Powered by

S&Ps: Υπό την απειλή υποβάθμισης τέσσερεις ελληνικές τράπεζες

Σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης με αρνητικές επιπτώσεις (CreditWatch) τοποθέτησε τις μακροπρόθεσμες πιστοληπτικές αξιολογήσεις (CCC+) των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς η Standard & Poor΄s.

Ταυτόχρονα, ο οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση για το χρέος μειωμένης εξασφάλισης των τραπεζών σε "C", από "CC" προηγουμένως.

Στην έκθεσή της η S&P επισημαίνει πως η τοποθέτηση σε "CreditWatch" αντικατοπτρίζει την πιθανότητα να υποβαθμίσει τη μακροπρόθεσμη αξιολογηση των τεσσάρων τραπεζών κατά μία ή περισσότερες βαθμίδες εάν θεωρήσει πως η στήριξη των τραπεζών από τις ευρωπαϊκές αρχές και την ΕΚΤ έχει καταστεί λιγότερο προβλέψιμη ή δεν θα είναι συμμετρική με αυτή που έχει λάβει ως δεδομένη ο οίκος κατά την αξιολόγηση της ρευστότητας και των κεφαλαίων. Η S&P πιστεύει επίσης πως η συνεχιζόμενη πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στη στήριξη των ευρωπαϊκών αρχών εξαρτάται από την υπογραφή μιας συμφωνίας με τους επίσημους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, από τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το οίκο, η θέση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών έχει επιδεινωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των μεγάλων εκροών καταθέσεων και της απουσίας πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίων. Οι παράγοντες αυτοί έχουν αναγκάσει τις τράπεζες να αυξήσουν σημαντικά την εξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Έχουν, κατά συνέπεια, καταναλώσει γρήγορα το μαξιλάρι ρευστότητας μέσω της χρήσης των διαθέσιμων παγίων που γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ, γεγονός που μειώνει περαιτέρω την ικανότητά τους να λάβουν περαιτέρω κεφάλαια από τα εργαλεία χρηματοδότησης της ΕΚΤ.

Επικαλούμενος στοιχεία της ΤτΕ, ο οίκος αναφέρει πως οι καταθέσεις στα τέλη Δεκεμβρίου είχαν μειωθεί κατά 5,4 δισ. ευρώ και εκτίμησή του είναι πως οι εκροές θα έχουν επιταχυνθεί τον Ιανουάριο και πως θα συνεχιστούν λόγω της αβεβαιότητας που περιβάλλει τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. Σε αντίθεση με προηγούμενες εκτιμήσεις της, η S&P αναμένει πλέον πως οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστεί σύντομα να υπαχθύν στο μηχανισμό ELA.

Λόγω της επιδείνωσης της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, ο οίκος υποβάθμισε την αξιολόγησή του για τη θέση ρευστότητας των τεσσάρων σε "πολύ αδύναμη", από "αδύναμη". 

ΠΗΓΗ: capital.gr

Δειτε Επισης

Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής
DBRS Morningstar: Η βελτίωση των τραπεζών ενισχύει την αξιολόγηση της Ελλάδας
Εξαγορά της MT ATE από την METKA-Στα €14 εκατ. το τίμημα για το 100% των μετοχών
Μπάμπης Βωβός: Η συνέχεια των σφυριών και η… μη διαδοχή στη «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική»