Στον Άνγκους Ντίτον το Νόμπελ Οικονομίας 2015

Στον Σκωτσέζο οικονομολόγο Άνγκους Ντίτον απένειμε το Νόμπελ Οικονομίας 2015 η επιτροπή των βραβείων. Ο κ. Ντίτον ειδικεύεται στον κλάδο της Μικροοικονομίας, ο οποίος περιλαμβάνει τη βιομηχανική οργάνωση, την ευημερία, τη θεωρία αποφάσεων, τη θεωρία δημοπρασιών και τον σχεδιασμό μηχανισμών, τη θεωρία γενικής ισορροπίας και τη θεωρία δημοσίου αγαθού.

Ο Αμερικανο-Βρετανός οικονομολόγος, 69 ετών, τιμήθηκε με το βραβείο για τις έρευνές του στην καταναλωτική συμπεριφορά και ειδικότερα εκείνη των φτωχών, όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών. Ο καθηγητής, ο οποίος γεννήθηκε στο Εδιμβούργο και διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον, βραβεύθηκε «για την ανάλυσή του για την κατανάλωση, τη φτώχεια και την ευημερία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας, το έργο του κ. Ντίτον είχε σημαντική επίδραση στην χάραξη της πολιτικής, βοηθώντας για παράδειγμα στο να καθοριστεί το ποιες κοινωνικές ομάδες επηρεάζονται από την αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας στα τρόφιμα.

«Για να σχεδιάσουμε μια οικονομική πολιτική που να προωθεί την ευημερία και να μειώνει τη φτώχεια, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τις προσωπικές επιλογές κατανάλωσης», ανέφερε η Σουηδική Ακαδημία ανακοινώνοντας το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορωνών (978.000 δολαρίων).

«Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, ο Άνγκους Ντίτον ενίσχυσε αυτή την κατανόηση».

Ο κ. Ντίτον ήταν επίσης πρωτοπόρος στη χρήση στοιχείων από έρευνες σε νοικοκυριά ανεπτυγμένων χωρών, ιδιαίτερα στοιχείων για την κατανάλωση, προκειμένου να αποτυπωθούν τα επίπεδα διαβίωσης και η φτώχεια, ανέφερε η Ακαδημία.

Ο οικονομολόγος έθεσε τρία βασικά ερωτήματα: πώς οι καταναλωτές κατανέμουν τις δαπάνες τους, τι καταναλώνεται και αποταμιεύεται σε μια κοινωνία και τέλος πώς μπορεί να μετρηθεί η προσωπική ευημερία.

Αυτές οι ερωτήσεις τον οδήγησαν σε μια εις βάθος ανάλυση «προβλημάτων όπως η σχέση ανάμεσα στο εισόδημα και την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνονται, καθώς και η έκταση των διακρίσεων μεταξύ των φύλων μέσα στην οικογένεια».

ΠΗΓΗ: Naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Παγκόσμια διάκριση για τη Δέσποινα Πολυβίου στις εξετάσεις επαγγελματικού επιπέδου του ICAEW
Παρουσίαση βιβλίου «Σπύρος Κυπριανού: Στη μάχη της ιστορίας όπως την έζησα 1932-1959»
Nobu Matshuhisa: Η αγάπη του για την κυπριακή κουζίνα και η επέκταση στην Ευρώπη
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Το κτίσιμο μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας και η τεράστια κοινωνική προσφορά
Έφυγε από την ζωή ο Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης
Διευθύντρια για πολυμερείς υποθέσεις στο DG TRADE η Μυρτώ Ζαμπάρτα-Διορίστηκε από την Κομισιόν
Η fashion designer Βασιλική Χαρίτωνος στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αναπηρίας DIS
Ο ιδρυτής της M. Residence Νικόλας Μιχαλιάς στη λίστα «40 under 40» του Fortune Greece-«Είναι ένας πρωτοπόρος»
Ο Νικόλας Στρατής, μέλος του ICAEW, στην υψηλού κύρους επιτροπή IFAC Young Leaders Collective
Κυκλοφόρησε η βιογραφία της Ζέτας Αιμιλιανίδου-H χαρισματική προσωπικότητα και το σημαντικό της έργο