Ωράρια: Σενάρια και εναλλακτικό σχέδιο από Ζέτα
09:12 - 18 Νοεμβρίου 2015

Συγκρατημένα αισιόδοξοι είναι οι εμπλεκόμενοι στο χώρο του λιανεμπορίου εν αναμονή της απόφασης του Ανωτάτου, για τη συνταγματικότητα ή όχι της νομοθεσίας αναφορικά με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Το Ανώτατο Δικαστήριο επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει την απόφασή του τις επόμενες μέρες χωρίς, ωστόσο, να καθορίζει συγκεκριμένη ημερομηνία.
Όπως πληροφορείται το InBusinessNews, η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου ετοιμάζει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος της Βουλής ή εάν η απόφαση του Ανωτάτου εκδοθεί μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων όπου εκπνέει η ισχύς του διατάγματος και τερματίζεται το εορταστικό ωράριο.
Η ακροαματική διαδικασία της Πέμπτης δεν φανέρωσε το νικητή και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα καθώς οι αγορεύσεις των δικηγόρων των δύο πλευρών ήταν ολιγόλεπτες και τα υπομνήματα κατατέθηκαν γραπτώς. Η πλευρά της Βουλής των Αντιπροσώπων εκπροσωπείται στο Δικαστήριο από τον δικηγόρο Λουκή Λουκαΐδη και ο Πρόεδρος από τη Γενική Εισαγγελία.
Τα δύο σενάρια
Αν κριθεί συνταγματικός ο νόμος της Βουλής, τότε θα τεθεί σε άμεση ισχύ. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση της Βουλής, τα γενικά καταστήματα θα παραμένουν κλειστά τις Κυριακές στα περισσότερα μέρη της Κύπρου εκτός των: Αγία Νάπα, Πόλις Χρυσοχούς, Νέο Χωρίο Πάφου, εντός των τειχών Λευκωσία και Πέγεια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ωράριο σε τουριστικές και απομακρυσμένες περιοχές
Αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος, τότε πάμε στη νομοθεσία του 2006 και οι κανονισμοί που θα ετοιμάσει η Υπουργός Εργασίας θα χρειαστούν την έγκριση της Βουλής. Αυτό δημιουργεί φαύλο κύκλο, καθώς είναι φανερό ότι η Υπουργός επιδιώκει άνοιγμα των καταστημάτων 7 ημέρες την βδομάδα, κάτι που η πλειοψηφία της Βουλής απορρίπτει.
To back up σχέδιο της Ζέτας Αιμιλιανίδου
Για να μην παρατηρηθεί κενό από την 1η Ιανουαρίου 2016 και μετά -καθώς υπάρχει περίπτωση να καθυστερήσει η απόφαση του Ανωτάτου- η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, σκοπεύει να επαναφέρει ενώπιον της Βουλής κανονισμούς για ρύθμιση του θέματος. Οι κανονισμοί, για να ισχύουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2016, θα πρέπει να συμφωνηθούν με τη Βουλή πριν κλείσει, δηλαδή στις 17 Δεκεμβρίου.
Πληροφορίες του InBusinessNews αναφέρουν ότι ήδη άρχισε τις διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους. Οι κανονισμοί που αναμένεται να εισηγηθεί η Υπουργός Εργασίας είναι στη βάση του διατάγματος που ισχύει σήμερα που προβλέπει ότι όλα τα καταστήματα στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου θα είναι ανοικτά από Δευτέρα – Σάββατο από τις 5 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ και την Κυριακή από τις 11 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ. Στην επαρχία Αμμοχώστου τα καταστήματα μπορούν να μένουν ανοικτά από Δευτέρα – Σάββατο από τις 5 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ και την Κυριακή από τις 7.30 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ.
Ποιες οι θέσεις των δύο πλευρών
Οι αναφορές του Προέδρου αφορούν στην αντισυνταγματικότητα του νόμου που ψήφισε η Βουλή και θέματα δημοσίου συμφέροντος. Με την αναφορά του, ο Πρόεδρος υποστηρίζει ότι ο Νόμος και συγκεκριμένα ο περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας Καταστημάτων και των Όρων Απασχόλησης των Υπαλλήλων τους (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2015 είναι ασυμβίβαστος με τις συνταγματικές αρχές που προβλέπονται από τα άρθρα 3, 25, 28 και 35 του Συντάγματος ως και με την αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών και με το άρθρο 18 της Συνθήκης για την λειτουργία της ΕΕ.
Στην αναφορά του στο Ανώτατο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επικαλείται λόγους δημοσίου συμφέροντος. Το άρθρο 25 του συντάγματος προβλέπει μεταξύ άλλων ότι έκαστος έχει το δικαίωμα να ασκεί οποιοδήποτε επάγγελμα ή να επιδίδεται σε οποιαδήποτε απασχόληση, εμπόριο ή επικερδή εργασία, εκτός και εάν διακυβεύεται η ασφάλεια της Δημοκρατίας, η συνταγματική τάξη, η δημόσια ασφάλεια ή τα δημόσια ήθη.
Η πλευρά της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία εκπροσωπείται στο Δικαστήριο από τον δικηγόρο Λουκή Λουκαΐδη, υποστηρίζει ότι ο Νόμος δεν είναι ασυμβίβαστος με τις πρόνοιες που επικαλείται η πλευρά του Προέδρου, η οποία εκπροσωπείται από τον Γενικό Εισαγγελέα. Υποστηρίζει επίσης ότι οι πρόνοιες του Νόμου συνιστούν θεμιτή ρύθμιση των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων με γενικούς κανόνες κατά την άσκηση της νομοθετικής εξουσίας της Βουλής «εν παντί θέματι». «Πρόκειται», σημειώνει ο κ. Λουκαΐδης στη γραπτή αγόρευσή του, «για περίπτωση που ο Πρόεδρος ουσιαστικά αναμένει από το Ανώτατο Δικαστήριο να κρίνει ποια από τις δύο ρυθμίσεις: εκείνες της κυβέρνησης ή εκείνες της Βουλής, είναι πιο λογικές, σκόπιμες, δίκαιες ή πειστικές χωρίς όμως να καταδεικνύει πέρα πάσης λογικής αμφιβολίας ότι ο νόμος συγκρούεται με οποιαδήποτε συνταγματική ή άλλη ιεραρχικά ανώτερη του νόμου αρχή όπως απαιτεί η νομολογία».