Ξένες επενδύσεις: Η ασφαλής επιλογή για ανάκαμψη

Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων αποτελεί ασφαλή επιλογή για οικονομική ανάπτυξη, σε μια περίοδο έντονου διεθνούς ανταγωνισμού και μεγάλων προκλήσεων για τη χώρα μας, δήλωσαν από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) o Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Χριστόδουλος Ε. Αγκαστινιώτης.

Τόσο ο κ. Λακκοτρύπης όσο και ο κ. Αγκαστινιώτης υπογράμμισαν το γεγονός ότι η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Οργανισμού πραγματοποιείται σε μια καθοριστική για την πορεία ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας στιγμή, με σειρά θετικών εξελίξεων και αξιολογήσεων.

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ανακοινώνοντας και επίσημα τον επαναδιορισμό των υφιστάμενων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, εξέφρασε την αμέριστη αναγνώριση και εκτίμηση της Κυβέρνησης για το έργο που επιτελεί ο Οργανισμός. «Η συνεργασία με τον CIPA είναι, σε κάθε επίπεδο, άψογη. Αποτελεί τον στενό μας συνεργάτη, σύμβουλο και επίσημο φορέα σε θέματα πολιτικής και στρατηγικής που αφορούν τις ξένες επενδύσεις. Διαδραματίζει πρωταγωνιστικό και καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες που καταβάλλουμε και μέσα από τις στοχευμένες δραστηριότητές του, αποδεικνύει πως όταν υπάρχει επαγγελματισμός και αποφασιστικότητα υλοποιούνται στόχοι και δημιουργούνται προοπτικές», τόνισε ο κ. Λακκοτρύπης.
Ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας, του επιχειρηματικού κόσμου, ξένων επενδυτών και πρέσβεων, ο Πρόεδρος του CIPA παρουσίασε το έργο του Οργανισμού την τετραετία 2011-2015, καθώς και τους στόχους και τους άξονες προτεραιότητας που έχει θέσει για την επόμενη περίοδο.

Σήμερα, δήλωσε ο Πρόεδρος του CIPA, οι μακροχρόνιες προσπάθειες του Οργανισμού και της Πολιτείας για ανάδειξη της χώρας ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού άρχισαν να αποδίδουν καρπούς, όπως διαφαίνεται και μέσα από τα αποτελέσματα της έρευνας «Doing Business» για το 2016, σύμφωνα με τα οποία η Κύπρος έχει ανέβει 13 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη χωρών σε σχέση με την ευκολία του επιχειρείν, ενώ κατατάσσεται στις 10 οικονομίες με την πιο αξιοσημείωτη βελτίωση επιδόσεων μεταξύ 2014-2015.

Παρ’ όλες τις θετικές ενδείξεις, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του CIPA, είναι ανάγκη η χώρα μας να συνεχίσει την προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις και για απαλλαγή από τις χρονοβόρες κρατικές διαδικασίες, τονίζοντας ότι είναι αναγκαία η απλοποίηση των διαδικασιών, η διαφάνεια και η ταχύτητα σε ό,τι έχει να κάνει με τις επενδύσεις. «Η ανάγκη απαλλαγής από τις γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες και την ευθυνοφοβία που όχι μόνο δυσκολεύουν το έργο του Οργανισμού, αλλά και απομακρύνουν τους ξένους επενδυτές, είναι μονόδρομος», υπογράμμισε.

Ο κ. Αγκαστινιώτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι καιρός ο Οργανισμός να αναλάβει ευρύτερο ρόλο, στο πρότυπο αντίστοιχων Οργανισμών Προώθησης άλλων χωρών, όπου οι άμεσες ξένες επενδύσεις αποτελούν κουλτούρα και οι εν λόγω Οργανισμοί έχουν σημαντικά διαφοροποιημένο και διευρυμένο ρόλο, καθώς επίσης και μεγαλύτερο μέγεθος και προϋπολογισμό, γεγονός που τους επιτρέπει να είναι πιο αποτελεσματικοί και να ανταποκρίνονται με μεγαλύτερη επάρκεια στις απαιτήσεις των ξένων επενδυτών.   

Κατά το επίσημο μέρος της Συνέλευσης, απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτικών Κεφαλαίων (CIFA), κ. Άγγελος Γρηγοριάδης.

 

Δειτε Επισης

Οι Γενικές Ασφάλειες αναθεωρούν τη «Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»
Η EMBIO Diagnostics βάζει το στίγμα της στη διεθνή σκηνή του GITEX 2024
Action Global Communications: Απέσπασε 10 βραβεία Carob και κατέκτησε την πρωτιά στην κατηγορία Digital με 3 χρυσά βραβεία
Συνεχίζονται οι διαλέξεις της ΕΚΚ σε σχολεία στο πλαίσιο συμμετοχής της στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή
Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: Όραμα και αριστεία στην 15η τελετή αποφοίτησης
ΠΔΣ: Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις βασικές αρχές που διέπουν το δικηγορικό λειτούργημα
GNOMI Integrated Communications: Κέρδισε την πρωτιά στα Carob Awards 2024
Επιχειρηματική ανάπτυξη με τις ευλογίες… της ΤΝ
Georgios Leontaris: Στρατηγικές διαχείρισης επενδύσεων στο κύμα των παγκόσμιων αλλαγών
Επίσκεψη Συνδέσμου Φίλων του Ινστιτούτου Κύπρου στην ερευνητική υποδομή ΠΡΩΤΕΑΣ