Η Βουλή αλλάζει τα δεδομένα για την ενεργειακή απόδοση

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε ομόφωνα τροποποιήσεις στη νομοθεσία για την Ενεργειακή Απόδοση κατά την Τελική Χρήση και τις Ενεργειακές Υπηρεσίες και την Προώθησης της Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας.

Με βάση την έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού που εξέτασε τα σχετικά νομοσχέδια οι τροποποιήσεις έγιναν για σκοπούς μερικής εναρμόνισης με την κοινοτική νομοθεσία για την ενεργειακή απόδοση.

Ειδικότερα, γίνεται ρύθμιση θεμάτων που σχετίζονται με τη θέσπιση πλαισίου μέτρων για προώθηση της ενεργειακής απόδοσης και την άρση των φραγμών που παρεμποδίζουν τη λήψη μέτρων ενεργειακής απόδοσης.

Ρυθμίζεται η υποχρέωση για διενέργεια ενεργειακού ελέγχου σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν εμπίπτουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως αυτές ορίζονται στον τίτλο Ι του παραρτήματος της σύστασης 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής της 6ης Μαΐου 2003.

Περιλαμβάνεται πλαίσιο μέτρων για προώθηση των ενεργειακών ελέγχων και των ενεργειακών υπηρεσιών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ρυθμίζεται η υποχρέωση για ετήσια ενεργειακή αναβάθμιση ποσοστού 3% της συνολικής ωφέλιμης επιφάνειας των κτιρίων που ανήκουν και χρησιμοποιούνται από κυβερνητικές διοικητικές υπηρεσίες ή τη λήψη άλλων μέτρων στα κτίρια αυτά τα οποία να επιφέρουν ισοδύναμη εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι το 2020.

Η υποχρέωση για εκπόνηση εθνικής στρατηγικής για κινητοποίηση επενδύσεων ενεργειακής αναβάθμισης του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος.

Η υποχρέωση για τις κυβερνητικές διοικητικές υπηρεσίες όπως αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ενεργειακής απόδοσης, εκτός εάν αυτό δεν είναι οικονομικά βιώσιμο και τεχνικά εφικτό.

Καθορίζεται το πλαίσιο για την προώθηση ατομικών μετρητών θέρμανσης, ψύξης και ζεστού νερού, εκτός εάν αυτό δεν είναι οικονομικά βιώσιμο και τεχνικά εφικτό.

Η υποχρέωση για εκπόνηση και υλοποίηση εθνικού προγράμματος ενεργειακής απόδοσης που να περιλαμβάνει καθορισμό των μέτρων πολιτικής που θα οδηγήσουν μέχρι το 2020 σε εξοικονόμηση ενέργειας κατά την τελική χρήση ίση με το 1,5% των κατ’ όγκον ετήσιων πωλήσεων ενέργειας στους τελικούς χρήστες ενέργειας.

Επίσης καθορίζεται το πλαίσιο μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται για πληροφόρηση των καταναλωτών και των συντελεστών της αγοράς για θέματα ενεργειακής απόδοσης και η υποχρέωση για τη θέσπιση εθνικού ενδεικτικού στόχου ενεργειακής απόδοσης μέχρι το 2020 για εκπόνηση εθνικών σχεδίων δράσης ενεργειακής απόδοσης ανά τριετία και για ετοιμασία ετήσιων εκθέσεων προόδου.

Ο νόμος για την προώθηση Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας εναρμονίζει μερικώς τη νομοθεσία με την κοινοτική οδηγία για την ενεργειακή απόδοση.

Ειδικότερα, ο νόμος στοχεύει να προωθήσει την ενεργειακή απόδοση στον τομέα της θέρμανσης και ψύξης κυρίως μέσω της χρήσης της συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης και της αποδοτικής τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης.

Ο νόμος προβλέπει ανάμεσα την υποχρέωση του ΥΕΕΒΤ (Υπουργείο Ενέργειας) να εκπονήσει και να κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιεκτική αξιολόγηση του δυναμικού της συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης και της αποδοτικής τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης και, όταν αυτό είναι οικονομικά βιώσιμο, να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για την ανάπτυξη αποδοτικών υποδομών τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης ή/και για τη διευκόλυνση της ανάπτυξης συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης.

Προνοεί την προώθηση αποδοτικών συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, ιδίως εκείνων που χρησιμοποιούν τη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης.

Την υποχρέωση των φορέων εκμετάλλευσης εγκατάστασης ηλεκτροπαραγωγής και θερμότητας να διεξάγουν ανάλυση κόστους-οφέλους, όταν σχεδιάζεται ή ανακαινίζεται ουσιαστικά μια νέα ηλεκτροπαραγωγική ή βιομηχανική εγκατάσταση με συνολική θερμική ισχύ άνω των 20 MW.

Θεσπίζει κριτήρια αδειοδότησης εγκατάστασης ηλεκτροπαραγωγής των φορέων εκμετάλλευσης, τα οποία να λαμβάνουν υπόψη τα αποτελέσματα της ανάλυσης κόστους-οφέλους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Γενική συνέλευση σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα...Υψηλά βολτ ανάμεσα σε Παπαναστασίου και πρόεδρο ΣΕΠΑΗΚ
Χωρίς άμεση επιβάρυνση της κυπριακής οικονομίας η επέκταση του συστήματος εμπορίας ρύπων σε βιομηχανίες και μεταφορές
Σε βάθος χρόνου η αξιοποίηση του φυσικού αερίου στον «Πήγασο»-«Απαιτούνται χρόνια μέχρι την εκμετάλλευση»
«Εύλογα έξοδα της ΑΗΚ» και αυξήσεις κατά 3% στους λογαριασμούς του ρεύματος από την επόμενη διμηνία
Παράταση έως 1η Οκτωβρίου στις αιτήσεις για σχέδιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ για ιδία κατανάλωση
Πράσινο Βουλής σε εναρμονιστικό νομοσχέδιο για την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπής αερίων-Τι προνοεί
BP: Βλέπει ισχυρές επιδόσεις και ανάκαμψη παραγωγής το δεύτερο τρίμηνο
ΟΠΕΚ+: Αναγκαία η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου-Τι προβλέπουν οι αναλυτές
Πτώση άνω του 2% για το πετρέλαιο εν μέσω στάθμισης των επιπτώσεων των δασμών του Τραμπ
Αυτοψία Παπαναστασίου στο γεωτρύπανο «Valaris DS-9»… Ενημερώθηκε για τη νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου στο «Πήγασος-1»