Βρετανία: Εκλογές με φόντο πιθανό Brexit

Η έλευση του νέου έτους γιορτάστηκε με λαμπρό τρόπο και στο Λονδίνο. Με δεδομένο ότι πρόκειται για χρονιά εκλογών, το 2015 εγκυμονεί εξελίξεις για τη Βρετανία.

Η παρουσία του UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ βρίσκει έρεισμα στο αντιευρωπαϊκό αίσθημα των Βρετανών. Η δημοφιλία του έχει ωθήσει τους Συντηρητικούς σε μια πιο ευρωσκεπτικιστική ατζέντα, ενώ ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει ήδη εξαγγείλει δημοψήφισμα για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση αν επανεκλεγεί.

Θα ήταν όμως το «Brexit» μια θετική εξέλιξη; Επιχειρηματίες όπως ο Γουίλ Μπάτλερ-Άνταμς των διάσημων αναδιπλούμενων ποδηλάτων Brompton θεωρούν πως η παρουσία της χώρας στην Ένωση ευνοεί τις εμπορικές τους δραστηριότητες.

Όπως λέει, «σημαίνει εύκολες πωλήσεις και λιγότερη γραφειοκρατία. Έχουμε εμπορικές συναλλαγές σε πολλά μέρη του κόσμου, όπου είναι πραγματική ταλαιπωρία. Και είναι πραγματικά θετικό το να μην έχουμε αυτήν την ανησυχία, την έλλειψη οργάνωσης, διαφορετικές τιμές σε διαφορετικές χώρες, μεταξύ των εμπορικών μας εταίρων».

Στο ίδιο μήκος κύματος, τα στελέχη του Σίτι θεωρούν πως θα ήταν σφάλμα η εγκατάλειψη μιας κορυφαίας θέσης στον μεγαλύτερο εμπορικό συνασπισμό παγκοσμίως.

«Αν φύγουμε, θα είναι κάτι πολύ άσχημο για το Σίτι. Ίσως να μη μας αρέσει το πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αν θέλεις να αλλάξεις κάτι, πρέπει να το κάνεις εκ των έσω. Αλλιώς, το μόνο που θα κάνεις είναι να ενθαρρύνεις τους άλλους να κάνουν δουλειές εντός, αλλά χωρίς εμάς», σύμφωνα με τον Τζάστιν Έρκχαρτ Στιούαρτ, επικεφαλής εταιρικής ανάπτυξης της Seven Investment.

Εν όψει εκλογών, Κάμερον και Φάρατζ αναμένεται να διαγκωνιστούν στο ποιος εκφράζει καλύτερα τον ευρωσκεπτικισμό των Βρετανών. Όλοι όμως γνωρίζουν πως το Brexit συνεπάγεται έναν δύσκολο και μοναχικό δρόμο για τη Γηραιά Αλβιόνα.

 

Δειτε Επισης

ΗΠΑ: Άνοδος στις τιμές εισαγωγών τον Απρίλιο-Τριπλάσια από τις προβλέψεις
Λορέτα Μέστερ: Η Fed πρέπει να κρατήσει τα επιτόκια ψηλά για μεγαλύτερο διάστημα
Πώς η Κίνα κρατάει «ζωντανή» τη ρωσική οικονομία
Μικρές απώλειες για τον χρυσό-Ενισχύεται το δολάριο
Wall Street: Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500 και Nasdaq με «αέρα» από τον πληθωρισμό
Στο 3,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Απρίλιο
Προς νέα υψηλά κινείται η Wall Street μετά τον πληθωρισμό
Χρυσός: Νέα κέρδη με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ
Κομισιόν για Ευρωζώνη: Προς ήπια προσγείωση η οικονομία-Καμπανάκι Τζεντιλόνι για δημόσιο χρέος
Εμπορικά ακίνητα: Αυξάνονται τα ενοίκια, υποχωρεί η ύφεση στην Ευρώπη