Powered by

Η Γέλεν καταγγέλλει ότι υπάρχει πολιτική παρέμβαση στη Fed

H επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Tζάνετ Γέλεν προειδοποίησε ότι η προτεινόμενη νομοθεσία που στόχο έχει το στενότερο έλεγχο της Fed θα πολιτικοποιήσει τη νομισματική πολιτική και θα κάνει μεγάλη ζημιά στην αμερικανική οικονομία.

Η προτεινόμενη νομοθεσία θα μπορούσε να δέσει τα χέρια της Fed και "να βλάψει σοβαρά την οικονομία των ΗΠΑ αν γίνει νόμος”, αναφέρει η κ. Γέλεν σε επιστολή της προς τη Βουλή.

Επίσης, θα "οδηγήσει πιθανότατα σε... περιορισμό της ισχύς του δολαρίου στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, και θα μειώσει την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα”, επισημαίνει.

Η επικεφαλής της Fed αναφέρει επίσης ότι η εφαρμογή οικονομικών κανόνων για καθορισμό της νομισματικής πολιτικής της Fed, όπως προβλέπει η προτεινόμενη νομοθεσία, "θα καταργήσει ουσιαστικά τη δυνατότητά της Fed να δράσει σε μια κρίση".

Η νομοθεσία αναμένετο να τεθεί σε επίσημη ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής αυτή την εβδομάδα και ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε ότι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα μπορούσε να ασκήσει βέτο στο Κογκρέσο, αναφέροντας ότι η νομοθεσία “απειλεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της οικονομίας της χώρας".

Η κ. Γέλεν υποστήριξε ότι η Fed έχει διαφανείς διαδικασίες και ότι το νομοσχέδιο “θα πολιτικοποιήσει τη νομισματική πολιτική” και θα ασκήσει “βραχυπρόθεσμες πολιτικές πιέσεις" στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε σχέση με τη νομισματική πολιτική.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός