Powered by

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας συνεχίζει τη νομισματική τόνωση

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε το ρυθμό νομισματικής τόνωσης την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου ελπίζοντας πως έρχεται η οικονομική ανάκαμψη, παρά τις αδύναμες εγχώριες κεφαλαιουχικές δαπάνες και τις δύσκολες επιχειρηματικές συνθήκες παγκοσμίως.

Σύμφωνα με το Reuters, η κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμησή της πως αν και οι εξαγωγές και η παραγωγή πλήττονται από την αδύναμη ζήτηση στις αναδυόμενες αγορές, η οικονομία της Ιαπωνίας εξακολουθεί να σημειώνει μέτρια ανάκαμψη.

«Οι αναδυόμενες οικονομίες πιθανότατα θα βγουν από τις δύσκολες συνθήκες, αφού θα βοηθηθούν από τη σταθερή ανάπτυξη στην ανεπτυγμένες οικονομίες. Οι εξαγωγές θα μείνουν στάσιμες προς το παρόν, αλλά πιθανώς θα ανακάμψουν σε μέτρο βαθμό», τόνισε ο Haruhiko Kuroda, διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

«Επιπλέον αναμένονται αυξήσεις στις εξαγωγές και την πρόοδο στην προσαρμογή των αποθεμάτων σε κάποιους τομείς, που θα βοηθήσουν τη βιομηχανική παραγωγή να ανακάμψει σταδιακά», πρόσθεσε.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα εξέφρασε μια ελαφρώς πιο προσεκτική θεώρηση σχετικά με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, συγκριτικά με τον περασμένο μήνα, υπογραμμίζοντας την ανησυχία της για το γεγονός πως οι εταιρίες δεν καταφέρνουν να τονώσουν τους μισθούς και την επένδυση.

Καθώς η τράπεζα δίνει μεγάλη σημασία στα επίπεδα του πληθωρισμού, ο διοικητής τόνισε πως «αν μόνο οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν αδύναμες, τότε η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει το περιθώριο να περιμένει. Αλλά αν η τιμή του πετρελαίου αρχίσει να πιέζει προς τα κάτω τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, τότε η τράπεζα θα πρέπει να κινηθεί».

Ως εκ τούτου, η τράπεζα επανέλαβε τη δέσμευσή της να αυξήσει τα μετρητά και τις καταθέσεις με έναν ετήσιο ρυθμό των 80 τρισ. γεν (650 δισ. δολάρια), μέσω αγορών κυβερνητικών ομολόγων και στοιχείων ενεργητικού που ενέχουν κίνδυνο.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός