Powered by

HSBC: Βλέπει κινδύνους στην εφαρμογή του τρίτου ελληνικού μνημονίου

Διατήρηση της ύφεσης τόσο to 2015 όσο και το 2016 για την ελληνική οικονομία, οριακή μείωση της ανεργίας αλλά και αρκετά εμπόδια στην εφαρμογή των όρων του τρίτου μνημονίου, «βλέπει» η HSBC, σε έκθεσή της για τις αναδυόμενες αγορές, στις οποίες συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα.

Ο διεθνής οίκος υπογραμμίζει ότι το ξεκάθαρο αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου μπορεί να απομάκρυνε το ενδεχόμενο του Grexit, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα «κάνει περίπατο», με δεδομένη την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου.

Όπως τονίζεται «η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία μόλις πέντε βουλευτών στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι, πλέον, ένα περισσότερο ενιαίο κόμμα, μετά την αποχώρηση των διαφωνούντων, των οποίων το νέο κόμμα δεν κατόρθωσε να εισέλθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Όμως η «επιθετική» λίστα των διαρθρωτικών αλλαγών που πρέπει να εφαρμοστούν, κυρίως αναφορικά με την αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό σύστημα, δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες διαφωνίες εντός του κυβερνητικού κόμματος».

Αναφορικά με την οικονομία, οι αναλυτές του διεθνούς οίκου εκτιμούν ότι θα συρρικνωθεί φέτος κατά 1,3% και κατά 1,2% το 2016, ενώ θα επιστρέψει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, της τάξης του 2,4%, το 2017.

Οριακές θα είναι οι διακυμάνσεις για την ανεργία, με εκτίμηση ότι θα φθάσει στο 25,4% φέτος, θα υποχωρήσει στο 24,2% το 2016 και θα φθάσει στο 23% κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Οι αποπληθωριστικές πιέσεις αναμένεται ότι θα «σβήσουν» το 2016, χρονιά κατά την οποία εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει στο 0,4%, από -1% για το τρέχον έτος, ενώ θα είναι σαφής η αυξησή του το 2016, όπου θα αγγίξει το 0,8%.

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό, αναμένεται ότι θα εμφανίσει φέτος πρωτογενές έλλειμμα 0,7% του ΑΕΠ, επιστρέφοντας σε πλεονασματική πορεία το 2016 (πρωτογενές πλεόνασμα 0,2%) και ακολούθως και το 2017 (πρωτογενές πλεόνασμα 1%).

Οι αναλυτές της HSBC διατηρούν την «ουδέτερη» σύσταση για τις ελληνικές μετοχές, με δεδομένο ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δύσκολο καθήκον, καθώς θα πρέπει να οδηγήσει την οικονομία εκ νέου σε αναπτυξιακή πορεία, να προχωρήσει σε άρση των capital controls, να ολοκληρώσει την αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες και να επιτύχει τελική αναδιάρθρωση του χρέους».

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Αναβάθμιση προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από Fitch-Επιβεβαίωση αξιολόγησης στη βαθμίδα ΒΒΒ-
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 5,16 δις στο 4μηνο-7% πάνω από τον στόχο τα έσοδα από φόρους
Eurostat: Οι Έλληνες εργάστηκαν τις περισσότερες ώρες εβδομαδιαίως στην Ε.Ε. το 2024 (γραφήματα)
Διπλό crash test για Ελλάδα-Στο μικροσκόπιο Fitch και Κομισιόν
Κυκλάδες: Ποιος είναι το «σιωπηλό διαμάντι» που λατρεύουν οι Βρετανοί τουρίστες
Οι πέντε απειλές για την ελληνική οικονομία από τον εμπορικό πόλεμο
Στα €18 δις το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα-Πώς ψωνίζουν οι Έλληνες
Το ιδιωτικό χρέος σε πρώτο πλάνο στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης-Οι σχεδιασμοί
Στο 9% η ανεργία στην Ελλάδα τον Μάρτιο-Στα 4,28 εκατ. οι απασχολούμενοι
Στην Κομισιόν η έκθεση προόδου για την ελληνική οικονομία-Στο 3,6% η αύξηση των πρωτογενών δαπανών