Καλωσορίσατε στην Κύπρο κύριε Τσίπρα

Είναι δεδομένο πως η Ελλάδα με την εκλογή Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού της χώρας κάνει στροφή στην αντιμετώπιση της βαθιάς οικονομικής κρίσης, η οποία εδώ και έξι χρόνια ταλαιπωρεί το κράτος. Είναι επίσης δεδομένο πως ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας θα κινηθεί σε τρεις βασικούς άξονες αναφορικά με τη διαχείριση του δισεπίλυτου προβλήματος.

Πρώτο και κύριο μέλημα της κυβέρνησης Τσίπρα είναι η διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, ενώ στη δεύτερη θέση κατατάσσονται οι προεκλογικές δεσμεύσεις για μεγαλύτερο δημόσιο τομέα, με΄σω επαναπρόσληψης εργαζομένων. Την ίδια ώρα ο τρίτος άξονας του προγράμματος Τσίπρα άπτεται παγώματος διαρθρωτικών αλλαγών τις οποίες ήδη ξεκίνησε η χώρα και αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις, τον κατώτα μισθό στην αγορά ενώ προφανής είναι η πρόθεση για ενδυνάμωση του ρόλου και του λόγου των συντεχνιών.

Όλα αυτά υπό το πρίσμα της δικαιότερης κατανομής βαρών, του πλούτου της χώρας αλλά και ευρύτερα μιας προσέγγισης για δικαιότερη κοινωνία.

Θα ήταν, ωστόσο, τεράστιο σφάλμα για τη νεοσυσταθείσα, ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τον δρόμο που χάραξε τις πρώτες μέρες των καθηκόντων της. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένα πως η Ελλάδα θα βρει μπροστά της ως ένα τεράστιο βουνό την Ευρώπη, την οποία πρέπει να ξεπεράσει για να περάσει τις δικές της θέσεις, οι οποίες εξετάζονται σε πολλά σημεία. Τόσο διαδικαστικά, όσο και σε σχέση με το κατά πόσον μπορούν να αξιολογηθούν ως ρεαλιστικά και εφικτά.

Η έστω ισχνή πορεία σταθερότητας, στην οποία έχει εισέλθει τον τελευταίο χρόνο είναι πλέον επισφαλής, οι αγορές γυρίζουν επιδεικτικά την πλάτη στην Ελλάδα, που προβάλλει πλέον ως αναξιόπιστος εταίρος, την ώρα που εκνευρισμό προκαλούν στην Ευρώπη παλιομοδίτικες και γραφικές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα έχει ένα χρέος της τάξης των 320 δισ. ευρώ, χρήματα τα οποία αντιστοιχούν σχεδόν στο 180% της χώρας. Αυτό το δεδομένο καθιστά δισεπίλυτο γρίφο το ερώτημα πώς η χώρα μπορεί να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Μάλιστα, τα εν λόγω δεδομένα δύο χρόνια μετά την ελάφρυνση του χρέους με το γνωστό πλέον PSI, δηλαδή τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο –πρόγραμμα που ΕΕ αποφάσισε προκειμένου να βοηθήσει την Ελλάδα.

Οι παλληκαρισμοί δεν έχουν χώρο στις αγορές, την πολιτική και τον οικονομικό κόσμο του σήμερα. Η νηφαλιότητα εξακολουθεί να αποτελεί τον καλύτερο σύμβουλο. Πλάνο, οργάνωση και όραμα είναι που χρειάζεται η χώρα και όλα αυτά μαζί με την πάντα απαραίτητη ηρεμία. Ηρεμία για τον κόσμο, την αγορά, τις επιχειρήσεις και τους εταίρους της χώρας.

Καλό είναι με την άφιξή του ο κ. Τσίπρας να ρωτήσει, στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει με τους πολιτικούς της Κύπρου, ποιες ήταν οι επιπτώσεις από τους πρόσφατους, πολιτικούς παλληκαρισμούς.

Η πιστή εφαρμογή του Μνημονίου, με τα όποια κενά, παραλήψεις ή αδικίες μπορεί να προκαλεί, έχει φέρει σταθερότητα στην Κύπρο, μικρές αχτίδες αισιοδοξίας για καλύτερες μέρες και αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Υπάρχουν πολλά βήματα μέχρι την ανάκαμψη και ακόμη περισσότερα για να μπει η χώρα σε υγιή πορεία, σταθερής και ισορροπημένης ανάπτυξης. Ωστόσο, είναι σημαντική η πορεία που έχει καταγράψει η χώρα τα τελευταία δύο χρόνια κι όσο και εάν σε ορισμένους δεν αρέσει η Κύπρος σταθεροποιήθηκε από την εφαρμογή του Μνημονίου κι έπειτα.

Ας προβληματίσουν τα πιο πάνω την πάντα καθοριστικής για την Κύπρο σημασίας Ελλάδα και ακόμη περισσότερο τους πολιτικούς στο εσωτερικό που πιθανόν να γοητεύονται –σήμερα- από το στυλ του νέου υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνη Βαρουφάκη.  

 

Δειτε Επισης

Η βάση στην οποία μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας και το παράδειγμα της Εσθονίας
Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας
Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για ESG!