Powered by

Σε πορεία συγχώνευσης Pfizer και Allergan

Σε προχωρημένες συζητήσεις για την εξαγορά της Allergan Plc προς 380 δολ. ανά μετοχή βρίσκεται η Pfizer Inc στο μεγαλύτερο ντιλ που έχει γίνει στον κλάδο του φαρμάκου. Και αυτό καθώς η αποτίμηση της δημιουργού του σκευάσματος Botox φθάνει τα 150 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εταιρείες σκοπεύουν να έχουν ανακοινώσει μία συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα. Όπως λένε δύο πηγές του Bloomberg η τιμή που συζητείται είναι στα 370 με 380 δολ. ανά μετοχή.

Ωστόσο μία άλλη πηγή σημειώνει πως το ντιλ ίσως καθυστερήσει να ολοκληρωθεί μετά την ανακοίνωση χθες εκ μέρους του υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ για αλλαγή της φορολογικής αντιμετώπισης των εταιρειών που συγχωνεύονται με προοπτική αλλαγής της έδρας καθώς πιθανόν να χρειαστεί να αλλάξουν οι όροι της συμφωνίας.

Φέτος έχει ενεργοποιηθεί ένα μεγάλο κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο των φαρμακοβιομηχανιών και των εταιρειών βιοτεχνολογίας, ξεπερνώντας το περυσινό ρεκόρ των 220 δισ δολ. σε ντιλ, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρεί το Bloomberg.

Η εξαγορά της Allergan που έχει έδρα το Δουβλίνο, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μεταφορά της έδρας της Pfizer εκτός των ΗΠΑ για φορολογικούς λόγους.

Εφόσον ανακοινωθεί θα είναι το μεγαλύτερο ντιλ φέτος σε όλο τον κόσμο και θα ξεπεράσει εκείνο της Pfizer το 2000 ύψους 116 δισ δολ. Όταν είχε εξαγοράσει την Warner-Lambert Co.

Η συγχώνευση θα ενισχύσει το brand name της Pfizer στο σκέλος των φαρμακευτικών σκευασμάτων και θα ανοίξει το δρόμο για μία διάσπαση του ομίλου. Επίσης η κεφαλαιοποίηση της Allergan, που φθάνει τα 122 δισ δολ., θα επιτρέψει στην αμερικανική φαρμακοβιομηανία να μεταφέρει τα κεντρικά γραφεία της στην Ιρλανδία. Η κίνηση προαπαιτεί την εξαγορά ενός μεγάλου στόχου στο εξωτερικό προκειμένου να ξεπεραστούν οι φορολογικοί κανονισμοί των ΗΠΑ. Ο τελευταίος λόγος μάλιστα ήταν και ο κυρίαρχος που είχε ωθήσει πέρυσι η εταιρεία να υποβάλει προσφορά εξαγοράς της AstraZeneca Plc, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε.

Το υπ. Οικονομικών μελετά εκ νέου τους τρόπους που μπορεί να αντιμετωπίσει τις εξαγορές στο εξωτερικό και σκοπεύει να εκδώσει γενικές κατευθύνσεις αυτή την εβδομάδα ώστε να μειώσει τις οικονομικές ωφέλειες απ' τη μεταφορά στο εξωτερικό της φορολογικής έδρας, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Jack Lew σε επιστολή του στον Γερουσιαστή των Δημοκρατικών Ron Wyden, τον επικεφαλής της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών της Γερουσίας.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

 

Δειτε Επισης

Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός