Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα στους δανειστές για πλειστηριασμούς
09:02 - 24 Οκτωβρίου 2015
Το αυστηρό μήνυμα του πρωθυπουργού στους θεσμούς ότι «η Ελλάδα δεν θα γίνει αρένα κατασχέσεων» επιβεβαιώνει ότι παραμένει το βαθύ χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και κουαρτέτου για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της α' κατοικίας από πλειστηριασμό, και ότι πλέον το θέμα οδεύει προς πολιτική διαπραγμάτευση και λύση.
Ισχυρό όπλο η στήριξη που παρείχε στην Αθήνα για το θέμα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, συμφωνώντας ότι υπάρχει πρόβλημα και προτείνοντας το θέμα να συζητηθεί σε επίπεδο Eurogroup.
Ενδεικτική για το ότι παρά τα τρία ραντεβού με το κουαρτέτο για το ζήτημα δεν υπήρξε γεφύρωση της απόστασης, η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, μετά την τελευταία συνάντησή τους: «Το πιο μεγάλο αγκάθι παραμένει το θέμα του νόμου Κατσέλη».
Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος εξερχόμενος μετά το τέλος των συζητήσεων με το κουαρτέτο, επιμένει η διαφωνία σχετικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τις κατασχέσεις.
«Το μεγαλύτερο αγκάθι (στις συνομιλίες) είναι το θέμα του νόμου Κατσέλη. Υπάρχει πρόοδος για ένα δύο θέματα π.χ. να είναι πιο μεγάλο το κόστος αν μπεις στη ρύθμιση χωρίς να το δικαιούσαι. Ακόμα πρέπει να συμφωνήσουμε για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύσει το νέο νομοσχέδιο - σ' αυτό μπορούμε να είμαστε πιο ευέλικτοι. Στα κριτήρια όμως υπάρχει μεγάλη διαφορά. Είτε στα οικονομικά, είτε στην αξία του σπιτιού. Εκεί ακόμη υπάρχει διαφορά» είπε ο υπουργός, μην αποκλείοντας το θέμα των κόκκινων δανείων να πάει στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων.
«Όταν έχεις πολιτικές διαφορές και διαπραγματεύεσαι, δεν υπάρχει τι μπορεί να γίνει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.
Ωστόσο με το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων να είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το ζήτημα της εμπλοκής λαμβάνει άλλες διαστάσεις εξ' ου και έχει συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).
Θέμα που επίσης έμεινε ανοιχτό φαίνεται να είναι και η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. «Το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση πρέπει να το συζητήσουμε κι άλλο, να το δούμε» είπε ο υπουργός.
Πάντως, το γενικό κλίμα των συναντήσεων με την τρόικα φαίνεται να ήταν καλό και εποικοδομητικό με τον υπουργό να δηλώνει σχετικά ότι οι «είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την οργανωτική δομή και την λειτουργία των τεχνικών κλιμακίων. Όλοι διαπιστώσαμε ότι δουλεύει πολύ καλύτερα το σύστημα».
«Δεν θα γίνουμε αρένα κατασχέσεων»
Προφανώς δεν ήταν τυχαία η επιλογή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να αναφερθεί, και μάλιστα με ιδιαιτέρως αυστηρό ύφος, δύο φορές στο θέμα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Την πρώτη φορά κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας σε επιθετικό τόνο άφησε αιχμές ότι κάποιοι εγείροντας διάφορα ζητήματα και παράλογες απαιτήσεις, προσπαθούν υποδαυλίζοντας την ένταση και θέτοντας σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή της Ελλάδας και κατ' επέκταση την επιτυχία του προγράμματος να επαναφέρουν στο τραπέζι σενάρια Grexit.
Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα ο κ. Τσίπρας ευχαριστώντας τον κ. Ολάντ για την συμβολή τους στις διαπραγματεύσεις το καλοκαίρι, ανέφερε χαρακτηριστικά «...Και αποφασίσαμε τελικά έναν δύσκολο συμβιβασμό με στόχο όμως να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη, σε πείσμα ακραίων συντηρητικών δυνάμεων που είχαν προαποφασίσει, είχαν ετοιμάσει σχέδια διαίρεσης και οφείλω να πω δεν φαίνεται ότι τα έχουν εγκαταλείψει. Ενδεχομένως και ακόμα να τα έχουν αυτά τα σχέδια, να θέλουν να τα επαναφέρουν στο τραπέζι».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε αρκετές φορές ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της συμφωνίας, και ας έχει η κυβέρνηση εκφράσει πολλάκις τη διαφωνία της για την χρησιμότητα και αποτελεσματικότητα κάποιων εξ αυτών, αλλά πρέπει και κάποιοι «να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία [...] δεν υπέγραψε σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της και διάλυσης της κοινωνικής της συνοχής».
