Powered by

Γαλλία: Δημοσιονομικός εκστροχιασμός λόγω τρομοκρατίας

Μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι δε θα συμμορφωθεί με το πλαφόν 3% για το έλλειμμα έστειλε το Παρίσι.

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε χιλιάδες προσλήψεις σε σώματα ασφαλείας, δικαιοσύνη και συνοριακούς σταθμούς, καθώς και αγορά εξοπλισμού, ενώ δε θα προχωρήσει στις προγραμματισμένες περικοπές στρατιωτικών δαπανών.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί κατά €1 -2 δισεκατομμύρια, την επόμενη χρονιά.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε: «Οι δεσμεύσεις δε θα τηρηθούν, γιατί οι δαπάνες που θα δοθούν για την ασφάλεια δε θα αφαιρεθούν από άλλους κωδικούς (του προϋπολογισμού) και η Ευρώπη πρέπει να δείξει κατανόηση. Είναι επίσης καιρός η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κομισιόν, να κατανοήσουν ότι αυτή η μάχη δεν αφορά μόνο τη Γαλλία, αλλά όλη την Ευρώπη.»

«Πλήρη κατανόηση» υποσχέθηκε, από την πλευρά της Κομισιόν, ο αρμόδιος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. «Η ασφάλεια των πολιτών στη Γαλλία και αλλού συνιστά απόλυτη προτεραιότητα» σημείωσε και διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν δε θα θέσει σε επιτήρηση τις χώρες που ξεπερνούν το όριο του ελλείμματος λόγω αυξημένων αμυντικών δαπανών.

Η Γαλλία είχε υποσχεθεί στις Βρυξέλλες ότι θα «ρίξει» το έλλειμμα σε 3,3% του ΑΕΠ το 2016 και 2,7% το 2017 (για το 2015 υπολογίζεται σε 3,8%).

ΠΗΓΗ: euronews.com

 

Δειτε Επισης

Εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ για την ευρωζώνη-Άγγιξε τα €36,8 δις τον Μάρτιο
Στο 7,4% αυξήθηκε η ανεργία στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο του 2025
Δασμοί 30% στην Κίνα μέχρι τα τέλη του 2025-Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Oxford Economics: Διαχειρίσιμες προς το παρόν οι επιπτώσεις των δασμών στον εφοδιασμό της Ευρωζώνης
Σχέδιο εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. και ΗΠΑ-Τι αλλάζει στην πρόταση των Βρυξελλών
Βιομηχανική παραγωγή: Ισχυρή άνοδος στην Ευρώπη τον Μάρτιο, πτώση 4,6% στην Ελλάδα
Ευρωζώνη: Αύξηση 0,3% για το ΑΕΠ και την απασχόληση το α’ τρίμηνο
Εμπορική συμφωνία με μηδενικούς δασμούς προτείνει στις ΗΠΑ η Ινδία
Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη στη Βρετανία-Στο +0,7% το πρώτο τρίμηνο
Ιστορική οικονομική δέσμευση 1,2 τρις δολαρίων μεταξύ ΗΠΑ και Κατάρ-Τι αφορούν οι συμφωνίες