Powered by

Οι απαντήσεις για την πώληση δανείων

Πολλές ερωτήσεις προκύπτουν για τον νέο νόμο που αφορά την πώληση δανείων, έπειτα από τη σχετική συνεδρίαση και υπερψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή.

Ο νόμος επιχειρεί να δώσει μια ακόμη, λύση έναντι του σοβαρού προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων την ώρα που τα προηγούμενα βήματα, καταγράφουν μέχρι στιγμής ισχνά αποτελέσματα. Τα NPLs παραμένουν κοντά στο 50%, δημιουργώντας επιπλέον ανάγκες στις τράπεζες λόγω των αυξημένων προβλέψεων που λαμβάνουν.

Πιο κάτω βασικές ερωτήσεις και απαντήσεις για κάθε δανειολήπτη.

1. Ποια δάνεια μπορούν να πωληθούν;
Ο νόμος που έχει ψηφισθεί δεν κάνει διαχωρισμό ή εξαιρέσεις στα δάνεια που μπορούν να μεταβιβαστούν από μια τράπεζα σε έναν ξένο οίκο επενδύσεων, ταμείο ή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Σημειώνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα θα έχει την εποπτεία για κάθε οργανισμό, ο οποίος θα εξασφαλίσει δάνεια, ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή όχι.

2. Ο πελάτης θα έχει δικαίωμα αγοράς ενός δανείου πριν αυτό μεταβιβαστεί;
Σχετική τροπολογία του αρχικού νομοσχεδίου, η οποία υπερψηφίστηκε δίνει το δικαίωμα στον πελάτη να καταθέσει πρόταση εξαγοράς του δανείου του από την τράπεζα με την οποία συνεργάζεται. Ο χρόνος υποβολής πρότασης είναι 45 ημέρες, από την ημέρα που το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ενημερώσει ότι προτίθεται να πουλήσει το δάνειο.

3. Πώς προστατεύονται οι μικροί δανειολήπτες;
Η νέα νομοθεσία δεν κάνει εξαιρέσεις σε σχέση με την πώληση δανείων. Παρόλα αυτά το όριο εξαίρεσης δανείων από εκποιήσεις ύψους μέχρι 350 χιλιάδων, σε συνδυασμό με το πλαίσιο Αφερεγγυότητας το οποίο προστατεύει πελάτες με δάνεια κάτω του €1 εκατ., αποτελούν τα σημαντικά εργαλεία προστασίας ευάλωτων –οικονομικά- δανειοληπτών και στο ενδεχόμενο μεταβίβασης του δανείου τους.  

4. Ποιες οι υποχρεώσεις πελάτη και εγγυητή όταν το δάνειο αλλάξει χέρια;
Οι όροι συμβολαίου ενός δανείου, δηλαδή το ύψος των δόσεων, το επιτόκιο και η χρονική διάρκειά του, δεν θα αλλάξουν σε ενδεχόμενη μεταβίβασή του. Σημειώνεται πάντως, ότι λεπτομέρειες τόσο για τα διαδικαστικά όσο και για την εποπτεία των διαδικασιών θα ξεκαθαρίσουν μετά την κατάθεση των κανονισμών του νόμου στη Βουλή.

Δειτε Επισης

Στη Ντόχα ο Γιώργος Παπαναστασίου...Στο επίκεντρο οι εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις Κύπρου-Κατάρ
Νίκος Χριστοδουλίδης: Αντανάκλαση της θετικής δυναμικής της οικονομίας μας οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν
Εγκρίνει το σχέδιο δράσης για επιστροφή ταλέντων στην Κύπρο το Υπουργικό-Τεράστιο το ενδιαφέρον για την εκδήλωση στο Λονδίνο
Χαιρετίζει αλλά κρατά μικρό καλάθι για τις εξαγγελίες για Λεμεσό το ΕΒΕΛ-Ζητά σαφή και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα
Εισιτήριο επιστροφής για Κύπριους που διαπρέπουν στο εξωτερικό...Η πρωτοβουλία Minds in Cyprus ως «πράξη πίστης»
Ανοδικά έκλεισε το ΧΑΚ τη Δευτέρα
ΥΠΟΙΚ για προβλέψεις Κομισιόν: Επιβεβαιώνεται η σταθερή πρόοδος, η ανθεκτικότητα και η δυναμική της οικονομίας
Εαρινές προβλέψεις Κομισιόν: Συνέχιση οικονομικής ανάπτυξης στην Κύπρο-Ο κύριος κίνδυνος για την οικονομία
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην Κύπρο για αξιολόγηση του «ΘΑλΕΙΑ2021-2027»Επισκέψεις σε έργα σε Λεμεσό και Λάρνακα
Εκπροσωπεί την Κύπρο σε ανοιχτή συζήτηση υψηλού επιπέδου στο Σ.Α. των Ηνωμένων Εθνών ο Βαφεάδης