Powered by

Εκ νέου σε ύφεση η ιαπωνική οικονομία

Η οικονομία της Ιαπωνίας εισήλθε το γ΄ τρίμηνο σε ύφεση, για δεύτερη φορά από τότε από την ανάληψη της εξουσίας, πριν από τρία χρόνια, από τον Πρωθυπουργό Shinzo Abe, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα (16 Νοεμβρίου), ασχολείται νέο χτύπημα στη μονάδα του για να kickstart αδύναμη ανάπτυξη και τέλος χρόνια του αποπληθωρισμού.

Ο κ. Abe έχει στοιχηματίσει τη φήμη του σε μια επιθετική πολιτική σε σχέση με τις δημοσιονομικές δαπάνες και με τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής καθώς και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην αναζωογόνηση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, η οποία έχει μείνει πίσω σε σχέση με τη γείτονα της Κίνας, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις δημογραφικές προκλήσεις οι οποίες καταδεικνύουν μείωση του πληθυσμού κατά δεκάδες εκατομμύρια στις επόμενες δεκαετίες.

Ωστόσο, εξακολουθεί να υπερηφανεύεται για μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των τραπεζών και της αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ η εγχώρια τεχνολογία διαδραματίζει καίριο ρόλο σε ένα ευρύ φάσμα της παγκόσμιας βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων, των ηλεκτρονικών και της υψηλής τεχνολογίας μηχανημάτων.

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα (16 Νοεμβρίου) το ιαπωνικό Υπουργικό Συμβούλιο, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) συρρικνώθηκε κατά 0,2% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου ή 0,8% σε ετήσια βάση, σηματοδοτώντας την δεύτερη συνεχόμενη τριμηνιαία μείωση – κάτι που τεχνικά θεωρείται ότι η οικονομία εισήλθε σε ύφεση.

Η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε το 2014 μετά που οι καταναλωτές μείωσαν τις δαπάνες λόγω αύξησης των φόρων κατανάλωσης, που έπληξαν την ανάκαμψη η οποία άρχισε να εμφανίζεται.

Η ύφεση ώθησε την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας να αυξήσει σημαντικά το ήδη τεράστιο πρόγραμμα της για αγορά ομολόγων, ουσιαστικά εκτυπώνοντας χρήμα για να τονώσει τον δανεισμό.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός