Powered by

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας συνεχίζει τη νομισματική τόνωση

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε το ρυθμό νομισματικής τόνωσης την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου ελπίζοντας πως έρχεται η οικονομική ανάκαμψη, παρά τις αδύναμες εγχώριες κεφαλαιουχικές δαπάνες και τις δύσκολες επιχειρηματικές συνθήκες παγκοσμίως.

Σύμφωνα με το Reuters, η κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμησή της πως αν και οι εξαγωγές και η παραγωγή πλήττονται από την αδύναμη ζήτηση στις αναδυόμενες αγορές, η οικονομία της Ιαπωνίας εξακολουθεί να σημειώνει μέτρια ανάκαμψη.

«Οι αναδυόμενες οικονομίες πιθανότατα θα βγουν από τις δύσκολες συνθήκες, αφού θα βοηθηθούν από τη σταθερή ανάπτυξη στην ανεπτυγμένες οικονομίες. Οι εξαγωγές θα μείνουν στάσιμες προς το παρόν, αλλά πιθανώς θα ανακάμψουν σε μέτρο βαθμό», τόνισε ο Haruhiko Kuroda, διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

«Επιπλέον αναμένονται αυξήσεις στις εξαγωγές και την πρόοδο στην προσαρμογή των αποθεμάτων σε κάποιους τομείς, που θα βοηθήσουν τη βιομηχανική παραγωγή να ανακάμψει σταδιακά», πρόσθεσε.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα εξέφρασε μια ελαφρώς πιο προσεκτική θεώρηση σχετικά με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, συγκριτικά με τον περασμένο μήνα, υπογραμμίζοντας την ανησυχία της για το γεγονός πως οι εταιρίες δεν καταφέρνουν να τονώσουν τους μισθούς και την επένδυση.

Καθώς η τράπεζα δίνει μεγάλη σημασία στα επίπεδα του πληθωρισμού, ο διοικητής τόνισε πως «αν μόνο οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν αδύναμες, τότε η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει το περιθώριο να περιμένει. Αλλά αν η τιμή του πετρελαίου αρχίσει να πιέζει προς τα κάτω τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, τότε η τράπεζα θα πρέπει να κινηθεί».

Ως εκ τούτου, η τράπεζα επανέλαβε τη δέσμευσή της να αυξήσει τα μετρητά και τις καταθέσεις με έναν ετήσιο ρυθμό των 80 τρισ. γεν (650 δισ. δολάρια), μέσω αγορών κυβερνητικών ομολόγων και στοιχείων ενεργητικού που ενέχουν κίνδυνο.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Νέες κυρώσεις στον σκιώδη στόλο της Ρωσίας από το Ηνωμένο Βασίλειο...Aπαγορεύσεις σε ακόμη 20 πλοία
Επενδύσεις €76 δις από χώρες Ε.Ε. για υποδομές περιβαλλοντικής προστασίας το 2024-Τι αφορούσαν
Handelsblatt: Η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να δεχτεί ενιαίο δασμό 10% από τις ΗΠΑ υπό όρους
Γερμανία: Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2025-Τι προβλέπουν οι οικονομολόγοι
Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Περιορισμένος ο κίνδυνος απόκλισης από τον στόχο για τον πληθωρισμό
Oxford Economics: Οι δασμοί δεν θα περιορίσουν τις καταναλωτικές δαπάνες στην Ευρώπη
Ποιες χώρες διαθέτουν τα περισσότερα αποθέματα χρυσού-Οι μεγαλύτερες αγορές και οι μεγαλύτεροι πωλητές
Υιοθετεί το ευρώ τον Ιανουάριο η Βουλγαρία-Γιατί ανησυχούν οι πολίτες
Αφήνει αμετέβλητα τα επιτόκια παρά τις πιέσεις Τραμπ για μειώσεις η Fed
Από τα McDonald’s στην Amazon: Τα μαθήματα που πήρε ο Τζεφ Μπέζος στην πρώτη του δουλειά