Δυνατός Συνεργατισμός, Ισχυρή Οικονομία

Ένας δυνατός Συνεργατισμός, δημιουργεί διαχρονικά μια ισχυρή, ανθεκτική οικονομία και μια ισορροπημένη, χαρούμενη και ευτυχισμένη κοινωνία.

Οι συνεχείς αναφορές και η καθολική αποδοχή του σ’ όλο τον κόσμο αλλά και στη μικρή, πικρή μας πατρίδα, ότι ο Συνεργατισμός είναι ο πιο πολύτιμος, φερέγγυος, και αξιόπιστος φίλος των ανθρώπων, δημιουργεί τεράστιες ευθύνες και υποχρεώσεις, όχι μόνο στην κυβέρνηση και στην ηγεσία του αλλά και σε όλους τους αξιωματούχους, στελέχη και προσωπικό της ΣΚΤ  των ΣΠΙ, και των Συνεργατικών Εταιρειών Συμμετοχών τις οποίες θεωρώ αναντικατάστατες και μοναδικές. 

Σ’ αυτές τις τραγικές για τον τόπο και την πατρίδα μας στιγμές, ο Συνεργατισμός καλείται από όλα τα στρώματα του λαού μας, από όλη την κοινωνία, να συμβάλει αποφασιστικά στην επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και την αύξηση θέσεων εργασίας, μειώνοντας τα τεράστια ποσοστά της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων μας, και στη θεραπεία χρόνιων και σύγχρονων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων της κοινωνίας μας.

Η πρόσφατη έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το πολιτικό μας πρόβλημα, μας αδικεί και μας απογοητεύει. Ολόκληρος  ο Κυπριακός λαός μένει άναυδος από την προκλητική και απαράδεκτη στάση, του Παγκόσμιου αυτού Οργανισμού ο οποίος τάχθηκε να υπηρετεί Αρχές και Αξίες, να υπηρετεί το Δίκαιο  και να καταπολεμά το Άδικο. Όλοι οι Κύπριοι αναγνώρισαν μέσα από δηλώσεις τους, την μεγάλη αδικία και κατανόησαν ακόμα μια φορά, ότι μεταξύ κρατών δεν υπάρχουν φίλοι. Υπάρχουν μόνο συμφέροντα.  

Συμφωνώ απόλυτα με τις θέσεις αυτές. Τα συμφέροντα καθορίζουν τις ενέργειες, τις συμπεριφορές τη στάση και αποφάσεις των κρατών.  Τίποτα άλλο.  Διαχρονικά όμως ως λαός μεσογειακός, ευαίσθητος, συναισθηματικός, ευκολόπιστος, επιπόλαιος, παρασυρόμασταν στις αποφάσεις και ενέργειες μας από το θερμό μας μυαλό και τη ζεστή μας καρδιά.  Πολλά δεινά της πατρίδας μας μπορούσαν να αποφευχθούν αν οι αποφάσεις μας παίρνονταν με ψυχρό μυαλό και θερμή καρδιά.  Κάποιοι θα αναρωτηθούν τι σχέση έχει ο Συνεργατισμός με τις αναφορές αυτές και τα εθνικά συμφέροντα.  

Ο Συνεργατισμός έχει απόλυτη και διαρκή σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα των ανθρώπων και πλήρη ταύτιση με την  κοινωνία και την πατρίδαν μας.  Κυρίαρχο, διαχρονικό συμφέρον και στόχος του Συνεργατισμού, ήταν, είναι και θα είναι η ευημερία των ανθρώπων και της κοινωνίας, μέσα από μια Συνεργατική εμπορική ηθική και πραγμάτωση. Η ταύτιση των συμφερόντων του Συνεργατισμού με τους λαούς, τις κοινωνίες, είναι άρρηκτη και μοναδική. Ο Συνεργατισμός αποτελεί εθνική, οικονομική , κοινωνική και πρωτοπόρα δύναμη.

Ιδιαίτερα στην Κύπρο στην οποία ο Συνεργατισμός αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, με τον τεράστιο αριθμό μελών και συνεργατών του, το απέραντο εκτόπισμα του, την ταύτιση με τους ανθρώπους και την ιστορία τους, τα βιώματα τους, τις προσδοκίες τους, τις αρχές τους, τη μόρφωση τους, την καταξίωση τους. Η μοναδικότητα του Συνεργατισμού, η ξεχωριστή φυσιογνωμία του, η ποιοτική και κοινωνική διαφοροποίηση του από τις άλλες εμπορικές τράπεζες, είναι το μεγάλο και ακαταμάχητο συγκριτικό πλεονέκτημα του.

Ο Συνεργατισμός μαζί με την κοινωνία για 106 χρόνια δημιουργεί πολιτισμό και Αξίες. Τον Συνεργατικό πολιτισμό, τον οποίο όλοι οφείλουμε να τον προστατεύουμε ως κόρη οφθαλμού.  Ο Συνεργατισμός παραμένει ένα από τα λίγα σημαντικά, ανθρώπινα και ευαίσθητα, κοινωνικά ποιοτικά καταφύγια που απέμειναν στον τόπο μας, και στα οποία μπορούν να προστρέξουν με εμπιστοσύνη και ασφάλεια οι συμπολίτες μας.  

Ο Συνεργατισμός μετά τις τεράστιες πρόσφατες ανατροπές και διαφοροποιήσεις, προχωρεί σταθερά, υπερήφανα και αποφασιστικά στην οργανωτική και ανθρωποκεντρική του ολοκλήρωση.  Τα Πανευρωπαϊκά Τεστ Τραπεζικής Αντοχής απέδειξαν την υπεροχή του.  Τα μέλη και οι πελάτες αντιλαμβάνονται και αγκαλιάζουν ακόμα πιο πολύ τις εταιρείες τους, τα ΣΠΙ, κατανοώντας τις νέες συνθήκες και τα σύγχρονα δεδομένα.

Στις δύσκολες αυτές στιγμές, συντελείται ένα φοβερό και ανεπανάληπτο Συνεργατικό σφιχταγκάλιασμα.  Γίνεται η απόλυτη, η γνωστή συνεργατική επαναφορά.  Ιστορικά οι κρίσεις δυνάμωναν και επιβράβευαν το συνεργατικό κίνημα. Παρ’ όλες τις αντιξοότητες και την πολεμική εναντίον του, ο Συνεργατισμός αποδεικνύει πάντοτε την υπεροχή του. Σημαντικά στοιχεία αυτής της Αναγεννησιακής ανεπανάληπτης  δυναμικής του ήταν τα φιλοσοφικά, κοινωνικά και ανθρωποκεντρικά του στοιχεία, παρ’ όλες τις επιμέρους κατά καιρούς κοινωνικές , οικονομικές και πολιτικές ανακατατάξεις και διαφοροποιήσεις. Ο Κυπριακός λαός , πάντοτε προσέβλεπε και αγκάλιαζε τον Συνεργατισμό με αγάπη, εμπιστοσύνη και σεβασμό. Ο Συνεργατισμός δε ανταπέδιδε στο πολλαπλάσιο  αυτή του εμπιστοσύνη και υποστήριξη.

Τα νέα δεδομένα , οι νέες σύγχρονες απρόβλεπτες , ασταθείς και εύθραυστες καταστάσεις και γεγονότα δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να αλλοιώσουν, υποβαθμίσουν , διαταράξουν και καταστρέψουν τον χαρακτήρα και την φιλοσοφία του Συνεργατισμού.
 
Τα μέλη γνωρίζουν πολύ καλά, ότι πρέπει να είναι οι ακοίμητοι φρουροί της πιο μεγάλης και πιο σημαντικής τους επένδυσης.  

Όλοι στον τόπο μας γνωρίζουν και αναγνωρίζουν πολύ καλά, ότι ένας δυνατός Συνεργατισμός, δημιουργεί μια ισχυρή και ανθεκτική οικονομία και μια χαρούμενη  ευτυχισμένη κοινωνία.  

 

Δειτε Επισης

Η βάση στην οποία μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας και το παράδειγμα της Εσθονίας
Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας
Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για ESG!