Ξεχάστηκε το ενοίκιο έναντι δόσης

Δυο και πλέον χρόνια μετά το «περίφημο» πακέτο μέτρων στήριξης και ενίσχυσης της οικονομίας, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, από τον Νίκο Αναστασιάδη ένα βασικό κομμάτι των εξαγγελιών έχει μείνει στα συρτάρια των κυβερνητικών σχεδιασμών.

Το μέτρο, το οποίο είχε στόχο να στηρίξει τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις, προνοούσε την καταβολή ενοικίου έναντι δόσης για όσους δεν θα είχαν τη δυνατότητα τακτοποίησης των δόσεων του δανείου τους.

Για το εν λόγω θέμα σαφώς και απαιτούνται προϋποθέσεις και κανονισμοί, τόσο νομοθετικής όσο και εποπτικής υφής, αφού χρειάζεται και το απαραίτητο νομικό πλαίσιο και η βούληση των τραπεζών όπως επίσης και να υπάρχει η δυνατότητα εντός ευρωσυστήματος για ένα τέτοιο μέτρο.

Στην πορεία πάντως, διαφάνηκε ότι το θέμα απλώς ξεχάστηκε, ενώ σήμερα οι τράπεζες αναζητούν λύσεις έναντι του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η πακετοποίηση δανείων θα δώσει κάποιες λύσεις, αλλά είναι δεδομένο ότι και για το συγκεκριμένο εργαλείο θα χρειαστεί καιρός για ν’ αποδώσει.

Στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δύο είναι τα βασικά σενάρια, τα οποία τυγχάνουν επεξεργασίας. Το πρώτο αφορά στην αποξένωση δανείων από το δανειακό χαρτοφυλάκιό τους, μέσω οργανισμών διαχείρισης ακινήτων, δικών τους ή από το εξωτερικό. Το δεύτερο σενάριο αφορά στις διευκολύνσεις που μπορούν να παραχωρηθούν προς τους συνεργάσιμους, αλλά ανήμπορους οικονομικά δανειολήπτες.

Σημαντικό μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν η εφαρμογή του «ενοικίου έναντι δόσης», για μια εύλογη χρονική περίοδο. Αυτό θα έδινε τη δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να διατηρήσουν τη στέγη τους, τακτοποιώντας μερικώς κάποια οικονομική απαίτηση μέχρις ότου αποκατασταθεί η οικονομική κατάσταση στη χώρα.

Πάντως, τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης όσο και σε επίπεδο τραπεζών το εν λόγω μέτρο έχει τεθεί εκτός συζήτησης. Η ανεργία αν και συγκρατημένη, παραμένει σε υψηλά επίπεδα, η οικονομική ανάπτυξη είναι ισχνή και η οικονομία ευάλωτη. Τα εν λόγω δεδομένα δείχνουν ότι η αποκλιμάκωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων δύσκολα θα περιοριστεί στο εγγύς μέλλον.

Δειτε Επισης

Η απόφαση της ΕΚΤ να δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη δεν προκαλεί έκπληξη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάτησε «στοπ» στις αναφορές βιωσιμότητας: Πώς πρέπει να το εκλάβουν οι επιχειρήσεις;
Οι δασμοί Τραμπ και η ανάγκη διαφύλαξης των εξαγωγών του χαλλουμιού ΠΟΠ
Η εναλλακτική των ακινήτων στους κλυδωνισμούς των χρηματαγορών λόγω δασμών
Ρυθμισμένο lobbying στην Κύπρο: Μια νέα θεσμική πραγματικότητα
Δασμοί και ανταγωνιστικότητα: Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει;
Startups & ΜμΕ στην Κύπρο: Προκλήσεις, ευκαιρίες και ο ρόλος του κατάλληλου συμβούλου
Μπορούν οι δασμοί του Τραμπ να διασώσουν την αμερικανική οικονομία από το δυσβάσταχτο χρέος;
Ευκαιρίες και προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης
Μειώνει η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης τη σημασία των soft skills;