Powered by

Χαρδούβελης: Ασφαλείς οι καταθέσεις των καταθετών

Την άποψή του ότι οι καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες στην Ελλάδα είναι ασφαλείς και ότι οι εκροές χρηματικών ποσών τους τελευταίους 2 μήνες είναι σχετικά μικρές αλλά ίσως να είναι και προάγγελος για ακόμα μεγαλύτερες, διατυπώνει σε συνέντευξη στην εφημερίδα Wall Street Journal ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος.

Ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης εγγυάται την ασφάλεια των καταθέσεων και τονίζει ότι «η πιθανότητα ενός bank run είναι πολύ μικρή» και ότι «το κοινό κατανοεί ότι οι καταθέσεις είναι ασφαλείς».

Στην επισήμανση της εφημερίδας ότι περίπου 3 δισ. ευρώ έχουν εκρεύσει προς το εξωτερικό από τράπεζες στην Ελλάδα τους τελευταίους δύο μήνες, ο κ. Χαρδούβελης απαντά ότι το εν λόγω ποσό είναι μικρό σε σύγκριση με τα περίπου 70 δισ. που έχουν φύγει τα τελευταία πέντε χρόνια.  Θεωρεί ότι πιθανόν κάποιες εκροές να είναι το αποτέλεσμα της αύξησης των φορολογικών πληρωμών που λήγουν φέτος, αλλά προειδοποιεί ταυτόχρονα  ότι θα μπορούσε αυτό το περιορισμένης, επί του παρόντος, φαινόμενο εκροών, να είναι ένας προάγγελος του τι πρόκειται να ακολουθήσει.

«Εξακολουθεί να είναι η αρχή, και θα πρέπει να παρακολουθούμε τη συμπεριφορά των καταθετών πολύ προσεκτικά», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρεται στην πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, ως παράγοντα που δεν κάνει, όπως λέει, καλό στις επιχειρήσεις, στην αγορά και κατ’ επέκταση στην εθνική οικονομία.

Τονίζεται ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου που η Ελλάδα εισήλθε σε περίοδο πολιτικής αναταραχής με την αδυναμία συναίνεσης για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την προκήρυξη εθνικών εκλογών για τις 25 Ιανουαρίου, οι επιχειρήσεις έχουν παγώσει τις επενδύσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν καθυστερήσει και οι εισπράξεις φόρων υποχώρησαν.

«Εάν η αβεβαιότητα αυτή δεν επιλυθεί σύντομα, οι μήνες της οικονομικής ανάπτυξης κινδυνεύουν να χαθούν», είπε ο κ. Χαρδούβελης.

Θεωρεί, τέλος, ότι σενάριο εξόδου της χώρας από το ευρώ είναι απίθανο, και καταλήγει:

«Η πολιτική σε μια χώρα ακολουθεί τις βαθιές επιθυμίες του λαού και ο λαός επιθυμεί βαθύτατα να παραμείνει στη Δύση – αυτό είναι συνδεδεμένο με την παραμονή στην Ευρωζώνη».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής
DBRS Morningstar: Η βελτίωση των τραπεζών ενισχύει την αξιολόγηση της Ελλάδας
Εξαγορά της MT ATE από την METKA-Στα €14 εκατ. το τίμημα για το 100% των μετοχών
Μπάμπης Βωβός: Η συνέχεια των σφυριών και η… μη διαδοχή στη «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική»