Powered by

Νέες φουρτούνες στον ΚΟΤ

Νέες φουρτούνες ταράζουν τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού (ΚΟΤ). Σε μια χρονιά που όλα τα μηνύματα είναι αρνητικά, κυρίως λόγω Ρωσίας αλλά και επειδή δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως άλλες αγορές θα ενισχυθούν εντός του 2015, οι διαμάχες εντός Οργανισμού εντείνονται.

Το ΔΣ ετοίμασε και απέστειλε στον γενικό διευθυντή του Οργανισμού, Μάριο Χαννίδη, επιστολή με την οποία τον καλεί να προσέλθει στη συνεδρία του συμβουλίου την Τρίτη (3 Φεβρουαρίου) προκειμένου να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων και να τοποθετηθεί επί παραπτωμάτων, παρατυπιών ή ατασθαλιών που το ΔΣ καταλογίζει στον κ. Χαννίδη. Μάλιστα, η επιστολή σε αυστηρό ύφος επικεντρώνεται σε τρεις εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή, καθώς και αυτή του Υπουργείου Ενέργειας.

Η πρώτη αντίδραση του Μάριου Χαννίδη εντός ΚΟΤ, ήταν να μιλήσει με συντεχνιακούς και άλλους εργαζομένους του Οργανισμού και να πει πως όλα αυτά γίνονται γιατί υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για κλείσιμο του Οργανισμού. Μάλιστα, καλά ενημερωμένες πηγές του InBusinessNews αναφέρουν πως ο γενικός διευθυντής του ΚΟΤ καταφέρθηκε έντονα κατά του ΔΣ τονίζοντας πως στο ευρύτερο πλάνο για κλείσιμο του Οργανισμού, εντάσσονται και ενέργειες για το δικό του «φάγωμα». Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής του ΚΟΤ ανάγει σε πολιτικό το ζήτημα των όσων του καταλογίζουν όλες οι έρευνες που καταλήγουν σε συμπεριφορές και τον τρόπο διακυβέρνησης του ΚΟΤ από τον ίδιο.

Άγνωστο είναι εάν θα παραστεί την ερχόμενη Τρίτη (3/2) στη συνεδρία του ΔΣ για να απαντήσει σε όσα καταλογίζονται στον ίδιο τον κ. Χαννίδη αλλά και στελεχών του Οργανισμού, του οποίου ηγείται.

Ερωτήματα για τον ΚΟΤ
και το δύσκολο 2015

Την ίδια στιγμή ανησυχία προκαλούν οι εξελίξεις εντός του ΚΟΤ, αφού εκτυλίσσονται σε μια χρονιά που προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολη. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πλάνο δράσης για «ξεκλείδωμα» καθοριστικής σημασίας αγορών όπως αυτές των σκανδιναβικών χωρών ή της Γερμανίας, αλλά και η ενίσχυση της διαχρονικά σημαντικής βρετανικής αγοράς.

Εξάλλου, η πρόσφατη επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών προς τον ΚΟΤ αναφορικά με τη θέσπιση πολύ πιο αυστηρών διαδικασιών σε σχέση με την αποδέσμευση κονδυλίων προβολής, βάζει ακόμη ένα εμπόδιο στο δύσκολο δρόμο που έχει ο Οργανισμός να διανύσει το 2015. Η κακοδιαχείριση ετών φαίνεται πως σήμανε «καμπανάκι» στο Υπ. Οικονομικών, το οποίο επιχειρεί να βάλει τέρμα ή έστω να περιορίσει τις σπατάλες δίχως μελέτη σε ενέργειες προβολής της Κύπρου στο εξωτερικό. Πάντως, το Υπουργείο Ενέργειας βλέποντας την εν λόγω εξέλιξη δεν μένει με σταυρωμένα χέρια, ενώ ο Γιώργος Λακκοτρύπης, θα πρέπει να εξετάσει το θέμα προκειμένου να μην χαθούν σημαντικά κονδύλια προβολής της Κύπρου στο εξωτερικό, λόγω των παλαιών, κακών χειρισμών που έγιναν από τον Οργανισμό. Το ζήτημα μάλιστα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα αφού ήδη το 2015 τρέχει δίχως θετικούς οιωνούς.

Σε κάθε περίπτωση ο τουρισμός, που για πολλούς αποτελεί ένα από τα σημαντικά γρανάζια της μηχανής υπηρεσιών της Κύπρου, έχει ενώπιόν του πολλές και πολυσύνθετες προκλήσεις. Διοικητικό συμβούλιο του ΚΟΤ, Υπουργείο Ενέργειας αλλά και η κυβέρνηση ευρύτερα θα πρέπει άμεσα να καταρτίσουν έκτακτο πλάνο δράσης αναφορικά με τον τουρισμό του τρέχοντος έτους. Σε διαφορετική περίπτωση τα αποτελέσματα αφίξεων και εσόδων από τον κλάδο δεν θα πρέπει να αναμένονται καλύτερα από το περασμένο έτους.

Δειτε Επισης

Σε κοινό βηματισμό Κυπριακή Δημοκρατία και TAQA για μετοχική συμμετοχή στον GSI-Καθορίζουν οδικό χάρτη
Με το δεξί η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑ-Στα €5 η μετοχή της με άνοδο 4,6%
Πανηγυρική η επιστροφή της Τρ. Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών-Χτύπησε το καμπανάκι ο Αράπογλου (pics)
Από το «Michel Pharmacy» σε ένα όμιλο ηγέτη... Τα 80 χρόνια ιστορίας της MSJ μέσα από εικόνες (pics)
MED9 για την ενέργεια: Μετατροπή της περιοχής της Μεσογείου σε ενεργειακό hub-Η κοινή δήλωση
Εκτός ελέγχου ο Κουλίας εκβιάζει τον Πρόεδρο και ο Νικόλας ποιεί την νήσσαν-Το θέμα δεν είναι νομικό, είναι πολιτικό
Τ. Αράπογλου: Ορόσημο για την Τράπεζα Κύπρου η έναρξη διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Επιστρέφει μετά από οκτώ χρόνια στο Χρηματιστήριο Αθηνών η Τράπεζα Κύπρου-Κτυπά το κουδούνι ο Αράπογλου
Οικολογικές κατοικίες μέσα στη φύση από Natura Escape Cy-Το... πράσινο κόνσεπτ της ανάπτυξης που ετοιμάζει(pics)
Υπέγραψε MoU και πάει για μεγάλο deal στην Κίνα η Combijet Manufacturing-Τι δηλώνει ο Βάσος Δημητριάδης