Powered by

Οι FT γράφουν για την έξοδο της Κύπρου στις αγορές

Την έκδοση δεκαετούς ομολόγου, του πρώτου μετά την οικονομική κρίση, προγραμματίζει η κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, που φιλοξενούν σχετική δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Στόχος είναι η άντληση 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ πριν από το τέλος του χρόνου, με την εφημερίδα να επικαλείται περί του ποσού Κύπριο αξιωματούχο. Σημειώνεται δε ότι τα μέτρα τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας από την ΕΚΤ και η οικονομική ανάκαμψη στο νησί έχουν ανανεώσει το ενδιαφέρον επενδυτών για την Κύπρο.

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα σχολιάζει ότι η Κύπρος πραγματοποίησε πέρυσι την ταχύτερη επιστροφή στις αγορές χρέους από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη που τέθηκε σε πρόγραμμα διάσωσης, με την πώληση πενταετών ομολόγων ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ, με το επιτόκιο στο 4,85%, χαμηλότερα από όσο αναμενόταν.

Σχολιάζεται επίσης ότι σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Κύπρος «κατάπιε» τις απαιτήσεις των πιστωτών, δεχόμενη στη συνέχεια τα εύσημα του ΔΝΤ για την αποδοχή δύσκολων μεταρρυθμίσεων και την παραγωγή θετικών αποτελεσμάτων.

Μιλώντας στην εφημερίδα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης αναφέρεται σε επιτυχημένη εφαρμογή μιας φιλόδοξης μεταρρυθμιστικής ατζέντας. «Έχει  υπάρξει εδραίωση των δημοσίων οικονομικών, ο τραπεζικός τομέας σταθεροποιήθηκε και η οικονομία εξήλθε από την ύφεση και καταγράφει θετική πρόοδο», δηλώνει ο Υπουργός.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα το νέο ομόλογο ο κ. Γεωργιάδης συμπληρώνει ότι «η εμπιστοσύνη έχει αποκατασταθεί και η πρόσβαση στις αγορές έχει ανακτηθεί. Εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες των αγορών, σχεδιάζουμε μία νέα έκδοση ομολόγου έως το τέλος του έτους που θα συνάδει με το ετήσιο χρηματοδοτικό μας πρόγραμμα, αλλά η ακριβής χρονική στιγμή δεν έχει ακόμα αποφασιστεί».

Το ρεπορτάζ των Financial Times επικαλείται αξιωματούχους στη Λευκωσία που λένε ότι ο χρόνος ωρίμανσης του νέου ομολόγου θα εξαρτηθεί από τη διάθεση που θα διαπιστωθεί στις διεθνείς αγορές, αλλά Κύπριος οικονομικός αναλυτής που βρίσκεται «κοντά στην κυβέρνηση» θεωρεί πολύ πιθανό να πρόκειται για ομόλογο δεκαετούς διάρκειας.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι προ μηνών το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι η οικονομική και δημοσιονομική προοπτική της Κύπρου είναι καλύτερη από την αναμενόμενη, με την οικονομία να καταγράφει ρυθμό ανάπτυξης 0,2% κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Παρατίθεται επίσης η διαβεβαίωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι η Κύπρος είναι αρκετά σταθερή ώστε να αντέξει τους κραδασμούς από την πολιτική αστάθεια και την οικονομική αβεβαιότητα στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την απόδοση του ομολόγου για το 2021 που έχει εκδώσει η Κύπρος σημειώνεται ότι έχει πέσει από το 5,75% τον Φεβρουάριο σε 3,69%, καθώς αυξάνονται οι τιμές για τα κυπριακά ομόλογα. Αναλυτής μάλιστα προβλέπει ότι η Κύπρος θα είναι σε θέση να δανειστεί με δεκαετές ομόλογο με επιτόκιο 3,5%.

Γίνεται τέλος αναφορά στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τον οίκο αξιολόγησης S&P τον περασμένο μήνα.

