Powered by

Bloomberg: Αναλύει τα δεδομένα στην Κύπρο μετά το κούρεμα

Στον ρόλο του Χάρη Γεωργιάδη, τις εξελίξεις στις τράπεζες αλλά και τις επενδύσεις ξένων στην Κύπρο αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο μεταξύ άλλων φιλοξενεί συνέντευξη της προέδρου της Ελληνικής Τράπεζας, Ειρένας Γεωργιάδου. Παράλληλα, το ρεπορτάζ αναφέρεται στις εξελίξεις, των δύο τελευταίων ετών στην Κύπρο, στις ξένες επενδύσεις, τον τουρισμό αλλά και την πορεία του κυπριακού προγράμματος με την τρόικα.

Το ρεπορτάζ αρχίζει από την 20η Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία οι νέοι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου επέλεξαν το νέο ΔΣ, υπό τον Josef Ackermann. Μάλιστα, στη συνέχεια αναφέρεται εμφαντικά πως δύο χρόνια μετά τις καθοριστικής σημασίας αποφάσεις του Eurogroup, μεγάλοι, ξένοι επενδυτές όπως ο Wilbur Ross και ο Daniel Loeb ήρθαν κι επένδυσαν στις κυπριακές τράπεζες.

«Είμαστε μια μικρή αλλά σημαντική για την Κύπρο τράπεζα και καταφέραμε να βρούμε τα κεφάλαια που χρειαζόμασταν χωρίς εξωτερική βοήθεια ή κούρεμα καταθέσεων» τόνισε στο Bloomberg, η 38χρονη πρόεδρος της Ελληνικής, Ειρένα Γεωργιάδου.

Στη συνέχεια γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου που πήρε η Κύπρος τις τελευταίες δεκαετίες, απόρροια συγκυριών όπως οι ταραχές στον Λίβανο, η πτώση του τείχους του Βερολίνου αλλά και η απελευθέρωση της ρωσικής οικονομίας. Οι εν λόγω καταστάσεις οδήγησαν πολλούς επιχειρηματίες κι εταιρείες στην Κύπρο. «Η Wargaming είναι μία από αυτές τις εταιρείες» τονίζει το Bloomberg. Το δημοσίευμα αναφέρεται στις εργασίες online παιχνιδιών που προσφέρει η Wargaming, ενώ υπογραμμίζει τα συμμετοχή της εταιρείας στην Ελληνική.

Παράλληλα, έγινε αναδρομή στις εξελίξεις από το Eurogroup του Μαρτίου του 2013 κι έπειτα. Στο κούρεμα, στα περιοριστικά μέτρα και στις εκστρατείες εξασφάλισης νέων κεφαλαίων από τις τράπεζες. Μάλιστα, τονίζεται το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων με δηλώσεις από την Ειρένα Γεωργιάδου: «Διαθέτουμε καλή ρευστότητα, στήριξη από τους μεγαλομετόχους της τράπεζας, ικανοποιητικά κεφάλαια και προσδοκίες για να οδηγηθούμε σε ανάκαμψη» τόνισε στο Bloomberg η πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας.

Αναφορά και στον τουρισμό και δη στις αφίξεις Ρώσων κάνει στο ρεπορτάζ του το Bloomberg, αναφέροντας ότι παρά τα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία δύο χρόνια η Ρωσία παραμένει ένας από τους σημαντικότερους, εμπορικούς εταίρους της Κύπρου. «Οι εξαγωγές υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, προς τη Ρωσία αντιστοιχούμν στο 20% του συνόλου για την Κύπρο, ποσοστό που πιθανόν μειωθεί λόγω της υποτίμησης του ρωσικού ρουβλιού» αναφέρει το Bloomberg.

Μάλιστα στη συνέχεια φιλοξενεί δηλώσεις του CEO της Τράπεζας Κύπρου, John Hourican. «Με την πτώση του ρουβλίου προκαλεί πίεση στον χρόνο που η Κύπρος θα καταφέρει να μπει ξανά σε δρόμο ανάπτυξης» τονίζει ο CEO της Τράπεζας Κύπρου.
 

Δειτε Επισης

Ανοδικά άρχισε η βδομάδα στο ΧΑΚ
Λαβύρινθος η ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων-Αναμένουν νομοσχέδια από την Κυβέρνηση στην Βουλή
Πρόταση νόμου από ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ για να εγκρίνεται από την Βουλή ο προϋπολογισμός του ΤΚΑ
Ενισχύουν την συνεργασία τους στον τομέα της γεωργίας Κύπρος, Ελλάδα και Μάλτα-Μνημόνιο συναντίληψης
Εκτός ελέγχου ο Κουλίας εκβιάζει τον Πρόεδρο και ο Νικόλας ποιεί την νήσσαν-Το θέμα δεν είναι νομικό, είναι πολιτικό
Υπογράφεται μνημόνιο συναντίληψης για θέματα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης με Ελλάδα και Μάλτα
Ενισχύσεις ύψους 3 εκατ.-H νέα προκήρυξη των επενδυτικών παρεμβάσεων στο πλαίσιο του σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027
Χριστοδουλίδης για DBRS: Επιβεβαίωση ορθότητας της υπεύθυνης και σοβαρής οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης
Αλματώδης η πρόοδος της βιολογικής παραγωγής στην Κύπρο τα τελευταία δέκα χρόνια-Η επιτυχία του εγχειρήματος
Αλέξης Βαφεάδης: Βελτίωση συνδεσιμότητας της Ε.Ε. με γειτονικές χώρες για ανάπτυξη του διασυνοριακού εμπορίου