Δεσμεύσεις και από τους τραπεζίτες και από τον Πρόεδρο

Για το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία και δη οι τράπεζες του τόπου, συζήτησαν τραπεζίτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τονίζεται ότι πληροφορίες του InBusinessNews αναφέρουν ότι η πρώτη επαφή σκοπό είχε την καταρχήν ενημέρωση για τα σημερινά δεδομένα, τα εργαλεία που πλέον διαθέτουν οι τράπεζες για αναδιαρθρώσεις ή άλλους χειρισμούς, καθώς και για τον ρυθμό με τον οποίο οι τράπεζες χειρίζονται το κομμάτι των αναδιαρθρώσεων.

Όπως πληροφορείται το InBusinessNews ανάλογη συζήτηση θα πραγματοποιηθεί σε μερικούς μήνες, προκειμένου να γίνει νέα επισκόπηση της εικόνας για να διαπιστωθεί εάν θα χρειαστούν περαιτέρω και πιο δραστικά μέτρα.

Μιλώντας, στη μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ, η πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας, Ειρένα Γεωργιάδου τόνισε ότι οι εκπρόσωποι των τραπεζών δεσμεύτηκαν για τη βέλτιστη και ταχύτερη δυνατή εργασία σε σχέση με τις αναδιαρθρώσεις δανεϊων.

Πιο ειδικά η κ. Γεωργιάδου τόνισε: «Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας δόθηκε η δέσμευση για εντατική και σκληρή δουλειά για μείωση του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Παράλληλα, η πρόεδρος της Ελληνικής σημείωσε ότι πλέον έχουν δημιουργηθεί όλα τα απαραίτητα τμήματα για αναδιαρθρώσεις δανείων, ενώ υπάρχουν πλέον και όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να έρχονται οι πελάτες στο τραπέζι του διαλόγου.  

Μιλώντας με αριθμούς η Ειρένα Γεωργιάδου τόνισε: «Γύρω στο 50% των δανείων έχουν αναδιαρθρωθεί στο ευρύτερο σύστημα, όπως τόνισε μιλώντας στο ΡΙΚ η πρόεδρος της Ελληνικής, Ειρένα Γεωργιάδου. Πάντως, η κ. Γεωργιάδου τόνισε ότι ποσοστό κακών δανείων της τάξης του 25% αξιολογείται ως μη συνεργάσιμο με τις τράπεζες, κάτι που πρέπει να εξεταστεί με διαφορετικό φακό από τις τράπεζες».

Πάντως, πληροφορίες του InBusinessNews αναφέρουν ότι δεσμεύσεις έδωσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οι οποίες άπτονται δύο βασικών πυλώνων. Ο πρώτος αφορά στην ταχύτητα των δικαστηρίων για εκδίκαση υποθέσεων. Μάλιστα, η κυβέρνηση δεσμεύεται για παροχή όλων των αναγκαίων πόρων, οικονομικών κυρίως, για ταχύτερη διεκπεραίωση υποθέσεων που βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης.

Την ίδια ώρα τονίστηκε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει διευκρινίσεις επί νομοθετημάτων που έχουν περάσει και προβληματίζουν τις τράπεζες επί της εφαρμογής τους.

Εξάλλου, η Κεντρική Τράπεζα με τη σειρά της δεσμεύτηκε να εξετάσει παραμέτρους που αφορούν στην οδηγία για τις αναδιαρθρώσεις, όπως επίσης και τις απαιτήσεις που υπάρχουν έναντι συγκεκριμένων παραμέτρων πριν τη διαδικασία αναδιάρθρωσης ενός δανείου.

Μετά τη συνάντηση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου κ. John Hourican, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο. Συζητήσαμε την ανάγκη να υπάρξει περισσότερη πρόοδος στις αναδιαρθρώσεις και συζητήσαμε ότι το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι πολύ μεγάλο και πρέπει τώρα να μειωθεί».

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσφέρει κάθε στήριξη μέσω διαφόρων σχετικών νομοθεσιών και φορολογικών κινήτρων. «Υποσχεθήκαμε», είπε, «να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να διασφαλίσουμε την προστασία των ευάλωτων ομάδων και να επιταχύνουμε» τις διαδικασίες αξιοποιώντας όλα τα μέτρα στη διάθεση μας.   
Σημείωσε ότι «έχουμε αρχίσει να κάνουμε πρόοδο» και πρόσθεσε ότι έγιναν φέτος  πέραν των 10.500 αναδιαρθρώσεων, εκ των οποίων το 76% εξακολουθούν να είναι βιώσιμες.

