Powered by

Τουρισμός: Το καλό 2015 φέρνει ρεκόρ αφίξεων το 2016

Την ώρα που οι διεθνείς εξελίξεις καθηλώνουν τους εμπλεκόμενους σε επίπεδο πολιτικής, στρατηγικής και ασφάλειας ο αντίκτυπος αφορά και την τουριστική βιομηχανία, η Κύπρος αποτελεί κομμάτι των εξελίξεων.

Η ρωσική κρίση, η οποία όμως επηρέασε την Κύπρο σε χαμηλότερο βαθμό απ’ ότι την  υπόλοιπη Ευρώπη, η άνοδος από παραδοσιακά σημαντικές αγορές όπως η Βρετανία και η σημαντική ενίσχυση από νέες αγορές όπως το Ισραήλ, αποτελούν τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους ο τουρισμός της χώρας οδεύει σε ιστορικό ρεκόρ.

Εκτιμήσεις από τον ΚΟΤ αναφέρουν ότι οι αφίξεις δύνανται να διαμορφωθούν με το τέλος του τρέχοντος έτους στα 2,7 εκατ. τουρίστες, οι οποίες εάν επαληθευτούν θα φέρουν στην Κύπρο μια χρονιά με ρεκόρ στις αφίξεις.

Την ίδια ώρα πιο θετικές είναι οι προβλέψεις που γίνονται για το επόμενο έτος κατά το οποίο αναμένονται αφίξεις, της τάξης των 2,8 εκατομμυρίων περιηγητών. Η αισιοδοξία στηρίζεται κυρίως στις θετικές ενδείξεις που απορρέουν από τις προθέσεις των μεγάλων διοργανωτών ταξιδίων της Βρετανίας, με τους οποίους στελέχη του κυπριακού τουρισμού είχαν επαφές κατά τη διάρκεια της μεγάλης τουριστικής έκθεσης στο Λονδίνο.

Από το 2001 το ρεκόρ
Το 2001 καταγράφεται ως η κορυφαία χρονιά του κυπριακού τουρισμού, σε σχέση με τις αφίξεις ξένων τουριστών που εξασφάλισε. Πιο συγκεκριμένα ο αριθμός αφίξεων που εξασφάλισε η Κύπρος πριν 14 χρόνια έφτασε τα 2 εκατομμύρια και 697 χιλιάδες άτομα. Από τότε ο αριθμός κάθε χρόνο μειωνόταν μέχρι το 2003, ενώ έπειτα οι αφίξεις σταθεροποιήθηκαν πέριξ των 2,4 εκατ. Μεγάλη εξαίρεση οι ιδιαίτερα κακές χρονιές του 2009 και 2010 με αφίξεις οριακά πάνω από 2,1 εκατ. επιβατών.

Τα τελευταία χρόνια οι αφίξεις έχουν σταθεροποιηθεί πέριξ των 2,4 εκατ. ατόμων, ενώ η αισιοδοξία που εκφράζεται για τη φετινή χρονιά φέρνει «φλερτ» με ιστορικό ρεκόρ, κάτι που εάν δεν επιτευχθεί φέτος θα γίνει του χρόνου.   

Περαιτέρω πτώση από Ρωσία
Αν και πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα δεδομένα σε σχέση με τις κρατήσεις Ρώσων τουριστών προς την Αίγυπτο για το επόμενο έτος, οι όποιες εξελίξεις σαφώς επηρεάζει και την Κύπρο. Πιο ειδικά αναφέρεται ότι οι Ρώσοι στέλνουν κάπου 1,5 εκατ. τουρίστες στην Αίγυπτο σε ετήσια βάση, αριθμός ο οποίος εκτιμάται ότι θα μειωθεί και μάλιστα δραστικά.

Με αυτό το δεδομένο η Κύπρος προσβλέπει σε εξασφάλιση κάπου μεριδίου από την εν λόγω αγορά, παρόλο που οι εκτιμήσεις στον ΚΟΤ αναφέρονται σε νέα πτώση της τάξης του 20% για την επόμενη χρονιά. Φέτος υπολογίζεται ότι οι αφίξεις από τη Ρωσία θα διαμορφωθούν στις 500 χιλιάδες, ενώ για το 2016 η πτώση υπολογίζεται στις 100 χιλιάδες άτομα.

Σημειώνεται πάντως, ότι η κάλυψη των πτήσεων της Transaero μέσω συμφωνιών που διαπραγματεύεται αυτό τον καιρό η Biblio Globus, σε συνδυασμό με το διαφαινόμενο ενδιαφέρον άλλων αεροπορικών γι νέα δρομολόγια προς την Κύπρο αποτελούν θετικές ενδείξεις για την επόμενη χρονιά, οι οποίες δύνανται να ανατρέψουν τις αρνητικές προβλέψεις.

Δειτε Επισης

Κερδίζουν από τους ενοικιαστές τους Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού IN Business: IN Business Awards-16 χρόνια επιβραβεύουμε το επιχειρείν
«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Ξεκίνησε το «e-κοφίνι»-Πού μπορείτε να το βρείτε και πώς να το αξιοποιήσετε
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP