Η μείωση επενδυτικών περιόρισε το ενεργητικό του κλάδου

Μείωση κατά περίπου 2% ή €54,3 εκατομμύρια σημείωσε το τρίτο τρίμηνο το συνολικό ενεργητικό των επενδυτικών οργανισμών (ΕΟ), σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω μείωσης του αριθμού των οργανισμών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τρίτη (17/11) η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2015 το συνολικό ενεργητικό των επενδυτικών οργανισμών (ΕΟ) μειώθηκε στα €2,90 δισεκατομμύρια, από €2,96 δισ. στο τέλος Ιουνίου του 2015.

Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με την ΚΤ, στη μείωση του αριθμού των ΕΟ, λόγω ανάκλησης της άδειάς τους. Στο τέλος Ιουνίου του 2015 είχαν υποβάλει στοιχεία 78 ΕΟ, ενώ στο τέλος Σεπτεμβρίου υπέβαλαν στοιχεία 67 οργανισμοί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤ, οι συνολικές καταθέσεις των 67 επενδυτικών οργανισμών διαμορφώθηκαν στο τέλος του τρίτου τριμήνου στα €216,1 εκατομμύρια και τα δάνεια τους στα €28,9 εκ.

Από το συνολικό ενεργητικό των €2,90 δισ., τα €2,41 δισ. αφορά το συνολικό ενεργητικό των ΕΟ ανοικτού Τύπου και τα €497,3 εκ. το ενεργητικό των οργανισμών κλειστού Τύπου.

Επίσης, οι μετοχικοί ΕΟ, οι οποίοι επενδύουν κυρίως σε μετοχές και λοιπούς συναφείς τίτλους, διέθεταν στο τέλος Σεπτεμβρίου συνολικό ενεργητικό ύψους €2,26 δισ., ενώ οι μικτοί ΕΟ, οι οποίοι επενδύουν εξίσου σε μετοχές και χρεόγραφα, διέθεταν ενεργητικό €366,7 εκ.

Τέλος, οι ΕΟ, οι οποίοι επενδύουν κατά κύριο λόγο σε ακίνητη περιουσία, διέθεταν συνολικό ενεργητικό στο τέλος Σεπτεμβρίου ύψους €154,7 εκ., ενώ οι ομολογιακοί οργανισμοί, οι οποίοι επενδύουν κατά κύριο λόγο σε χρεόγραφα/ομόλογα, διέθεταν ενεργητικό €26,9 εκ. Οι λοιποί ΕΟ διέθεταν συνολικό ενεργητικό €97,4 εκ.

Εξάλλου, η ΚΤ ανακοίνωσε ότι έχει αναθεωρήσει τα στοιχεία για τους μήνες αναφοράς Μάρτιο και Ιούνιο 2015.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι Γενικές Ασφάλειες αναθεωρούν τη «Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»
Η EMBIO Diagnostics βάζει το στίγμα της στη διεθνή σκηνή του GITEX 2024
Action Global Communications: Απέσπασε 10 βραβεία Carob και κατέκτησε την πρωτιά στην κατηγορία Digital με 3 χρυσά βραβεία
Συνεχίζονται οι διαλέξεις της ΕΚΚ σε σχολεία στο πλαίσιο συμμετοχής της στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή
Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: Όραμα και αριστεία στην 15η τελετή αποφοίτησης
ΠΔΣ: Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις βασικές αρχές που διέπουν το δικηγορικό λειτούργημα
GNOMI Integrated Communications: Κέρδισε την πρωτιά στα Carob Awards 2024
Επιχειρηματική ανάπτυξη με τις ευλογίες… της ΤΝ
Georgios Leontaris: Στρατηγικές διαχείρισης επενδύσεων στο κύμα των παγκόσμιων αλλαγών
Επίσκεψη Συνδέσμου Φίλων του Ινστιτούτου Κύπρου στην ερευνητική υποδομή ΠΡΩΤΕΑΣ