Μεγάλες οι προοπτικές ανάπτυξης των αμοιβαίων κεφαλαίων

H πρώτη εμφάνιση των αμοιβαίων κεφαλαίων καταγράφεται στη Δήλο τον 5ο αιώνα π.χ, ενώ με τη σημερινή του μορφή το πρώτο αμοιβαίο κεφάλαιο ιδρύθηκε στις ΗΠΑ το 1924.

Το σύνολο επενδύσεων σε αμοιβαία κεφάλαια παγκοσμίως ανέρχεται στα 28 τρις ευρώ, ενώ αντίστοιχα το σύνολο επενδύσεων στην Ευρώπη ανέρχεται στα 17 τρις ευρώ.

O Γενικός Διευθυντής της GMM Global Money Managers ltd Άλεξ Καρτάλης, φιλοξενούμενος στο στούντιο του InBusinessNews, ανέφερε ότι στην Κύπρο το αντίστοιχο ποσοστό είναι 0,01% και στην Ελλάδα 4%. «Μπορεί να αντιληφθεί κανείς τα περιθώρια ανάπτυξης του κλάδου στην Κυπριακή Δημοκρατία», τόνισε.  

Τα αμοιβαία κεφάλαια αποτελούν ένα χαρτοφυλάκιο – καλάθι αξιών, όπως μετρητά, ομόλογα, μετοχές, στο οποίο συμμετέχουν πολλοί διαφορετικοί επενδυτές. Η διαδικασία για να επενδύσει κάποιος σε αμοιβαίο κεφάλαιο είναι πολύ απλή, σημειώνει ο κ. Καρτάλης.

«Ένας υποψήφιος επενδυτής, μπορεί να ενημερωθεί για τα ακριβή χαρακτηριστικά των αμοιβαίων κεφαλαίων είτε από τα στελέχη της εταιρείας μας και τους κατά τόπους συνεργάτης μας, είτε μέσω της ιστοσελίδας μας». 

Εν συνεχεία συμπλήρωσε ο κ. Καρτάλης, «εφόσον ο επενδυτής έχει επιλέξει το αμοιβαίο κεφάλαιο ή τα αμοιβαία κεφάλαια όπου θα επενδύσει, συμπληρώνει μία αίτηση συμμετοχής και μεταφέρει το ποσό συμμετοχής στο λογαριασμό του. Ο πελάτης έχει πλέον ένα αριθμό μεριδίων που αντιστοιχεί στο ποσό επένδυσης στο αμοιβαίο κεφάλαιο» συμπλήρωσε.

Για την GMM μίλησε στην κάμερα του InBusinessNews o Διευθυντή Ανάπτυξης Εργασιών της GMM Global Money Managersltd, Ντάνιελ Καραολίς.  «Η GMM αποτελεί την πρώτη εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε στο θεσμό των αμοιβαίων κεφαλαίων στη Δημοκρατία μετά και την ψήφιση του σχετικού Νόμου το 2012. Η GMM είναι μία νέα εταιρεία με νέα αμοιβαία κεφάλαια, αλλά τα στελέχη που την απαρτίζουν έχουν μακρόχρονη εμπειρία στο θεσμό των αμοιβαίων κεφαλαίων και έχουν εργαστεί σε πολλές εταιρείες διαχείρισης στην Ελλάδα και διεθνώς την τελευταία 25ετία. 

Στα δύο χρόνια λειτουργίας της η εταιρεία διαχειρίζεται 17 αμοιβαία κεφάλαια που καλύπτουν όλους τους τύπους επενδυτών.

Δειτε Επισης

Συνεργασία ΤΕΠΑΚ και Energame-Στόχος να γεφυρωθεί το χάσμα ακαδημαϊκής κοινότητας και βιομηχανίας
Κορυφαίοι ομιλητές στον τομέα της ογκολογίας και της ανακουφιστικής φροντίδας σε επιστημονικό συνέδριο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου
Υπέγραψαν MoU και ενώνουν δυνάμεις για έλευση νέων επενδύσεων στην Κύπρο ΧΑΚ και Invest Cyprus
Φεύγουν με εφάπαξ έως και €113.000 έκαστος 936 δημόσιοι υπάλληλοι το 2025-Πέραν των €430 εκ. για συντάξεις
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Διάλεξη του διακεκριμένου επιχειρηματία John Christodoulou στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Δράσεις από CNP Ασφαλιστική και Αστυνομία Κύπρου για καλλιέργεια κουλτούρας οδικής ασφάλειας
Απονομή υποτροφιών της Safe Bulkers, Inc. για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025(pics)
Primetel Business Networking Event: Συνάντηση κορυφής του κυπριακού επιχειρείν