Οι ασφαλιστικές αντιδρούν για τα θέματα του ΓεΣΥ

Για επιλεκτικές προσεγγίσεις στο θέμα του ΓεΣΥ κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ), σχολιάζοντας απόψεις και συμπεράσματα που διατυπώνονται δημόσια για το ΓεΣΥ και που, όπως αναφέρει «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, γεγονός που δημιουργεί σύγχυση στην κοινή γνώμη κι όχι μόνο».

Συγκεκριμένα, «η αναφορά σε πρόσφατο κείμενο στελέχους κόμματος που είδε το φως της δημοσιότητας και υποστήριζε ότι έγιναν δύο αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα του πολυασφαλιστικού συστήματος, οι οποίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να υιοθετηθεί πολυασφαλιστικό σύστημα, είναι εντελώς ανακριβής» σύμφωνα με τον Σύνδεσμο.

Ο ΣΑΕΚ διευκρινίζει ότι αναλογιστικές μελέτες, με την έννοια που έχει αυτός ο όρος, δεν έγιναν τελευταία και ότι υποβλήθηκαν στην κυβέρνηση δύο μελέτες, μια από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στην οποία αναλύονται τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα και οι προκλήσεις των διαφόρων επιλογών σε σχέση με την ασφάλιση σ’ ένα μελλοντικό ΓεΣΥ και μια άλλη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην οποία περιγράφονται οι σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας και οι ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις που ενδεχομένως να προκύψουν από την εφαρμογή του προτεινόμενου ΓεΣΥ. Ωστόσο, οι μελέτες αυτές σε κανένα σημείο τους δεν απορρίπτουν το πολυασφαλιστικό σχέδιο, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Ο ΣΑΕΚ«διαπιστώνει ότι κάποιοι δυστυχώς προβαίνουν σε επιλεκτικές προσεγγίσεις στο θέμα του ΓεΣΥ, επιδιώκοντας να στηρίξουν τις δικές τους θέσεις. Για παράδειγμα, επιτηδείως παραβλέπονται οι σημαντικές επισημάνσεις της μελέτης του ΔΝΤ για τις οικονομικές επιπτώσεις από μια λανθασμένη εφαρμογή του ΓεΣΥ, ενώ ταυτόχρονα προβάλλονται ως συμπεράσματα της έκθεσης του ΠΟΥ δικές του, ερμηνείες».

Ο Σύνδεσμος σημειώνει πως «η οικονομική πτυχή του ΓεΣΥ αποτελεί κομβικό σημείο» και καλεί όλους να εγκύψουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα σ’ αυτή την πτυχή του όλου σχεδιασμού, ενώ διαβεβαιώνει ότι θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις για το ΓεΣΥ και θα παρεμβαίνει, προκειμένου να διαφυλάξει τα συμφέροντα των 200.000 συμπατριωτών μας που καλύπτονται ασφαλιστικά με μεγάλη επιτυχία από τις εταιρείες – μέλη του.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνεργασία ΤΕΠΑΚ και Energame-Στόχος να γεφυρωθεί το χάσμα ακαδημαϊκής κοινότητας και βιομηχανίας
Κορυφαίοι ομιλητές στον τομέα της ογκολογίας και της ανακουφιστικής φροντίδας σε επιστημονικό συνέδριο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου
Υπέγραψαν MoU και ενώνουν δυνάμεις για έλευση νέων επενδύσεων στην Κύπρο ΧΑΚ και Invest Cyprus
Φεύγουν με εφάπαξ έως και €113.000 έκαστος 936 δημόσιοι υπάλληλοι το 2025-Πέραν των €430 εκ. για συντάξεις
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Διάλεξη του διακεκριμένου επιχειρηματία John Christodoulou στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Δράσεις από CNP Ασφαλιστική και Αστυνομία Κύπρου για καλλιέργεια κουλτούρας οδικής ασφάλειας
Απονομή υποτροφιών της Safe Bulkers, Inc. για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025(pics)
Primetel Business Networking Event: Συνάντηση κορυφής του κυπριακού επιχειρείν