Κρόκος: Ο «κόκκινος χρυσός» του Ιράν
07:51 - 10 Νοεμβρίου 2015
Το Ιράν αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό κρόκου στον κόσμο: πάνω από το 90% των παγκόσμιων ποσοτήτων προέρχονται από την χώρα.
«Παράγουμε ένα υγιεινό προϊόν, βιολογικής καλλιέργειας, αλλά δυστυχώς το εξάγουν ξένοι μεσάζοντες. Το εξάγουν με δικές τους ετικέτες στις υπόλοιπες χώρες» διαμαρτύρεται ο Ρασούλ Μπόλμπολ, παραγωγός κρόκου.
Η αιτία που ο ιρανικός κρόκος, και το σαφράνι που βγαίνει από αυτόν, δε φτάνει στις διεθνείς αγορές με το αυθεντικό του όνομα είναι οι κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Τεχεράνης.
Παρά τις δυσκολίες, όμως, η ζήτηση αυξάνεται. Πέρυσι, το πρώτο οκτάμηνο, οι εξαγωγές κρόκου έφεραν στο Ιράν πάνω από €100 εκατομμύρια, αύξηση 57% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Στο εργοστάσιο της επαρχίας ΤορμπάΤ Εχεϊνταριέχ, ο Πρόεδρος του τοπικού επιμελητηρίου Hadi Movahedan είναι αισιόδοξος: «Με την άρση των κυρώσεων, θα μπορούμε να προγραμματίζουμε με ακρίβεια τις εξαγωγές, θα συσκευάζουμε εδώ, με δικές μας ετικέτες, τον κρόκο, και θα τον στέλνουμε στις χώρες προορισμού.»
Περίπου 300 τόνοι κρόκου παράγονται ετησίως, σε όλον τον κόσμο. Μετά το Ιράν, Ισπανία, Ινδία, Ελλάδα, Αζερμπαϊτζάν, Μαρόκο και Ιταλία είναι οι κυριότεροι παραγωγοί.
Από το Ιράν, ο ανταποκριτής του euronews Javad Montazeri μεταδίδει: «Ο κόκκινος χρυσός του Ιράν, το σαφράνι του κρόκου, είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, οι ιρανικές εταιρείες δεν έχουν καταφέρει να κερδίσουν τη θέση τους στις διεθνείς αγορές. Τώρα, οι παραγωγοί περιμένουν την άρση του εμπάργκο για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε όλο τον κόσμο.»
ΠΗΓΗ: Euronews,com