Powered by

Κουβέιτ: Δημοσιονομικό έλλειμμα $24δις

Έλλειμμα 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων προβλέπει το Κουβέιτ στον προϋπολογισμό του για το νέο οικονομικό έτος, παρά την τεράστια μείωση δαπανών στην οποία προχώρησε το εμιράτο ως αποτέλεσμα της βουτιάς των τιμών του πετρελαίου.

Τα έσοδα για την διετία 2015-2016 προβλέπονται στα 41,10 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που είναι χαμηλότερο κατά 43,6% από τα έσοδα που αναμένονται κατά το τρέχον έτος, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών του Κουβέιτ Anas al-Saleh.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει μείωση των δαπανών στα 65,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που είναι κατά 17,8% μικρότερο από τις δαπάνες που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, είπε ο Υπουργός.

Ανέφερε επίσης ότι ο προϋπολογισμός για το νέο οικονομικό έτος, το οποίο αρχίζει την 1η Απριλίου, εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα συζητηθεί στη συνέχεια στο Κοινοβούλιο.

Το Κουβέιτ, μέλος του ΟΠΕΚ, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα που προέρχονται από το πετρέλαιο, η τιμή του οποίου έχει πραγματοποιήσει βουτιά κατά περίπου 60% από τον περασμένο Ιούνιο.

Η τιμή του αργού έχει υποχωρήσει από περίπου 103 δολάρια το βαρέλι πέρυσι σε περίπου 41 δολάρια το βαρέλι σήμερα.

Τα έσοδα από το πετρέλαιο στο νέο προϋπολογισμό υπολογίζονται με βάση την τιμή του πετρελαίου στα 45 δολάρια το βαρέλι, σε σχέση με 75 δολάρια το βαρέλι που υπολογίστηκαν για το τρέχον έτος.

Ο Υπουργός Οικονομικών του Κουβέιτ διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για μείωση των μισθών και των πιστώσεων για αναπτυξιακά έργα.

Τα πλεονάσματα που υπήρξαν τα τελευταία 15 χρόνια έχουν ενισχύσει σημαντικά τα αποθεματικά του κρατικού επενδυτικού ταμείου στα περίπου 550 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις.

Το Κουβέιτ διαθέτει γηγενή πληθυσμό 1,25 εκατομμύρια, πέρα των 2,8 εκατομμυρίων αλλοδαπών, και αντλεί περίπου 3,0 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί