Powered by

Επαφές με τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας

Στο νησί βρίσκονται τεχνοκράτες της Τρόικας, ενώ ήδη άρχισαν τις επαφές για εξέταση της πορείας υλοποίησης του μνημονίου. Οι επαφές γίνονται στο Υπουργείο Οικονομικών, στην Κεντρική Τράπεζα και στη Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πηγές των δανειστών, το κατά πόσον η εξέταση αυτή θα εξελιχθεί σε πλήρη αξιολόγηση παρουσία των επικεφαλής της Τρόικας θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις σε σχέση με το θέμα των εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων.

Ερωτηθείσα από το ΚΥΠΕ, η Εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας, Αλίκη Στυλιανού, ανέφερε ότι πρόκειται για τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας, το οποίο ξεκίνησε από χθες το απόγευμα τις επαφές, οι οποίες ολοκληρώνονται στις 5 Φεβρουαρίου.

«Οι επαφές αφορούν την αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του μνημονίου στην Κύπρο μετά την τελευταία κάθοδο τεχνικού κλιμακίου τον περασμένο Νοέμβριο», είπε. Σύμφωνα με την κ. Στυλιανού, κατά την παραμονή του κλιμακίου στην Κύπρο θα γίνουν και επαφές με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ερωτηθείσα κατά πόσον οι επαφές θα εξελιχθούν σε ολοκληρωμένη αξιολόγηση, είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο θέμα των εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων. «Σίγουρα αν υπάρχει μια τέτοια εξέλιξη θα ανακοινωθεί», είπε στο ΚΥΠΕ.

Κατά την παραμονή του κλιμακίου, αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι συζητήσεις επί του πέμπτου νομοσχεδίου του πλαισίου αφερεγγυότητας, που προβλέπει τη θέσπιση και εφαρμογή προσωπικών σχεδίων αποπληρωμής και σχεδίου απαλλαγής οφειλών για φυσικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποφάσεις για το πότε θα έλθουν στο νησί οι επικεφαλής των δανειστών ή πότε θα καθοριστεί μια πλήρης αξιολόγηση (παρουσία και των επικεφαλής) θα ληφθούν μετά τη συνεδρία και τις αποφάσεις που ενδεχομένως θα ληφθούν από την Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής να αναστείλει μέχρι τις 30 Ιανουαρίου την εφαρμογή της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων δεν υπάρχει συμμόρφωση με τους όρους του μνημονίου και ως εκ τούτου δεν έχουν εκταμιευθεί τα €86 εκατομμύρια που αποτελούν τη συνεισφορά του ΔΝΤ στην έκτη δόση ύψους €436 εκατ., ενώ δεν καθορίστηκε νέα αξιολόγηση.

Η τελευταία πλήρης αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο Ιούλιο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σε κοινό βηματισμό Κυπριακή Δημοκρατία και TAQA για μετοχική συμμετοχή στον GSI-Καθορίζουν οδικό χάρτη
Με το δεξί η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑ-Στα €5 η μετοχή της με άνοδο 4,6%
Ανοδικά άρχισε η βδομάδα στο ΧΑΚ
Λαβύρινθος η ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων-Αναμένουν νομοσχέδια από την Κυβέρνηση στην Βουλή
Πρόταση νόμου από ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ για να εγκρίνεται από την Βουλή ο προϋπολογισμός του ΤΚΑ
Ενισχύουν την συνεργασία τους στον τομέα της γεωργίας Κύπρος, Ελλάδα και Μάλτα-Μνημόνιο συναντίληψης
Πανηγυρική η επιστροφή της Τρ. Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών-Χτύπησε το καμπανάκι ο Αράπογλου (pics)
Από το «Michel Pharmacy» σε ένα όμιλο ηγέτη... Τα 80 χρόνια ιστορίας της MSJ μέσα από εικόνες (pics)
MED9 για την ενέργεια: Μετατροπή της περιοχής της Μεσογείου σε ενεργειακό hub-Η κοινή δήλωση
Εκτός ελέγχου ο Κουλίας εκβιάζει τον Πρόεδρο και ο Νικόλας ποιεί την νήσσαν-Το θέμα δεν είναι νομικό, είναι πολιτικό