Powered by

Σε ύφεση η ρωσική οικονομία

Με ρυθμό 4,3% συρρικνώθηκε η οικονομία της Ρωσίας το τρίτο τρίμηνο του 2015, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ρωσική Κυβέρνηση, καθώς η ύφεση που προκαλείται από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και τις δυτικές κυρώσεις σε σχέση με την Ουκρανία συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την οικονομία.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας Alexei Vedev δήλωσε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ότι οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις ανεβάζουν τη μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το τρίτο τρίμηνο (Ιούλιο – Σεπτέμβριο) στο 4,3%, σε ετήσια βάση. Η ύφεση το Σεπτέμβριο επιβραδύνθηκε στο 3,8%, από 4,6% τον Αύγουστο.

Συνολικά, η ρωσική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3,8% τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, είπε ο κ. Vedev. Η Κυβέρνηση της Ρωσίας εκτιμά ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά περίπου 3,9% το 2015, πριν ανακάμψει ελαφρώς κατά 0,7% το 2016.

Τον περασμένο μήνα, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμούσε στο βασικό του σενάριο ότι η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3,8% το 2015, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από την προηγούμενη εκτίμηση του για ύφεση 2,7%.

Η ύφεση το 2015 θα μπορούσε να ανέλθει μέχρι και το 4,3%, αν οι τιμές του πετρελαίου συνεχίσουν να μειώνονται και καταγράψουν μέσο όρο περίπου 50 δολάρια το βαρέλι το 2015, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Επιπλέον, η τράπεζα υποβάθμισε προηγούμενη εκτίμηση της για ανάπτυξη της τάξης του 0,7% το 2016, καθώς τώρα αναμένει την ρωσική οικονομική παραγωγή να συρρικνωθεί κατά 0,6% το επόμενο έτος, με την ανάπτυξη να παρουσιάζεται το 2017 με ρυθμό της τάξης του 1,5%.

Το ποσοστό φτώχειας έχει εκτιναχθεί στο 15,1%, αντιπροσωπεύοντας 21,7 εκατομμύρια ανθρώπους, με την Παγκόσμια Τράπεζα να το χαρακτηρίζει “ανησυχητική άνοδο” που επιτείνεται από την αύξηση των τιμών των τροφίμων. Σε ορισμένες περιοχές, περισσότερο από το 35% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας, σημειώνει.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νέα επίθεση Τραμπ κατά Πάουελ-«Αργός και καταστροφικός, μας κοστίζει δισεκατομμύρια»
Ντομπρόβσκις: Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, αλλά είμαστε έτοιμοι για αντίποινα
Ικανοποίηση Κομισιόν για την συμφωνία αύξησης αποτελεσματικότητας κεφαλαιαγορών Ε.Ε.-Σημαντικά οφέλη
Διατηρεί στο 4,25% το επιτόκιό της η Τράπεζα της Αγγλίας-Απογοητεύει νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Στην εποχή των μηδενικών επιτοκίων εισέρχεται η Ελβετία-Ανησυχία για επιστροφή σε αρνητικά επιτόκια
Στο χείλος της ύφεσης η οικονομία της Ρωσίας-Τα υψηλά επιτόκια πνίγουν τις επενδύσεις
Λαγκάρντ: Το ευρωπαϊκό εμπόριο αντίβαρο στις παγκόσμιες αναταράξεις
Σε υψηλό δεκαετίας η πλατίνα-Στα 1.350,17 δολάρια η ουγγιά
Τζερόμ Πάουελ (Fed): Βασικός παράγοντας για την υψηλή αβεβαιότητα οι δασμοί Τραμπ
Πτώση για τον χρυσό μετά την πρόβλεψη της Fed για βραδύτερο ρυθμό μελλοντικών μειώσεων των επιτοκίων