Ο Βαρουφάκης λέει δεν θα συνεργαστεί με την τρόικα
19:21 - 30 Ιανουαρίου 2015
Με ένα κούνημα του κεφαλιού, που τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν «νεύμα αποδοκιμασίας και ενόχλησης», ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ αντέδρασε σε σχόλιο του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι «με μια επιτροπή τριμερή, σαθρά δομημένη», εννοώντας την Τρόικα, «εμείς δεν έχουμε σκοπό να συνεργαστούμε», σηκώθηκε από τη θέση του και αποχώρησε με ένα τυπικό χαιρετισμό.
Η κατάληξη αυτή των δηλώσεων των δύο ανδρών μετά την πρώτη συνάντησή τους για το θέμα της διαχείρισης του ελληνικού οικονομικού προβλήματος, καθώς και των απαντήσεών τους σε δύο μόνο δημοσιογραφικές ερωτήσεις που τους ετέθησαν, σε τίποτα δεν ήταν συμβατές με την αρχική τους τοποθέτηση ότι η πρώτη αυτή «συνάντηση γνωριμίας», έγινε μέσα «σε άριστο κλίμα» και ότι θα αποτελέσει «βάση για γόνιμες συζητήσεις που θα οδηγήσουν», όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, «σε μία νέα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο κ. Ντάϊσελμπλουμ είπε ότι άκουσε προσεκτικά τις θέσεις του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών, και τόνισε πολλές φορές στη συνέχεια ότι «στην ελληνική κυβέρνηση εναπόκειται πλέον να πάρει μια απόφαση και να καθορίσει τη θέση της», την οποία η ΕΕ στη συνέχεια θα αξιολογήσει.
Ερωτηθείς εάν το πρόγραμμα αξιολόγησης της Ελλάδας θα παραταθεί, ο Πρόεδρος του Eurogroup απάντησε «έχει ήδη παραταθεί ως τις 24 Φεβρουαρίου», και όταν του ετέθη αμέσως μετά το ερώτημα εάν θα υπάρξει, όπως έχει ήδη πει ότι θα επιδιώξει ο κ. Τσίπρας, μία «ευρωπαϊκή διάσκεψη για το ελληνικό χρέος», ο Ολλανδός αξιωματούχος, πολύ κοφτά και με νόημα είπε «ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος υπάρχει ήδη και λέγεται Eurogroup».
Και ενώ με αυτήν την απάντηση έκλεινε υποτίθεται ο κύκλος των 2 μόνο ερωτήσεων, στις οποίες ήδη είχε απαντήσει ο κ. Βαρουφάκης, ο Ελληνας Υπουργός Οικονομικών ζήτησε «ένα σχόλιο μόνο» και είπε:
«Υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ των θεσμοθετημένων οργάνων της ΕΕ, όπως η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, των διεθνών οργανισμών όπως το ΔΝΤ, οργανισμοί με τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει διαβουλεύσεις, και τους οποίους θεωρεί εταίρους της. Και να διαχωρίσουμε αυτό από μια επιτροπή η οποία είναι εντεταλμένη στον έλεγχο ενός προγράμματος το οποίο η κυβέρνησή μας έχει ήδη απορρίψει. Είναι εντεταλμένη με την παρακολούθηση και εφαρμογή αυτού του προγράμματος που εμείς έχουμε απορρίψει. Η κυβέρνησή μας, θα πορευθεί με γνώμονα την μέγιστη συνεργασιμότητα με τους θεσμοθετημένους θεσμούς της ευρωζώνης, της ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά με μία επιτροπή τριμερή, που στόχο έχει την εφαρμογή ενός προγράμματος του οποίου εμείς θεωρούμε τη λογική ότι είναι αντιευρωπαϊκή, με αυτήν τη σαθρά δομημένη επιτροπή, δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε».
Αποχωρώντας εμφανώς ενοχλημένος, κ. Ντάϊσελμπλουμ από την αίθουσα συνεντεύξεων του Υπουργείου Οικονομικών, αρνούμενος να ανταποκριθεί στο αίτημα των εκπροσώπων του Τύπου για ένα σχόλιο επί των λεγομένων Βαρουφάκη, ήδη οι ανταποκριτές και απεσταλμένοι ξένων ΜΜΕ στην Αθήνα είχαν αρχίσει να μεταδίδουν την είδηση του «σοβαρού ρήγματος της κυβέρνησης Τσίπρα με την ΕΕ, με το καλημέρα».
Στην αρχή της διάσκεψης Τύπου, που ξεκίνησε με ένα ενδοεπικοινωνιακό πρόβλημα στη μετάφραση, ο Ελληνας Υπουργός Οικονομικών είπε η συζήτηση επικεντρώθηκε βασικά στη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης «που θα οδηγήσει σε μία νέα συμφωνία, εντός της ευρωζώνης, για μία Ελλάδα η οποία μπορεί να αναπνέει, μέσα σε μία Ευρώπη που αναπτύσσεται και που αποτελεί τον κοινό τόπο ευημερίας για όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς».
Τα περί «νέας συμφωνίας, εντός της Ευρωζώνης» επανέλαβε άλλες τρεις φορές κατά τις δηλώσεις του ο κ. Βαρουφάκης καθιστώντας σαφές, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση, στο θέμα του προγράμματος στήριξης από ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ, «δεν θα αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης», κυρίως στο θέμα «μιας αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης αποπληθωρισμού και μη βιώσιμου χρέους».
Επιπλέον, ο νέος Υπουργός Οικονομικών είπε ότι ενημέρωσε τον . Ντάϊσελμπλουμ για τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα της οικονομικής πολιτικής, τις οποίες συνόψισε σε «βαθιές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας», και σε «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, με μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στο διηνεκές».
Από τη δική του πλευρά, πριν προκύψει η έντονη διαφωνία του επιλόγου της συνέντευξης, ο Πρόεδρος του Eurogroup, είπε ότι σκοπός της επίσκεψής του στην Αθήνα ήταν να ακούσει τις προθέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης «και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών μας».
Υπενθύμισε στη συνέχεια ότι το 2012 το Eurogroup αποφάσισε να παρέχει επαρκή στήριξη στην Ελλάδα κατά την διάρκεια του προγράμματός της έως ότου η χώρα αποκτήσει προσβάσεις στις αγορές, «υπό τον όρο βεβαίως η Ελλάδα να συμμορφωνόταν πλήρως με τις απαιτήσεις και τους στόχους».
Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ακολούθως ότι η Ελλάδα είναι κοντά στην επίτευξη των στόχων της, και πρόσθεσε πως «είναι σημαντικό να μην πάει χαμένη αυτή η πρόοδος».
«Τα μονομερή βήματα δεν αποτελούν τρόπο προόδου», πρόσθεσε.
Έπειτα ακολούθησε η ένταση από τις απαντήσεις σε δύο δημοσιογραφικές ερωτήσεις.