Σημειώνεται ότι για το εν λόγω θέμα πρώτο αναφέρθηκε το InBusinessNews stiw 7 Σεπτεμβρίου: Η Κύπρος ξανά στις αγορές το Φθινόπωρο

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στο ΚΥΠΕ επιβεβαίωσε σημερινό δημοσίευμα της Financial Times, για έξοδο της Κύπρου στις διεθνείς αγορές εντός του 2015, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί το ύψος, η διάρκεια του ομολόγου και ο ακριβής χρόνος έκδοσης.

«Εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες της αγοράς θα προχωρήσουμε σε νέα έκδοση ομολόγου στις διεθνείς αγορές εντός του 2015», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χριστοδουλίδης και πρόσθεσε: «Τέτοιες κινήσεις θα αποτελέσουν ενδείξεις της αποκατάστασης της αξιοπιστίας της οικονομίας της χώρας σε διεθνές επίπεδο».

Ο κ. Χριστοδουλίδης διευκρίνισε την ίδια στιγμή πως οι λεπτομέρειες αναφορικά με τη διάρκεια, το ύψος του ομολόγου, καθώς και τον χρόνο έκδοσης δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης έχει επανειλημμένα δηλώσει πως στόχος της Κυβέρνησης είναι οι δύο πράξεις δανεισμού από τις διεθνείς αγορές εντός του τρέχοντος έτους.

Το Υπουργείο Οικονομικών είχε προχωρήσει στην έκδοση επταετούς ευρωπαϊκού (EMTN) ομολόγου ύψους €1 δισεκατομμυρίου στις 28 Απριλίου του 2015 με επιτόκιο 3,87% και απόδοση 4%. Τα χρήματα που αντλήθηκαν είχαν χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση βραχυπρόθεσμου εγχώριου ακριβότερου δανεισμού, κυρίως του κυβερνητικού το κυβερνητικό ομόλογο που διακρατούσε η Τράπεζα Κύπρου.

Οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων στις διεθνείς αγορές βρίσκονται κοντά στα ιστορικά χαμηλά. Ειδικότερα η απόδοση του ομολόγου που λήγει το 2022, που αποτελεί πλέον το σημείο αναφοράς, βρισκόταν την Παρασκευή στο 3,58%, ενώ η αντίστοιχη του ομολόγου που λήγει το 2020 βρισκόταν στο 3,11%.

Η μακροχρόνια πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου βρίσκεται στο Β- με θετικό ορίζοντα, (Fitch), B3 με σταθερό ορίζοντα (Moody`s) και ΒΒ- με θετικό ορίζοντα (Standard and Poor`s). Τελευταία αναβάθμιση του κυπριακού αξιόχρεου σημειώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου από τον S&P.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι κολοσσοί του ελληνικού λιανεμπορίου που επενδύουν στα πολυκαταστήματα ERA-Η νέα εποχή μετά την εξαγορά
Γίνεται «παίχτης» για την Κύπρο η ρουμανική αγορά…Περιμένει περισσότερους από 100 χιλιάδες τουρίστες ο Κουμής
Στον αστερισμό των 17ων IN Business Awards...Την ερχόμενη Τετάρτη η τελετή απονομής των βραβείων
«ΘΑλΕΙΑ2021-2027»: Θεμελιώνοντας μια καλύτερη Κύπρο με τη στήριξη της Ε.Ε.
Πώλησε και τα πολυκαταστήματα ERA η Ermes-Στην Gencom που αναλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις έναντι του τυπικού ποσού του €1,00
Leptos Calypso Hotels: Ανεβασμένοι τζίροι, προσέλκυση νέων αγορών και απόδοση των ανακαινίσεων
Η ακμάζουσα αγορά ακινήτων της Λευκωσίας και το top 5 των ακριβότερων συναλλαγών
Eurobank-Ελληνική: Φουλ ρυθμοί για την συγχώνευση και αποφάσεις για το όνομα της ενοποιημένης τράπεζας
Ανοδικά έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Κραυγή αγωνίας από τους εισαγωγείς για τα ηλεκτρικά οχήματα-«Επιδεινώνεται η οικονομική μας θέση»