Ερωτηθείς αν η Κεντρική Τράπεζα είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε πώληση δανείων σε ό,τι αφορά δάνεια νοικοκυριών,  είπε «όχι σε αυτό το στάδιο. Επικεντρωνόμαστε στο να διαχειριστούμε την κάθε αναδιάρθρωση», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Bert Pijls είπε, μεταξύ άλλων, ότι «οι αναδιαρθρώσεις αποτελούν την πρώτη μας προτεραιότητα εδώ και καιρό», προσθέτοντας ότι ήδη έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος και πως γίνονται αναδιαρθρώσεις δανείων σε ρυθμό τρεις φορές περισσότερο από ό,τι στην αρχή του έτους.

Πρόσθεσε ότι οι τράπεζες έχουν στη διάθεση τους περισσότερα εργαλεία, όπως είναι οι σχετικές νομοθεσίες που προώθησε η Κυβέρνηση και θέσπισε η Βουλή, ώστε να υπάρξουν βιώσιμες αναδιαρθρώσεις.

Είπε ακόμη ότι η Ελληνική Τράπεζα έχει αναδιαρθρώσει το 40% των ΜΕΔ της, για ένα 20% δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί λύση και για ένα άλλο 20% υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία και διάλογος με τους πελάτες.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Επιτροπείας της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας Νικόλας Χατζηγιάννης δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «ήταν πάρα πολύ εποικοδομητική και παραγωγική κατά την οποίαν ενημερώσαμε τον Πρόεδρο και ακούσαμε πολλές εισηγήσεις και απόψεις.

Το μήνυμα, το οποίο βγαίνει είναι ξεκάθαρο ότι, χρειάζεται να συνεχίσει αυτή η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται όσον αφορά τις αναδιαρθρώσεις, υπάρχουν πλέον καλά αποτελέσματα και καλή πορεία απ' όλους συμπεριλαμβανομένου και του Συνεργατισμού.

Εμείς ως Συνεργατισμός, έχουμε ανεβάσει ταχύτητες, ζητάμε και επιζητάμε τη συνεργασία με τους δανειολήπτες, έχουμε ετοιμάσει ένα πολύ καλό πλαίσιο με μειωμένα επιτόκια, ως κίνητρο για να έρθουν οι πελάτες για να κάνουν αναδιαρθρώσεις και σίγουρα το σχέδιο, το οποίο εφαρμόζουμε έχει μεγάλη ευελιξία, δυνατότητα για πολλαπλή χρήση εργαλείων και γι' αυτό νοιώθουμε ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο».

Πρόσθεσε ότι «ο Συνεργατισμός χρησιμοποιεί την επιμήκυνση και άλλα εργαλεία για επίτευξη αναδιαρθρώσεων», σημειώνοντας ότι  «ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η πορεία της οικονομίας και εμείς βλέπουμε ότι τον τελευταίο καιρό αυτοί οι ανοδικοί δείκτες της οικονομίας μεταφράζονται σε περισσότερη εμπιστοσύνη από τους πελάτες και αυτοί προσέρχονται σε μας και μπορούμε και συμφωνούμε σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις».

Ανέφερε ακόμη ότι οι σχετικοί αριθμοί των αναδιαρθρώσεων είναι αρκετά βελτιωμένα και αυτό που χρειάζεται είναι να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, σημειώνοντας ότι «διαθέτουμε πάρα πολλούς πόρους προς αυτή την κατεύθυνση».

Δειτε Επισης

Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων
Καμπανάκι Λαγκάρντ για την αδράνεια της Ευρώπης στην ενοποίηση των κεφαλαιαγορών
Eurobank: Μνημόνιο συνεργασίας με J.P. Morgan Asset Management-Ο στόχος της πρωτοβουλίας
Στα €44.175.002,2 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Τι ανακοίνωσε το ΧΑΚ
Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει το 2%
Σχέδιο pronomia της Τράπεζας Κύπρου: Ταξιδιωτικό «προνόμιο» σε 125 τυχερούς
Morningstar DBRS: Θετική η επιτάχυνση μείωσης των DTC από ελληνικές τράπεζες
Κερδίζει το στοίχημα για πιο long term επενδυτές η Τρ. Κύπρου-Τι δείχνει η είσοδος Wellington στην μετοχική της δομή
Έτσι διαμορφώνεται χωρίς την πρώην Λαϊκη η μετοχική σύνθεση της Τρ. Κύπρου-Οι επενδυτές με συμμετοχή πέραν του 3%
Τα τρωτά σημεία και οι ανησυχίες της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης-Παραμένει εύθραυστη η ανάπτυξη