Στη δεύτερη φάση οικονομικής πολιτικής η Κύπρος
13:47 - 29 Οκτωβρίου 2015
Η Κυβέρνηση ήδη ετοιμάζεται για μια δεύτερη φάση στην οικονομική πολιτική - έχοντας αντιμετωπίσει ήδη τις πιο πιεστικές συνέπειες της κρίσης - ώστε να επικεντρώσει την προσπάθεια στην προώθηση μεταρρυθμίσεων που η κυπριακή η οικονομία έχει ανάγκη είπε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Γεωργιάδης σε ερώτηση για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είπε ότι «είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Θα κατέτασσα και την ανεργία ως ένα πρόβλημα το οποίο παραμένει και που χρειάζεται χρόνο και συνεχή, συστηματική προσπάθεια για να αποκλιμακωθεί. Ειδικά για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρέπει να σημειώσω πως και εδώ φαίνονται τα πρώτα σημάδια της αποκλιμάκωσης. Σύμφωνα με στοιχεία που η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα, υπάρχει ήδη μια σημαντική διαφορά μεταξύ των δανείων που τυπικά κατατάσσονται ως μη εξυπηρετούμενα με αυτά που στην πράξη έχουν καθυστερήσεις, όπως ορίζονται πέραν των 90 ημερών, και τα οποία είναι αρκετά πιο χαμηλά. Αυτό σημαίνει πως ένα σημαντικό ποσοστό δανείων ήδη έχει αναδιαρθρωθεί και διευθετηθεί αλλά παραμένει, για στατιστικούς λόγους, ακόμη στη λίστα των μη εξυπηρετούμενων. Πρέπει αυτή η τάση αποκλιμάκωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων να συνεχιστεί. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχουν εδώ και μερικούς μήνες τα απαραίτητα εργαλεία με τις νέες νομοθεσίες και τις νέες οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας που υποβοηθούν τη διαδικασία αναδιάρθρωσης πρέπει να αξιοποιηθούν. Το σημαντικότερο, βέβαια, και εκείνο που θα υποβοηθήσει περισσότερο τη διαδικασία είναι η ανάκαμψη της οικονομίας. Όσο η οικονομία μας ανακάμπτει και αφήνει πίσω της την ύφεση τόσο θα ενισχύεται και η δυνατότητα των δανειοληπτών για εξυπηρέτηση δανείων, τα οποία είχαν στο παρελθόν αναληφθεί».
Ερωτηθείς είπε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται στο 47% σε ό,τι αφορά σκοπούς στατιστικής και αντιστοιχεί σε 28 δις ευρώ. Σημείωσε, ωστόσο, ότι τα πραγματικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια αφορούν ποσοστό της τάξης του 38% (22 δις ευρώ) και πως η διαφορά των 9 ποσοστιαίων μονάδων αφορούν δάνεια που ήδη έχουν αναδιαρθρωθεί.
Ερωτηθείς ποια θα είναι τα επόμενα βήματα μετά την έξοδο στις αγορές, ο κ. Υπουργός είπε ότι «η πρόσφατη έξοδο στις αγορές σηματοδοτεί την αποκατάσταση της πιστοληπτικής ικανότητας. Όμως, παρά τη σημαντικότητα αυτής της εξέλιξης - που μας επιτρέπει, μεταξύ άλλων, να προγραμματίσουμε την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης σε λίγους μήνες - ξεκάθαρα και για άλλη μια φορά τονίζω πως η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη. Η κυπριακή οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει διαρθρωτικά προβλήματα και στρεβλώσεις που αποστερούν από την αναπτυξιακή προοπτική. Και για αυτό, η Κυβέρνηση ήδη ετοιμάζεται για μια δεύτερη φάση στην οικονομική πολιτική - έχοντας αντιμετωπίσει ήδη τις πιο πιεστικές συνέπειες της κρίσης - ώστε να επικεντρώσουμε τώρα την προσπάθεια στην προώθηση τέτοιων αλλαγών, μεταρρυθμίσεων, τις οποίες η οικονομία μας έχει ανάγκη. Σε αυτή την προσπάθεια βεβαίως χρειαζόμαστε και τη Βουλή και την κοινή γνώμη, τους συμπολίτες μας, ως συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια. Δεν είναι με τα λόγια που θα αλλάξουν τα πράγματα και που θα βελτιωθούν ακόμα περισσότερο, αλλά με συγκεκριμένες αποφάσεις και πράξεις. Και θεωρώ πως ως Κυβέρνηση ήδη έχουμε δώσει δείγματα γραφής. Υπάρχει ένας όγκος μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων που είναι ήδη ενώπιον της Βουλής και με τον ίδιο ρυθμό - και ασχέτως ολοκλήρωσης του μνημονιακού προγράμματος σε λίγους μήνες - θα συνεχίσουμε».
Κληθείς να σχολιάσει τη νέα παραίτηση μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «είχαμε μια καινούργια παραίτηση την περασμένη βδομάδα. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν οι αποφάσεις της Κυβέρνησης».