Πέθανε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα. Ο Αμπντάλα είχε υποστεί λοίμωξη του αναπνευστικού και το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε νοσοκομείο.

Τη θέση του στο θρόνο αναλαμβάνει ο 79χρονος αδελφός του Σαλμάν, σε μία κρίσιμη συγκυρία για ολόκληρη την περιοχή και τη μάχη εναντίον του τζιχαντισμού.

Ο νέος βασιλιάς θεωρείται πιθανό ότι θα επιμείνει στις προσπάθειες του Αμπντάλα για αλλαγές που στόχο θα έχουν τη συμφιλίωση της ισλαμικής παράδοσης με τις ανάγκες της σύγχρονης οικονομίας.

Ο Αμπντάλα γεννήθηκε το 1924 ενώ ανέλαβε επίσημα καθήκοντα βασιλιά το 2006. Είχε οριστεί αντιβασιλέας το 1995, οπότε και είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ο προκάτοχός του βασιλιάς Φαχντ.

Αρχικά θεωρείτο από τους ξένους διπλωμάτες ως συντηρητικός, ωστόσο η εικόνα αυτή μετριάστηκε καθώς επέδειξε ζήλο για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, υπογραμμίζοντας τη σημασία που δίνει η Ουάσινγκτον στη συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία. Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ηγηθεί αντιπροσωπείας από τις ΗΠΑ που θα πάει στη Σαουδική Αραβία τις επόμενες ημέρες.

Ο δρόμος της διαδοχής- Αγώνας κατά του τζιχαντισμού

 

Ο Αμπντάλα είχε δρομολογήσει την άνοδο του ετεροθαλούς του αδελφού, Σαλμάν, στο θρόνο πριν το θάνατό του.

Το σύστημα διαδοχής διαφέρει σημαντικά από ό,τι στις «συνήθεις» μοναρχίες: Η εξουσία δεν μεταβιβάζεται στους απογόνους, αλλά η γραμμή διαδοχής ακολουθείται στους γιους του ιδρυτή της χώρας Σαούντ. 

Η Σαουδική Αραβία εξάλλου είναι η μοναδική χώρα που έχει ονοματεπώνυμο, και το οικογενειακό δέντρο που ξεκινά από τον «πατριάρχη» Σαούντ είναι ο χάρτης του πολιτεύματος:

Πλέον, επόμενος στη σειρά διαδοχής έχει οριστεί ο 69χρονος πρίγκιπας Μουρκίν, επίσης ετεροθαλής αδελφός του Αμπντάλα. Ο Αμπντάλα τον είχε ήδη ορίσει δεύτερο «αναπληρωματικό» διάδοχο μετά τον Σαλμάν.

Η πορεία που θα ακολουθήσει ο Σαλμάν στην απόλυτη μοναρχία της Σαουδικής Αραβίας απασχολεί ιδιαίτερα το εξωτερικό. Η χώρα δεν έχει μόνο καίριο ρόλο στη διεθνή σκακιέρα ως πετρελαϊκή υπερδύναμη, αλλά είναι και ένα από τα «κλειδιά» στην υπόθεση της μάχης εναντίον του τζιχαντισμού. 

Η χώρα συντάσσεται μεν με τον πολυεθνικό συνασπισμό χωρών που επιχειρούν εναντίον της ISIS στο Ιράκ, όμως ο ουαχαμπισμός -αυστηρή εκδοχή του Ισλάμ- που κυριαρχεί στη Σαουδική Αραβία λειτουργεί περίπου ως δογματικός «φάρος» των ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων.

Δειτε Επισης

Neocleous Tower: Ο νέος εμπορικός προορισμός της Λεμεσού επαναπροσδιορίζει το εργασιακό lifestyle
Προχωρά η μελέτη για την ανάπτυξη της μαρίνας και του λιμανιού της Λάρνακας-Ανάθεση στο ΤΑΙΠΕΔ Ελλάδας
Νίκος Χριστοδουλίδης: Αντανάκλαση της θετικής δυναμικής της οικονομίας μας οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν
Sunwing Sandy Bay Resort: Ανακαίνιση αξίας 30 εκατ. για το ξενοδοχείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου
A. Χοντουλίδης: Σοβαρός παίκτης στον χώρο του online gaming η Κύπρος-Τα περιθώρια βελτίωσης και οι στόχοι του COGA
Θάνος Μιχαηλίδης: Ο θετικός αντίκτυπος στον τουρισμό και η πιθανή πρόκληση από την ένταξη στη ζώνη Σένγκεν
Άλμα 25,5% στις αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο-Ανοδικά κινήθηκε το τετράμηνο
ΥΠΟΙΚ για προβλέψεις Κομισιόν: Επιβεβαιώνεται η σταθερή πρόοδος, η ανθεκτικότητα και η δυναμική της οικονομίας
17α IN Business Awards: Όσα δηλώσαν οι προσκεκλημένοι στη μεγάλη γιορτή της επιχειρηματικότητας(vid)
Εαρινές προβλέψεις Κομισιόν: Συνέχιση οικονομικής ανάπτυξης στην Κύπρο-Ο κύριος κίνδυνος για την οικονομία