Powered by

CIPA: Μεγάλο το ενδιαφέρον για επενδύσεις από Κίνα

Απόλυτα επιτυχή χαρακτηρίζει ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην Κίνα, στη διάρκεια της οποίας η κυπριακή αντιπροσωπεία είχε επαφές σε πολιτικό, οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο, αξιοποιώντας την ευκαιρία για να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως ελκυστικού, ευρωπαϊκού επενδυτικού προορισμού.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Οργανισμού κ. Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη, οι συναντήσεις και τα συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν, αποδείχθηκαν ιδιαίτερα χρήσιμα για την εμβάθυνση των ήδη ισχυρών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει ευεργετικά και στον τομέα των επενδύσεων. «Διαπιστώσαμε ζωηρό ενδιαφέρον από κινεζικής πλευράς, σε ένα ευρύ φάσμα τομέων της κυπριακής οικονομίας, που καλύπτει, μεταξύ άλλων, την ενέργεια, τα λιμάνια, τα ακίνητα».

Σχολιάζοντας το ενδιαφέρον για το λιμάνι της Λεμεσού, ο κ. Αγκαστινιώτης ανέφερε ότι «η εμπορικοποίηση του λιμανιού θα αποτελέσει από μόνη της σημαντική επένδυση ενώ αναμένεται να συμβάλει θετικά στην προσέλκυση επιπλέον επενδύσεων και στη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης για την κυπριακή οικονομία, γεγονός που αποτιμάται θετικά από το επενδυτικό κοινό».

Η εισαγωγή έμπειρου διαχειριστή διεθνούς βεληνεκούς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του CIPA, θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες που προσφέρονται και θα διαμορφώσει προοπτικές για διάφορους συναφείς κλάδους. «Παράλληλα, το γεγονός ότι οι μεγάλης κλίμακας επενδύσεις που απαιτούνται για τη συνεχή λειτουργία του, θα γίνουν από τον ανάδοχο διαχειριστή, θα λειτουργήσει ανακουφιστικά για τον κρατικό προϋπολογισμό, κι αυτό παρά το γεγονός ότι το κράτος θα διατηρήσει τον εποπτικό ρόλο». O κ. Αγκαστινιώτης υπογράμμισε πάντως ότι μέσα από την εμπορικοποίηση του λιμανιού θα πρέπει να επέλθει και μείωση των τελών, αυξάνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα του λιμανιού, προς εξυπηρέτηση των καταναλωτών και της οικονομίας στο σύνολό της.

«Η πρόοδος που καταγράφει η κυπριακή οικονομία, η οποία επιβεβαιώνεται μέσα από τις συνεχείς θετικές αξιολογήσεις και εκτιμήσεις και η αποφασιστικότητα που επιδεικνύεται για συνέχιση της εν εξελίξει προσπάθειας για μεταρρυθμίσεις, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα συμβάλουν καταλυτικά στην προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων και στη δημιουργία γερών θεμελίων πάνω στα οποία θα μπορεί να βασιστεί η υγιής οικονομική ανάπτυξη της χώρας», καταλήγει ο κ. Αγκαστινιώτης.

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%
Οι κύριες προτεραιότητες του Υπ. Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων το 2025-Προϋπολογισμός ύψους €554 εκ.
Φεύγουν με εφάπαξ έως και €113.000 έκαστος 936 δημόσιοι υπάλληλοι το 2025-Πέραν των €430 εκ. για συντάξεις
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Η Κύπρος στον δρόμο της ανάκαμψης: Απόλυτη επιτυχία για την 3η ετήσια εκδήλωση ΣΑΑ