Powered by

FT: Άγχος στις ελληνικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση

Το άγχος των ελληνικών τραπεζών για την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησής τους, μεταφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Financial Times.

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα αναφέρει αρχικά ότι πριν από μόλις ένα έτος οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες της χώρας ετοιμάζονταν να χρηματοδοτήσουν την πολυαναμενόμενη ανάκαμψη, ωστόσο «όλα άλλαξαν όταν το κατά της λιτότητας κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε με σαρωτικό τρόπο στην εξουσία τον Ιανουάριο».

Τραπεζίτης στην Αθήνα σχολιάζει ότι μέχρι τότε οι καταθέσεις επέστρεφαν, τα κόκκινα δάνεια μειώνονταν και η προοπτική ήταν πολλά υποσχόμενη, αλλά τώρα οι τράπεζες πασχίζουν να επιπλεύσουν ενώ αναμένουν τη διάσωση.

Η εφημερίδα τονίζει ότι ως προς την ανακεφαλαιοποίηση με περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ δεν υπάρχουν τώρα περιθώρια για του είδους τις ολιγωρίες που διέκριναν την προηγούμενη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως προς τις απόπειρες διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Δεν έχει λογική η κυβέρνηση να καθυστερήσει τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και να παρατείνει τον πόνο των κεφαλαιακών ελέγχων» δηλώνει στην εφημερίδα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Άνθιμος Θωμόπουλος.

Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, όσο πλησιάζει η διορία οι τράπεζες φοβούνται όχι μόνο τυχόν καθυστερήσεις, αλλά και ότι οι λεπτομέρειες της εφαρμογής ίσως αποτρέψουν τους επενδυτές που οι ίδιες θέλουν να προσελκύσουν με την ανακεφαλαιοποίηση.

«Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Αν η διορία των τελών του έτους για την ανακεφαλαιοποίηση των δανειστών χαθεί, τότε οι κάτοχοι λογαριασμών αντιμετωπίζουν ένα bail-in στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ», προσθέτουν οι FT. Ανώτερος τραπεζίτης προσθέτει ότι αν χαθεί η διορία μαζί με τους καταθέτες πλήγμα θα υποστούν και δεκάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, έως και τον αφανισμό τους.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες είναι χαμηλή και ότι φέτος έχουν φύγει καταθέσεις 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, εν μέσω φόβων για Grexit. Σημειώνεται επίσης ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι την ανακεφαλαιοποίηση, καθώς και ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν από τα 33% στο 50% το τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη.

Γίνεται αναφορά στην προσπάθεια των τραπεζών να διατηρηθούν ξένοι επενδυτές, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω κρατικοποιήσεις μέσω του ΕΤΧΣ, αλλά και στις ανησυχίες τραπεζιτών για επιστροφή σε παλαιές πρακτικές πολιτικών διορισμών στη διοίκηση τραπεζών και χορήγηση δανείων με βάση πολιτικά κριτήρια. Ο κ. Θωμόπουλος προειδοποιεί κατά της ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών με περισσότερο από το αναγκαίο φρέσκο κεφάλαιο, ώστε «να μην εκμηδενιστούν οι παρόντες μέτοχοι».

Αναφέρεται επίσης ότι ως το τέλος του μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί τα τεστ κόπωσης των τραπεζών που θα υπολογίσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες, ανοίγοντας το δρόμο για την αναζήτηση ιδιωτών επενδυτών.

Μια άλλη παρέμβαση που κατά τους FT ανησυχεί τους τραπεζίτες είναι η εξαγγελία Τσίπρα περί απαγόρευσης επιχειρηματικών συμφωνιών στην Ελλάδα από ξένα ταμεία που ειδικεύονται σε διαχείριση επισφαλών στοιχείων ενεργητικού.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν διιστάμενες απόψεις στην Ελλάδα για τη διαχείριση των δεκάδων χιλιάδων λεγόμενων εταιρειών «ζόμπι» που αδυνατούν να εκπληρώσουν τους όρους δανεισμού ακόμα και μετά από αρκετές αναδιαρθρώσεις. Οικονομικός σύμβουλος σχολιάζει ότι «κάποια στιγμή οι τράπεζες θα πρέπει να βάλουν μια διαχωριστική γραμμή στη σχέση αυτή». Ο κ. Θωμόπουλος πάντως εμφανίζεται πιο αισιόδοξος, λέγοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι η διόρθωση της κεφαλαιακής δομής τέτοιων εταιρειών ζόμπι ώστε να προσελκύσουν επενδυτές».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης