο που είχε όταν εργαζόταν.

«Τα ταμεία προνοίας και συντάξεων καλούνται να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα της οικονομικής κρίσης και να επαναξιολογήσουν, με τη βοήθεια κατάλληλων συμβούλων, τις συνταξιοδοτικές παροχές και ωφελημάτων στα μέλη τους», είπε ο κ. Τρύφωνος.

Σημαντικό σημείο αποτελεί η τροποποίηση του νομικού πλαισίου με βάση ευρωπαϊκή οδηγία. Η τροποποίηση συντελεί σε ένα πιο αυστηρό εποπτικό πλαίσιο που αποσκοπεί στη διασφάλιση της επαρκείας των συνταξιοδοτικών ταμείων. Με βάση το πιο πάνω ο κ. Τρύφωνος προειδοποίησε τα ταμεία, ειδικά όσα έχουν λίγα μέλη, να ετοιμαστούν για τα αυξημένα κόστη διαχείρισης που θα επέλθουν που θα έχουν να αντιμετωπίσουν λόγω της τροποποίησης.

Τέλος, ο κ. Τρύφωνος αναφέρθηκε στην πρόνοια του μνημονίου για την ενοποίηση της εποπτείας των συνταξιοδοτικών προνοίας με τις ασφαλιστικές εταιρίες. «Έχει ήδη εκπονηθεί μελέτη και αναμένεται από τον Υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει στα επόμενα βήματα», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Οι Γενικές Ασφάλειες αναθεωρούν τη «Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»
Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου: Ανανωρισμένος όμιλος ο HHG-Κανένας κίνδυνος από τις εξαγορές νοσοκομείων
Η EMBIO Diagnostics βάζει το στίγμα της στη διεθνή σκηνή του GITEX 2024
Action Global Communications: Απέσπασε 10 βραβεία Carob και κατέκτησε την πρωτιά στην κατηγορία Digital με 3 χρυσά βραβεία
Συνεχίζονται οι διαλέξεις της ΕΚΚ σε σχολεία στο πλαίσιο συμμετοχής της στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή
Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: Όραμα και αριστεία στην 15η τελετή αποφοίτησης
ΠΔΣ: Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις βασικές αρχές που διέπουν το δικηγορικό λειτούργημα
GNOMI Integrated Communications: Κέρδισε την πρωτιά στα Carob Awards 2024
Επιχειρηματική ανάπτυξη με τις ευλογίες… της ΤΝ
Georgios Leontaris: Στρατηγικές διαχείρισης επενδύσεων στο κύμα των παγκόσμιων αλλαγών