Powered by

Απώλειες μετρά η γαλλική και παγκόσμια οικονομία

Το τρομοκρατικό κτύπημα στο Παρίσι κρατά κλειστά τα εθνικά μνημεία της Γαλλίας, όπως ο Πύργος του Άιφελ, το Πάνθεον και η Αψίδα του Θριάμβου. Τα μουσεία άνοιξαν, αλλά τα μεγάλα καταστήματα κρατούν κατεβασμένα ρολά, ενώ πολλές κρουαζιέρες στον Σηκουάνα έχουν ακυρωθεί.

«Άμεσα, οι ανησυχίες των επενδυτών αφορούν δύο μέτωπα. Καταρχήν, τις επιπτώσεις στο κλίμα, σε ότι αφορά στις καταναλωτικές δαπάνες αλλά και στις προθέσεις για επιχειρηματικές επενδύσεις, κυρίως στους τομείς των ξενοδοχείων και των αερομεταφορών.

Μακροπρόθεσμα, ίσως υπάρξουν περισσότεροι έλεγχοι στα σύνορα, που ίσως τελικά οδηγήσουν σε διατάραξη του εμπορίου και του ελεύθερου εμπορίου και αυτό θα είναι κακή είδηση για την παγκόσμια οικονομία» σημειώνει ο οικονομολόγος Τζέιμς Μπίβαν.

Το τρομοκρατικό χτύπημα ήρθε σε μία περίοδο που η γαλλική οικονομία έβγαινε από τη στασιμότητα, με ανάπτυξη 0,3% το τρίτο τρίμηνο. Ενδεχόμενη πτώση στον τουρισμό θα αποβεί καθοριστική, καθώς η Γαλλία αποτελεί τον πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό του κόσμου. 

Οι επισκέπτες αφήνουν στην χώρα πάνω από €42 δισεκατομμύρια ετησίως (στοιχεία γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, για το 2013). Ήδη στα ξενοδοχεία και στα τουριστικά γραφεία καταγράφονται οι πρώτες ακυρώσεις.

Παρότι οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές αντέδρασαν με ψυχραιμία τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, οι μετοχές του τουριστικού κλάδου δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις. Το γραφείο Τόμας Κουκ, η γαλλική αλυσίδα ξενοδοχείων Ακόρ, η αεροπορική εταιρεία Air France-KLM είναι μεταξύ των εταιρειών που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι εκτός από την Γαλλία, η τουριστική κίνηση θα επηρεαστεί αρνητικά σε όλη την Ευρώπη. Στο μέσο των ευρωπαϊκών συνεδριάσεων, το ευρώ βρέθηκε σε χαμηλά έξι μηνών.

Γενικά σε παγκόσμιο επίπεδο υπήρξαν μετρημένες αντιδράσεις, μικρές διακυμάνσεις και μεικτά πρόσημα χαρακτήρισαν το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματαγορών, μετά το μακελειό στο Παρίσι.

Οι γενικοί δείκτες σε Γαλλία και Γερμανία έμειναν ουσιαστικά αμετάβλητοι. Ωστόσο, οι επενδυτές δεν αγνόησαν τις πιθανές γεωπολιτικές εξελίξεις:  οι μετοχές στον κλάδο της ενέργειας ενισχύθηκαν, καθώς αναμένεται αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Αντίθετα, οι μετοχές σε τουρισμό και μεταφορές «κοκκίνησαν».

«Η αγορά είναι ψύχραιμη, συμπαραστεκόμαστε στη Γαλλία και λέμε ότι αυτό που συνέβη δε θα μας ρίξει. Οι πολιτικές εξελίξεις δεν επηρεάζουν για πολύ τις αγορές. Το είδαμε και στην περίπτωση της 11ης Σεπτεμβρίου, αν και τότε χρειάστηκε λίγο περισσότερος καιρός. Δυστυχώς, αρχίζουμε να συνηθίζουμε στα τρομοκρατικά χτυπήματα.» εξηγεί ο χρηματιστής Ρόμπερτ Χάλβερ από τη Φρανκφούρτη.

Από τον ευρωπαϊκό δείκτη Ταξιδιών και Αναψυχής «χάθηκαν» €2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο τίμημα πλήρωσαν οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, όπως και οι εταιρείες που διαχειρίζονται το Eurotunnel και τα αεροδρόμια του Παρισιού. Πτώση και για τις γαλλικές εταιρείες ειδών πολυτελείας, όπως ο οίκος LVMH, καθώς μεγάλο μέρος των εσόδων τους προέρχονται από τους τουρίστες που επισκέπτονται τη Γαλλία.

ΠΗΓΗ: gr.euronews.com

Δειτε Επισης

Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός