powered by

M. Rahman: Το Grexit παραμένει στο τραπέζι

Δύσκολα θα μπορέσει η Ελλάδα να εφαρμόσει τα μέτρα του τρίτου πακέτου διάσωσης καθιστώντας ακόμη πιθανό το σενάριο εξόδου της χώρας από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με τον Europe Director for Eurasia Group, Mujtaba Rahman, σε συνέντευξή του στο InBusinessNews.

Ο Rahman, τακτικός σχολιαστής σε διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως οι Financial Times και η Wall Street Journal, θα παρευρεθεί στο έκτο Limassol Economic Forum, στις 21 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο Four Seasons, στη Λεμεσό, όπου θα παρουσιάσει σε ομιλία του το μέλλον της Ελλάδας και του ευρώ.

1.    Πώς οι όροι της τρίτης ελληνικής διάσωσης και η περαιτέρω επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας επηρεάζουν την υπόλοιπη Ευρώπη και την Κύπρο ειδικότερα;

Η προβλεπόμενη ύφεση την οποία αρχικά σκέφτηκαν οι πιστωτές ότι θα λάβει χώρα το 2015 στην Ελλάδα είναι απίθανο να υλοποιηθεί. Παρά την τεράστια αβεβαιότητα σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ και τον έλεγχο κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα, η ελληνική οικονομία έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ πιο ανθεκτική από ό,τι αναμενόταν.

Το τρίτο πρόγραμμα που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, θα επιφέρει κάποια «δημοσιονομική οπισθοδρόμηση» κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2015. Ωστόσο, εάν η πρώτη αναθεώρηση της διάσωσης ολοκληρωθεί με επιτυχία, και η ελληνική κυβέρνηση εξασφαλίζει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ελάφρυνση του χρέους, αυτό θα μπορούσε να έχει θετικό σοκ εμπιστοσύνης το οποίο θα υποστηρίξει την ανάπτυξη το 2016. Αυτό θα είναι επίσης προς όφελος της Κύπρου.

2. Πιστεύετε ότι οι διεθνείς αγορές έχουν πλέον προσαρμοστεί στις πραγματικότητες της ελληνικής κρίσης;

Οι αγορές έχουν προσαρμοστεί στην κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά δεν έχουν εκτιμήσει σωστά τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ το 2016, το οποίο πιστεύω ότι παραμένει ως σενάριο στην τάξεως του 30%. Οι εκτιμήσεις της αγοράς λένε ότι το μέλλον της Ελλάδα στο ευρώ έχει πλέον εξασφαλιστεί, μετά και από τη συμφωνία του τρίτου πακέτου διάσωσης τον Αύγουστο. Αυτή είναι μια εσφαλμένη ερμηνεία. Το συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ είναι εξασφαλισμένη, εφόσον η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις της νέας διάσωσης. Η εφαρμογή των μέτρων με την πάροδο του χρόνου, πρόκειται να αποδειχθεί πιο δύσκολη από ότι αναμένεται.

3. Ποιες είναι οι κύριες χρηματοπιστωτικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα Ελλάδα; Είναι σε θέση να τις αντιμετωπίσει αποτελεσματικά;

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η πρώτη αναθεώρηση, η οποία περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό τραπεζικών μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με φόρο επί του εισοδήματος, μεταρρυθμίσεις σε συντάξεις και σε δημοσιονομικά, καθώς και μια ολόκληρη σειρά από διαρθρωτικά μέτρα τα οποία θα αποδειχθούν δύσκολα για την κυβέρνηση να εφαρμόσει.

4. Μπορεί η ΕΕ να επιβιώσει από μια πιθανή ελληνική χρεοκοπία και πτώχευση;

Αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την αντίδραση της αγοράς κατά την έξοδο της Ελλάδα από το ευρώ. Η άμεση δημοσιονομική επίπτωση είναι πιθανό να είναι διαχειρίσιμη, αλλά το έμμεσο κόστος πιθανότατα θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο. Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε τους νομικούς περιορισμούς των συνθηκών της ΕΕ: μια χώρα δεν μπορεί να εγκαταλείψει το ευρώ, χωρίς να βγει εκτός ΕΕ. Έτσι, ακόμη πιο σημαντική από τη δημοσιονομική επίπτωση θα είναι η νομική, και σε τελική ανάλυση, η πολιτική.

5. Η ελληνική κρίση, απέστειλε μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η ευρωζώνη χρειάζεται ενίσχυση και θα πρέπει να υπάρχει ένα σύνολο διαδικασιών για πτώχευση των χωρών που χρησιμοποιούν το ενιαίο νόμισμα. Ποιες είναι οι απόψεις σας για το θέμα αυτό; Ποια μέτρα πιστεύετε ότι πρέπει να ληφθούν για την προστασία και την ενίσχυση της ευρωζώνης;

Η μόνη μακροπρόθεσμη λύση για την κρίση του ευρώ και για τη βιωσιμότητα του ευρώ θα είναι η θέσπιση ενός φορολογικού μηχανισμού μεταφοράς. Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν ανακοινώσει έναν οδικό χάρτη προς μια βαθύτερη ολοκλήρωση, αλλά είναι απίθανο να αποδειχθεί αρκετά φιλόδοξος.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Mujtaba Rahman και το θεματολόγιο του συνεδρίου κάντε κλικ εδώ.

Πληροφορίες
Οργανωτές:  Περιοδικό IN Business και IMH
Συνεργασία: Cyprus LSE Alumni Association
Χορηγοί: Andreas Neocleous & Cο LLC, Barclays and Deloitte Limited
Στηρίζουν: Δήμος Λεμεσού, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού, Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο
Χορηγοί επικοινωνίας: Περιοδικό Gold, τηλεόραση Sigma and εκδοτικός οίκος Δίας

Δειτε Επισης

Επίσκεψη Σκουρίδη και ενίσχυση συνεργασίας με ΗΠΑ σε επιστήμη, έρευνα, καινοτομία και επιχειρηματικότητα
Anymaster: Η πλατφόρμα με χρηματοδότηση από τη Lamda επεκτείνεται στην Αθήνα
Επεκτείνει τις συνεργασίες του με ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Ασία το ΤΕΠΑΚ-Συμφωνίες με τρία κινέζικα πανεπιστήμια
23ο Συνέδριο Leadership and HR Management: Ηγεσία, ταλέντο και ανθρώπινο δυναμικό (video)
Ημερίδα «20 χρόνια ανίχνευσης ακοής» από το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου»
Στα γραφεία της Allianz Κύπρου το τρόπαιο του EuroBasket
Το πρόγραμμα του 8ου Εθνικού Διαγωνισμού Δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024 (video)
Βαθιά συγκίνηση και ικανοποίηση…Όσα δήλωσαν οι βραβευθέντες των 11ων ΚΕΒΕ Business Leader Awards (video)
Γυρίζει σελίδα ο «Πολίτης»-Κατ' αρχήν συμφωνία με Κρις Παναγιώτου για εξαγορά του ομίλου
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του CFA Society Cyprus: Οι στόχοι και δράσεις του Συνδέσμου