Powered by

ΕΒΕ Λευκωσίας: Κάθετα εναντίον της χαλάρωσης δημοσιονομικής πολιτικής

Αυστηρή κριτική στις ξεπερασμένες μεθοδολογίες και πρακτικές που στηρίζονταν στη λογική του πολιτικού κόστους και έφεραν τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, άσκησε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ, Στέλιος Αναστασιάδης, καταθέτοντας ταυτόχρονα πρόταση για ανάδειξη της Λευκωσίας ως κέντρο έρευνας και καινοτομίας.

Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του ΕΒΕ Λευκωσίας και αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι το Επιμελητήριο διαφωνεί κάθετα με τις φωνές για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, επειδή ανέκαμψαν κάποιοι δείκτες και επισήμανε:

•    Δεν συμφωνούμε με την πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών για χορήγηση αυξήσεων σε κάποιους δημόσιους υπαλλήλους από το 2016, αντί από το 2017.
•    Δεν υϊοθετούμε την άποψη να ανοίξουν και πάλι τα ταμεία του κράτους για αντιπαραγωγικές δαπάνες, όπως είναι οι μισθοί και τα ωφελήματα της κρατικής μηχανής.
•    Μας ανησυχούν οι προκλητικές συνδικαλιστικές εξαγγελίες για διεκδίκηση των "κεκτημένων" στο δημόσιο τομέα.
•    Μας προκαλεί τρόμο το ενδεχόμενο να επανέλθουμε στις νοοτροπίες των  προνομιούχων του δημοσίου.

Αφού ζήτησε την εφαρμογή σειράς μέτρων στο δημόσιο τομέα, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε και να λειτουργούμε με άξονα το πολιτικό κόστος. Δεν θα πρέπει, είπε, να συνεχίσουμε να χαράσσουμε οικονομική πολιτική με πολιτικομματικούς όρους και προεκλογικές σκοπιμότητες.

Η έμφαση, τόνισε ο κ. Αναστασιάδης θα πρέπει να δοθεί στη στήριξη και ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και των επιχειρήσεων που μπορούν να φέρουν επενδύσεις, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να φέρουν ανάπτυξη.

Στα πλαίσια αυτά, ζήτησε την λήψη μέτρων για την πραγματική οικονομία:
•    Αύξηση της ρευστότητας χρήματος στην αγορά και προώθηση ουσιαστικών αναδιαρθρώσεων δανείων από τις τράπεζες.
•    Περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από τις τράπεζες.
•    Περαιτέρω μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.
•    Ενίσχυση ζωτικών κλάδων, όπως ο τουρισμός, τα ακίνητα, η υγεία, η βιομηχανία, το εμπόριο, η καινοτομία, κ.λπ..
•    Ουσιαστική αναθεώρηση και απλοποίηση των κρατικών διαδικασιών για υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων και έργων υποδομής.
•    Ευρύτερη χρήση του συστήματος αυτοχρηματοδότησης έργων (π.χ. ΒΟΤ, PPP).
•    Μεγαλύτερη προβολή της οικονομίας μας στο εξωτερικό με στοχευμένο περιεχόμενο.

Στη συνέχεια, ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε την άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων, των αποκρατικοποιήσεων, τον εκσυγχρονισμό της κρατικής μηχανής και τη αναμόρφωση του μοντέλου της οικονομίας μας.

Αναφερόμενος στη Λευκωσία, χαιρέτισε τις αποφάσεις της κυβέρνησης για δημιουργία έργων ανάπτυξης συνολικού ύψους €173,9εκ. Υπογράμμισε ότι η πρωτεύουσα έχει τις δυνατότητες να μετατραπεί σε κέντρο έρευνας και καινοτομίας, καθώς λόγω των υποδομών της (πανεπιστήμια, νοσοκομεία, κλινικές, ερευνητικά κέντρα, ινστιτούτα, πολυεθνικές εταιρείες, κλπ) διαθέτει πρόσφορο έδαφος για την έρευνα και καινοτομία.

Όλα αυτά, πρόσθεσε, αποτελούν και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Λευκωσίας, η οποία μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εφαρμογή και στην προώθηση των στόχων του στρατηγικού σχεδιασμού για έρευνα και καινοτομία στην Κύπρο.

Ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε όπως η Κυβέρνηση σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης της Λευκωσίας  και με αποφασιστικότητα δώσει φορολογικά και πολεοδομικά κίνητρα, ούτως  ώστε να ενθαρρυνθεί ο ιδιωτικός τομέας, αλλά και υπόλοιποι φορείς να εντατικοποιήσουν τις πρωτοβουλίες τους στους  τομείς της έρευνας και ανάπτυξης.  

Στα ίδια πλαίσια, ο κ. Αναστασιάδης χαιρέτισε την έναρξη των εργασιών για την Πλατεία Ελευθερίας, την ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου (που ήταν πάγιο αίτημα του ΕΒΕΛ) και ζήτησε την ανάθεση του Συνεδριακού Κέντρου στον ιδιωτικό τομέα. Ακόμα, είπε ότι το ΕΒΕΛ προβληματίζεται έντονα για τον τρόπο αξιοποίησης της κρατικής γης και ζήτησε αυτό να γίνει με τρόπο που θα βοηθήσει την ανάπτυξη της πρωτεύουσας.

Δειτε Επισης

Βλέπει τις συντεχνίες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία το Σάββατο ο Παναγιώτου-Ζητά υπευθυνότητα
Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Το τραβάνε στα άκρα οι συντεχνίες-Κήρυξαν σε κατάσταση απεργίας την ξενοδοχειακή βιομηχανία
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας