Powered by

Πτώση των κυπριακών ομολόγων

Βουτιά κατέγραψαν την Παρασκευή οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων στις διεθνείς αγορές, ως αποτέλεσμα της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Η απόδοση του κυπριακού 10ετούς ομολόγου (λήξης 2020) υποχώρησε κατά 58 μονάδες βάσης στο 4,87%, από 5,35%, όπου βρισκόταν την Πέμπτη, καταγράφοντας μια από τις μεγαλύτερες ημερήσιες μεταβολές στις διακυμάνσεις των κυπριακών ομολόγων των τελευταίων χρόνων. Πτώση 52 μονάδων κατέγραψε και η απόδοση του πενταετούς κυπριακού ομολόγου (λήξης 2019), υποχωρώντας στο 4,77, κάτω από την αρχική απόδοση έκδοσής του στις 18 Ιουνίου (4,85% - κουπόνι 4,75%).

Η πτωτική τροχιά στις αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων οφείλεται στην απόφαση της ΕΚΤ, που δημιούργησε ευρύτερες πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων χωρών της ευρωζώνης, εκτιμά ο Διοικητικός Σύμβουλος της KPMG, Τάσος Γιασεμίδης.

«Η πτώση των αποδόσεων των κυπριακών ομολόγων είναι αποτέλεσμα της γενικότερης μείωσης που παρουσιάστηκε στις αποδόσεις των ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης μετά την απόφαση της ΕΚΤ για αγορά κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά», σημειώνει ο κ. Γιασεμίδης σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ.

Εξηγεί πως από τη στιγμή που δυνητικά η ΕΚΤ με την απόφαση της ουσιαστικά αυξάνει τη ζήτηση για αγορά ομολόγων χωρών της ευρωζώνης, η απόδοση τους μειώνεται. Επισημαίνει δε πως χαρακτηριστικό της απόφασης της ΕΚΤ ήταν ότι οι αποδόσεις των ομολόγων χωρών όπως η Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία βρέθηκαν κοντά στα ιστορικά χαμηλά τους.

Σήμερα η απόδοση του κυπριακού 10ετούς υποχωρεί στο 4,85%, ενώ η απόδοση του 5ετους υποχωρεί στο 4,74%. Το κυπριακό 10ετές υποχώρησε στο 4,50% στις 8 Σεπτεμβρίου, που αποτελεί το χαμηλότερο σημείο της τελευταίας 4ετίας, ενώ ακόμη χαμηλότερα υποχώρησε η απόδοση του 5ετούς φτάνοντας στο 4,35% στις 9 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, τα προβλήματα στην υλοποίηση του μνημονίου σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα αμέσως μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα ώθησαν τις αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων σε ανοδική τροχιά.

Οι αγορές των κυπριακών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά θα γίνουν από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, η οποία με βάση την απόφαση της ΕΚΤ θα αναλάβει και το 80% του ρίσκου. Βάσει των υπολογισμών, η ΚΤΚ μπορεί να αγοράσει ομόλογα (με λήξη από 2 μέχρι και 30 χρόνια) συνολικού ύψους €500 εκατομμυρίων. Η κίνηση αυτή αναμένεται να διευκολύνει τον προγραμματισμό του Υπουργείου Οικονομικών για μια διπλή πράξη δανεισμού από τις αγορές στο τρέχον έτος, όπως έχει εξαγγείλει ο ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργιάδης.

«Η πτώση των αποδόσεων των κυπριακών ομολόγων και η απόφαση της ΕΚΤ δίνουν τη δυνατότητα καλύτερου σχεδιασμού για έξοδο στις αγορές, με μικρότερο κόστος», αναφέρει ο κ. Γιασεμίδης, προσθέτοντας ωστόσο ότι «υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν, όπως για παράδειγμα η ικανοποίηση των προϋποθέσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ». Για την ώρα η Κύπρος δεν ικανοποιεί το κριτήριο της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, αφού η εφαρμογή της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, ένα βασικό κριτήριο της πέμπτης αξιολόγησης, έχει ανασταλεί μέχρι τις 30 Ιανουαρίου.

Το πρόγραμμα της ΕΚΤ αρχίζει το Μάρτιο και θα διαρκέσει μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016, με ανοιχτό ενδεχόμενο επέκτασής του.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Στρατηγικός στόχος για την Κύπρο η Σένγκεν-Διαβεβαιώσεις Μέτσολα για ενεργή στήριξη
Εφιστά την προσοχή το Τμήμα Φορολογίας-Ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα με το λογότυπό του
Εβδομαδιαία κέρδη 1,1% στο ΧΑΚ για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα
Στις Βρυξέλλες για Eurogroup και Συμβούλιο Ecofin ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα
«ΘΑλΕΙΑ2021-2027»: Θεμελιώνοντας μια καλύτερη Κύπρο με τη στήριξη της Ε.Ε.
Ανοδικά έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Γ. Παπαναστασίου: Δεν είναι επιτήδειος ουδέτερος και στηρίζει τη σύσταση νέου Συνεργατισμού η Κυβέρνηση
Σχεδόν μηδενικός ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Απρίλιο-Πού οφείλεται η μείωση
Στο σκαμνί η Κύπρος γιατί δεν έδωσε τις απαραίτητες εξουσίες στον συντονιστή για ψηφιακές υπηρεσίες
Σε μπελάδες η Κύπρος-Ένα βήμα πριν το Δικαστήριο Ε.Ε. για εμπορία εκπομπών στις αερομεταφορές και κυβερνοασφάλεια