Powered by

Δεν εισπράττει το ελληνικό κράτος από τους πλούσιους

Δεν εισπράττει το ελληνικό κράτος από τους πλούσιους, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, εισέπραξε μόλις 50 εκ. ευρώ το 2014.
 
Φτωχά αποτελέσματα σε επίπεδο εισπράξεων έχουν να επιδείξουν το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου και το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, καθώς παρά το αυξημένο πλήθος ελέγχων που πραγματοποιούν και το καταλογισμό υψηλών φόρων και προστίμων, τα έσοδα που καταλήγουν στα δημόσια ταμεία είναι ισχνά.

Η ΓΓΔΕ ανακοίνωσε ότι το 2014 διενεργήθηκαν 1.700 έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα μεγάλου πλούτου και καταλογίστηκαν φόροι και πρόστιμα άνω των 2,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων εισπράχθηκαν τα 270 εκατ. ευρώ. Αυτό απλά σημαίνει ότι η φορολογική διοίκηση εισέπραξε μόλις 1 στα 10 ευρώ φόρων και προστίμων που βεβαίωσε. Πιο σχηματικά, ανά φορολογούμενο  βεβαίωσε πρόσθετους φόρους 1,29 εκατ. ευρώ και τελικώς εισέπραξε μόλις 158 χιλ. ευρώ.

Η ΓΓΔΕ υποστηρίζει πως το ποσοστό εισπραξιμότητας από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου ανήλθε στο 36,7% και το ποσοστό εισπραξιμότητας από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων στο 21,9%,, λαμβάνοντας υπόψη ότι σημαντικό μέρος των φόρων που έχουν βεβαιωθεί δεν έχει ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμο, δηλαδή έχουν ρυθμιστεί από τους φορολογούμενους και πληρώνονται κανονικά σε μηνιαίες δόσεις, η προθεσμία των οποίων δεν έχει λήξει. Από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου εισπράχθηκαν το 2014 πρόσθετοι φόροι 50 εκατ. ευρώ και από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων μόλις 219 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ικανοποιητικά και για τον πρόσθετο λόγο ότι οι προαναφερόμενοι έλεγχοι του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου  αφορούσαν σε εμβάσματα εξωτερικού, off shore εταιρείες και λοιπές υποθέσεις φυσικών προσώπων μεγάλου πλούτου (π.χ. ακίνητα, λίστα Λαγκάρντ, έμμεσες τεχνικές δημοσίων υπαλλήλων κ.λ.π.), ενώ οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων αφορούσαν σε τακτικούς, προσωρινούς, επανελέγχους και διασταυρωτικούς-προληπτικούς μεγάλων επιχειρήσεων.

Ενδεικτικά το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου έχει τους τελευταίους μήνες επικεντρωθεί στη διερεύνηση των υποθέσεων 45 φορολογουμένων που βρίσκονται στη περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, ωστόσο εντός του 2014 ολοκληρώθηκε ο έλεγχος μόλις 3 υποθέσεων ! Αξίζει να σημειωθεί πως φόροι και πρόστιμα που βεβαιώθηκαν σε αυτές τις περιπτώσεις πόρρω απέχουν από τα ποσά που πολλοί πολιτικοί προϊστάμενοι της φορολογικής διοίκησης υποστήριζαν ότι θα μπορούσαν να εισπραχθούν.

ΠΗΓΗ: in.gr

Δειτε Επισης

Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής
DBRS Morningstar: Η βελτίωση των τραπεζών ενισχύει την αξιολόγηση της Ελλάδας
Εξαγορά της MT ATE από την METKA-Στα €14 εκατ. το τίμημα για το 100% των μετοχών
Μπάμπης Βωβός: Η συνέχεια των σφυριών και η… μη διαδοχή στη «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική»