Τσίπρας-Σουλτς: Συμφώνησαν σε πολλά
17:52 - 29 Ιανουαρίου 2015
Από τη συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό κατάλαβα πως η Ελλάδα θα αναζητήσει λύσεις από κοινού με τους εταίρους της, σχολίασε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Με τον κ. Τσίπρα πρόσθεσε, έγινε μια συζήτηση ουσιαστική, εποικοδομητική και ειλικρινής, κατά την οποία διαπίστωσε πως υπάρχουν δεσμοί με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Συμφωνήσαμε σε πολλά θέματα, υπάρχουν κι άλλα που χρήζουν περαιτέρω συζήτησης» τόνισε ο κ. Σουλτς. Βεβαίως θα υπάρξουν και διαφωνίες στη συζήτηση, ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του.
Καταλήγοντας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε απευθυνόμενος στον έλληνα πρωθυπουργό: «Ελπίζω η υπέροχη χώρα σας να παραμείνει στην ευρωπαϊκή πορεία της. Έχετε υποχρέωση να συνεχίσετε στο δρόμο της συνεργασίας και της δημοκρατίας»
Η επίσκεψη του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σηματοδοτεί ότι πρώτιστη αξία της Ευρώπης είναι η αποδοχή της λαϊκής κυριαρχίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε κοινές δηλώσεις με τον Μάρτιν Σούλτς, τον οποίο χαρακτήρισε καλό φίλο της Ελλάδος, αλλά και προσωπικό φίλο του.
Επισημαίνοντας ότι επί τέσσερα χρόνια ο ελληνικός λαός σήκωσε και βάρη που δεν του αναλογούσαν λόγω της άρνησης μιας ολιγαρχίας να πληρώσει, καθεστώς -όπως είπε- που προστάτευαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τόνισε ότι τώρα μπαίνει τέλος σε αυτή την ανάρμοστη σχέση. «Γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα οι αδύναμοι κλήθηκαν να πληρώσουν το τίμημα και οι πλούσιοι έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό» ήταν η απάντηση Σουλτς.
«Διαβεβαίωσα τον κ. Σουλτς» ότι έχουμε σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων που αντιμετωπίζει τις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση, τις πελατειακές σχέσεις, τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή.
Επίσης, πρόσθεσε, έχουμε σχέδιο για την επιστροφή στην ανάπτυξη, απορρίπτοντας τις πολιτικές λιτότητας, αλλά και χωρίς τη δημιουργία νέων ελλειμμάτων. Σημειώνεται πως η δέσμευση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς λειτουργεί καθησυχαστικά για τους Ευρωπαίους.
Εργαζόμαστε για μια αμοιβαία επωφελή λύση, τόνισε ο κ. Τσίπρας, αναγνωρίζοντας πως για την επίτευξη αυτού του εγχειρήματος απαιτείται χρόνος. Ωστόσο, πρόσθεσε, είναι σημαντικό ότι οι στόχοι των δύο πλευρών είναι κοινοί: η επιστροφή της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής.
«Διαπραγματευόμαστε με ασφάλεια και εγγυόμαστε τη σταθερότητα» κατέληξε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας μάλιστα ότι όσοι επενδύουν στο αντίθετο, γρήγορα θα διαψευστούν.