Powered by

Ο «καυτός Δεκέμβρης» των κεντρικών τραπεζών

Η Janet Yellen και ο Mario Draghi θα «κλείσουν» το 2015, προσπαθώντας να καθορίσουν ο ένας τις αποφάσεις του άλλου. Ή τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι μία εβδομάδα μετά τη σχεδόν δέσμευση του προέδρου της ΕΚΤ ότι θα ανακοινώσει ένα νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο. Ο ίδιος μήνας βρίσκεται στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής, καθώς οι αναλυτές προσπαθούν να αποφασίσουν εάν η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, θα ανακοινώσει τότε την πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από το 2006 έως και σήμερα.

Όλα υποδεικνύουν ότι ο τελευταίος μήνας του χρόνου, ένας μήνας που συνήθως μετράμε τι θα ψωνίσουμε για τις γιορτές ή που θα τις περάσουμε, θα αποτελέσει το σκηνικό για τη λήψη των σοβαρότερων αποφάσεων όλης της χρονιάς, αποφάσεις που θα επηρεάσουν συναλλαγματικές ισοτιμίες, μετοχές και ομόλογα σε όλον τον κόσμο. Το αποτέλεσμα θα είναι είτε πλήρης διαχωρισμός της νομισματικής πολιτικής ή μία «ενωτική» απόφαση για περισσότερο φθηνό χρήμα.

Η πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου εντός των επόμενων εβδομάδων ίσως αποτελέσει τη βασική ένδειξη για τους επενδυτές σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί. Άλλωστε το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου, μετά τις δηλώσεις του κ. Draghi.

«Υπάρχει ένα παιχνίδι τένις με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες μεταξύ Fed και EKT και θα συνεχίσει να παίζεται», εκτιμά ο Nick Kounis, στέλεχος της ABN Amro Bank.

Σύμφωνα με τον αναλυτή η απόφαση της Fed να μην προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο οδήγησε χαμηλότερα το δολάριο έναντι του ευρώ, απειλώντας ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη και απειλώντας την εξαγωγική δραστηριότητα της περιοχής. Αυτό ανάγκασε τον κ. Draghi να δηλώσει ότι θα υπάρξει χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στις 3 Δεκεμβρίου.

Εάν ο Draghi το πράξει, αυτό θα αποδυναμώσει το ευρώ και επομένως θα επηρεάσει και τη στάση της Fed, η οποία συνεδριάζει – τον Δεκέμβριο – δύο εβδομάδες μετά την ΕΚΤ, σύμφωνα πάντα με τον κ. Kounis.

«Το σήμα της ΕΚΤ καθιστά λιγότερο πιθανή την αύξηση από τη Fed, καθώς εάν γίνει θα οδηγήσει υψηλότερα το δολάριο και θα καταστήσει πιο «σφιχτή» τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ», προσθέτει ο κ. Kounis.

Αντίθετα, όπως υποστηρίζει ο Steve Barrow, κορυφαίος αναλυτής της Standard Bank Group, εάν οι μετοχές καταγράψουν ράλι με τη βοήθεια της ΕΚΤ, τότε «η Fed μπορεί να βρει το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση επιτοκίων».

Εάν συμβεί αυτό τότε θα εισέλθουμε σε μία νέα εποχή, όπου οι δύο ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου ακολουθούν εκ διαμέτρου διαφορετική νομισματική πολιτική.

«Οι τάσεις στη νομισματική πολιτική ΗΠΑ και Ευρωζώνης ήταν διαφορετικές για κάποιο διάστημα αλλά όχι εκ διαμέτρου αντίθετες και μάλιστα αυτό να συμβεί κατά τη διάρκεια του ίδιου μήνα», προσθέτει ο Barrow.

Η κυρία Yellen επικαλέστηκε τις «εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο» προκειμένου να δικαιολογήσει την απόφαση της Fed να μην προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων. Την ίδια ώρα οι επενδυτές λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις απειλές του κ. Draghi για χαλαρότερη νομισματική πολιτική, όπως υπογραμμίζει ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean Claude Trichet.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός