Τα πολιτικά κόμματα σε παρακμή

Τον τελευταίο καιρό ο λαός έγινε μάρτυρας μιας αλυσίδας πρωτοφανών, προκλητικών και αισχρών αποκαλύψεων και καταστάσεων σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο που συσσωρεύτηκαν τόσα χρόνια.

Διαπλοκές πολιτικών προσώπων και τραπεζιτών, κατάχρηση εξουσίας και αποφάσεις αμφιβόλων κινήτρων με καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία, υποσχέσεις που απροκάλυπτα δεν τηρήθηκαν, λόγια χωρίς αντίκρισμα, καμία ανάληψη ευθύνης. Τα κόμματα συμμετείχαν, ήταν πρωταγωνιστές και διατηρούσαν αυτή την ενοχή. Η σιωπή  και η απραξία τους τα καθιστά συνυπεύθυνα. Τα ίδια τα κόμματα έχουν υπονομεύσει τη δημοκρατία και τη σωστή διακυβέρνηση. Η κρίση που πιέζει καταστάσεις, τα έχει κάνει να φανερώσουν το χειρότερό τους εαυτό. Παράλληλα στο εσωτερικό των κομμάτων φαινόμενα διχασμού, έλλειψη συνοχής, χρηματισμοί, πελατειακές στρατηγικές καλά κρατούν.

Φωλιές που εξυπηρετούν συμφέροντα μιας μερίδας πολιτών με διάφορα ανταλλάγματα ιδίως χρηματικές χορηγίες ενώ προσαρμόζουν τον πολιτικό λόγο σαν χαμαιλέων στις εκάστοτε ανάγκες και πεποιθήσεις του εκλογικού σώματος με σκοπό την ανέλιξη στην εξουσία.

Απόδειξη των πιο πάνω είναι ότι ολοένα και περισσότεροι πολίτες, ιδίως νέοι και μορφωμένοι, αρνούνται να γίνουν μέλη και να ακολουθήσουν την «ιδεολογία» κάποιου κόμματος. Ο αριθμός των πολιτών που συμμετέχει σε πολιτικά κόμματα λιγοστεύει και αυξάνεται η απαξίωση και η απόρριψή τους προς αυτά.

Και ο λόγος είναι απλός: Κανένας δεν εμπιστεύεται τα κομματικά στελέχη και τα κόμματα. Η εμπιστοσύνη κλονίστηκε και το φαινόμενο άρχισε να ανησυχεί τα κόμματα, ιδίως όταν συνεχώς οι ψηφοφόροι σε κάθε εκλογές εκφράζουν όλο και ποιο έντονα την απόρριψή τους. Και πρόκειται περισσότερο για τους νέους, οι οποίοι είναι απαλλαγμένοι από κομματικές ψευδοπεποιθήσεις του παρελθόντος, είναι μορφωμένοι, απαιτητικοί, με γνώμη και απόψεις για τα διάφορα σύγχρονα θέματα, και είναι οργισμένοι με την κατάντια και εικόνα του σήμερα την οποία έχουν δημιουργήσει τα κόμματα στη χώρα τους. Επιπλέον, σύμφωνα με το παγκόσμιο βαρόμετρο της διαφθοράς, τα κόμματα θεωρούνται οι πιο διεφθαρμένοι θεσμοί.

Τα περισσότερα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο έχουν χάσει το πολιτικό τους βάρος και οι πολιτικοί, ιδιαίτερα εκτεθειμένοι και τραυματισμένοι πλέον, έχουν γίνει πρότυπο προς αποφυγή και έχουν γυρίσει την Κύπρο μας πίσω με τις αδιέξοδες στρατηγικές και συμφέροντά τους, και την ασέβειά τους προς τους πολίτες. Στο εσωτερικό έχουν λύσεις για όλα! Στα εξωτερικά θέματα, για το κυπριακό ιδιαίτερα, ολοένα γινόμαστε κορόιδο της Τουρκίας. Οι δε οικονομικοί δολοφόνοι της Κύπρου καραδοκούν και απαιτούν εκβιαστικά και κανείς δεν μπορεί να τους αντιμετωπίσει.

Σε μια περίοδο που η χώρα μας βρίσκεται σε εξευτελιστική και τραγική θέση, αδύνατη, χρεοκοπημένη, εξαθλιωμένη και αδικημένη  τα κόμματα όχι μόνο αδυνατούν να αντιδράσουν αλλά συνεχίζουν τον εγωκεντρικό και αλαζονικό τους χαρακτήρα και συμπεριφέρονται με τρόπο προκλητικό.

Δειτε Επισης

Η βάση στην οποία μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας και το παράδειγμα της Εσθονίας
Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας
Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για ESG!