Ειδικότερα, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την πρώτη αναφορά του στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, μεταξύ των οποίων και αυτές για τους πλειστηριασμούς, τόνισε ότι παράγοντας που θα κρίνει την επιτυχία του προγράμματος είναι η πολιτική σταθερότητα, για τη διασφάλιση της οποίας αναγκαία είναι η κοινωνική συνοχή και ειρήνη.
«Παρεμβάσεις ή απαιτήσεις παράλογες, ακραίας νεοφιλελεύθερης κοπής που υπερβαίνουν και τα συμφωνηθέντα του Ιουλίου, παρεμβάσεις που απειλούν την κοινωνική ειρήνη και μας γυρνούν πίσω στον φαύλο κύκλο της έντασης αποτελούν ευθείες παρεμβάσεις ενάντια στην προοπτική επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος και υπό αυτή την έννοια είναι παρεμβάσεις που στόχο έχουν τη διαίρεση της Ευρώπης» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:
«Πρέπει λοιπόν κάποιοι να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία, την οποία και θα τηρήσει, δεν υπέγραψε σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της και διάλυσης της κοινωνικής της συνοχής. Αν κάποιοι επιμένουν να θέλουν να εκδικηθούν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θέτουν σε κίνδυνο μονάχα την Ελλάδα, αλλά τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την Ευρώπη».
Η δεύτερη ακόμη πιο ξεκάθαρη αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο κοινωνικά κρίσιμο και ευαίσθητο θέμα των πλειστηριασμών ήταν κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων. «Η μετατροπή της Ελλάδας σε μια αρένα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά από όλη την Ευρώπη» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Απόλυτη στήριξη Ολάντ: να συζητηθεί το θέμα στο Eurogroup
Ικανοποίηση -και ανακούφιση- στην ελληνική κυβέρνηση προκάλεσε και η απάντηση του Φρανσουά Ολάντ στην ίδια ερώτηση σχετικά με τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις.
«Υπάρχει πρόβλημα με τα δάνεια υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση, οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να το συζητήσουν», τόνισε ο κ. Ολάντ στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου, ανοίγοντας ουσιαστικά την πολιτική διαπραγμάτευση που επιδιώκει για το θέμα η Αθήνα.
Μάλιστα, ο κ. Ολάντ επανήλθε λίγο αργότερα στο θέμα και από το βήμα της ελληνικής Βουλής, τονίζοντας ότι πρέπει να συζητηθεί στο Eurogroup. «Πρέπει να γίνει σεβαστό το δικαίωμα για μια στέγη», είπε χαρακτηριστικά στο κοινοβούλιο.
Σημαντική δε ήταν και η παρατήρηση του κ. Ολάντ, μέσω της οποίας αποσυνέδεσε την άρνηση της Αθήνας να εφαρμόσει την πρόταση των θεσμών για τους πλειστηριασμούς, με το θέμα της υπακοής και της τήρησης των υποχρεώσεων της στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Όπως εξήγησε, η Ελλάδα δεν ζητά να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά να υπάρξει η απαιτούμενη ευελιξία από την Ευρώπη σε ότι αφορά κοινωνικά ευαίσθητα θέματα, προκειμένου να επανέλθει η πολιτική σταθερότητα και η δυνατότητα ανάκαμψης της χώρας από την κρίση.
Συγκεκριμένα απαντώντας στην σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου είπε: «Η Ελλάδα δεν το αμφισβητεί (σσ ότι πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της). Αυτό που ζητά και το κατανοώ είναι ότι πρέπει να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα και μια ευελιξία. Αυτό που ανησυχεί πολλούς Έλληνες είναι τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, μια νέα απειλή για τις οικογένειες. Πρέπει να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση».
Στην απάντησή του, ο Αλέξης Τσίπρας για το ίδιο θέμα είπε ότι η Ελλάδα προχώρησε γρήγορα στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και ότι επιθυμεί την τήρηση των συμφωνηθέντων.
«Είναι άλλο πράγμα αυτό, από το να πιστεύουν κάποιοι ότι είμαστε ένας κατάδικος που θα πρέπει να πληρώσει μια ποινή. Είμαστε ισότιμοι εταίροι.
» Θέματα που δεν έχουν κλείσει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης πρέπει να συζητηθούν. Η μετατροπή της Ελλάδας σε μια αρένα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά από όλη την Ευρώπη» ξεκαθάρισε.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχουν τηρηθεί οι υποχρεώσεις στο ακέραιο και μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα έχει γίνει η ανακεφαλαιοποίηση. Αμέσως μετά θα πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος.
ΠΗΓΗ: in.gr