Πως επενδύουμε σε ευκαιρίες σε ακίνητα

1.    Αγορά Γής: Το μεγαλύτερο προτέρημα που έχουμε στην αγορά Γής στην Κύπρο είναι το αγγλικό σύστημα που διαθέτει το κτηματολόγιο Κύπρου. Με το σύστημα που διαθέτει το κτηματολόγιο μπορεί κάποιος να αγοράσει ένα ακίνητο και να έχει την δυνατότητα να είναι ο αποκλειστικός  κάτοχος στον τίτλο ιδιοκτησίας.  

Τι πρέπει να προσέξουμε όταν αγοράζουμε τεμάχια Γης: Σε πολλές περιπτώσεις, γίνονται πράξεις αγορών και πωλήσεων Γής αλλά είναι με μερίδιο, δηλαδή συγκάτοχος με κάποιο άλλο ή κάποιους άλλους στον τίτλο ιδιοκτησίας. Εάν η αγορά γίνει με ένα "μοναδικό κάτοχο" τότε η πράξη είναι καλή. Εάν όμως γίνει με μερίδιο, δηλαδή με άλλους συνιδιοκτήτες τότε εμπεριέχει πολλά προβλήματα. Ένα από τα προβλήματα που πρέπει να εξεταστεί κατά την ώρα της μεταβίβασης στο κτηματολόγιο είναι κατά πόσο έχει κάποιο εμπράγματο βάρος στον τίτλο ιδιοκτησίας όπως για παράδειγμα ΜΕΜΟ. Χρειάζεται πολλή προσοχή και σωστές συμβουλές από έμπυρους επαγγελματίες που γνωρίζουν την νομοθεσία πριν επενδύσουμε σε Γή. Παράλληλα πρέπει να βεβαιωθούμε εάν το τεμάχιο έχει άμεση πρόσβαση σε εγγεγραμμένο δρόμο, να υπάρχει ηλεκτροδότηση και να έχει παροχή νερoύ. Εάν δεν έχει τα ποιο πάνω κριτήρια τότε το τεμάχιο δεν είναι άμεσα αξιοποιήσιμο.    

2.    Αγορά ή πώληση κατοικίας ή διαμερίσματος: Κατά την αγορά κατοικίας ή διαμερίσματος είναι καλά να συμβουλευθούμε ένα έμπειρο σύμβουλο ακινήτων. Κατά την αγορά καινούργιου διαμερίσματος ή κατοικίας η οποία π.χ. είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ολοκλήρωσης, μια γραπτή τραπεζική εγγύηση από πλευράς πωλητή  είναι μια ένδειξη αξιόπιστης πράξης εκ μέρους του πωλητή, αλλά και της τράπεζας του μέχρι την συμφωνηθείσα μέρα "βάση του συμβολαίου" που θα μεταβιβαστή από το κτηματολόγιο Κύπρου στον αγοραστή. Τα συμβόλαια αγοραπωλησίας θα πρέπει και αυτά να είναι μέρος αξιόπιστης πράξης, και θα ήταν καλά να διαβάζονται από επαγγελματίες που εσείς εμπιστεύεστε, εάν δεν έχετε καμιά άλλη εμπειρία σε αγορά ακινήτου.   
       
3.    Ποιες μπορεί να είναι οι ευκαιρίες σε περίοδο οικονομικής κρίσεις

Εισοδηματικά Ακίνητα:
•    Η πρώτη κατηγορία είναι τα  εισοδηματικά ακίνητα δηλαδή τα γραφεία, και τα καταστήματα. Σίγουρα σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προσέξουμε να βρίσκεται σε πολύ καλή περιοχή, να έχει κατασκευαστεί από μια από τις καλύτερες και αξιόλογες εταιρίες ανάπτυξης Γής με πολύχρονη πείρα σε κατασκευές μεγάλως εμπορικών κτηρίων, και η απόδυση (yield), που την βγάζουμε διαιρώντας τα έσοδα π.χ. από ενοίκια δια το κόστος της επένδυσης που έχουμε κάνει, θα πρέπει να είναι τέτοια η οποία να καλύπτει τουλάχιστο τους τόκους του κεφαλαίου μας, και να είναι  ασφαλισμένη ότι θα ενοικιαστή σε κάποια εύρωστη εταιρία η οποία θα υπογράψει ένα μακροχρόνιο συμβόλαιο το οποίο να ακολουθεί  όλες τις αυξήσεις.

•    Η Δεύτερη κατηγορία είναι τα διαμερίσματα και σπίτια. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προσέξουμε ότι βρίσκεται σε πολύ καλή περιοχή, έχει κατασκευαστεί από μια από τις καλύτερες και αξιόλογες εταιρίες ανάπτυξης Γής με πολύχρονη πείρα σε κατασκευές όλως των τύπων ακινήτων, τα υλικά τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί, ή τα τελειώματα όπως πατώματα και είδη υγιεινής κ.τ.λ. να είναι από επώνυμες εταιρίες,  και η απόδυση του (yield) να είναι ασφαλισμένη ότι θα ενοικιαστή σε κάποιο αξιόπιστο ένοικο ο οποίος θα υπογράψει ένα μακροχρόνιο συμβόλαιο το οποίο να ακολουθεί  όλες τις αυξήσεις, αλλά και κάποιες επιβεβαιώσεις από το τραπεζιτικό ίδρυμα που συνεργάζεται ότι είναι φερέγγυος σαν άτομο θα μας βοηθήσει περισσότερο.  

Στην περίπτωση που η αγορά θα γίνει για ιδιοκατοίκηση τα κριτήρια όσων αφορά την εταιρία που θα επιλέξουμε να συνεργαστούμε, και πάλει θα πρέπει να πληροί  όλα τα ποιο πάνω κριτήρια που προαναφέραμε. Παράλληλα, για να ευκολύνουμε την ζωή μας ψάχνοντας για αγορά κατοικίας μέσα στην κρίση,
α) θα πρέπει πρώτα να καθορίσουμε στο μυαλό μας το κεφάλαιο το οποίο έχουμε διαθέσιμο να επενδύσουμε
β) θα πρέπει μετά να ξεκαθαρίσουμε σε ποιο περιοχή μας βολεύει λαμβάνοντας υπόψη άλλες υποχρεώσεις που έχουμε, π.χ. περιοχή εργασίας.

                 
4.    Τι είναι το ΜΕΜΟ: Το ΜΕΜΟ είναι δικαστική απόφαση μη πώλησης ακίνητης ιδιοκτησίας. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αντιληπτό είναι ο έλεγχος από το κτηματολόγιο. Σε, περίπτωση αγοράς και άμεσης μεταβίβασης του τίτλου ιδιοκτησίας κατά την ώρα της μεταβίβασης στον επόμενο νόμιμο αγοραστή, οι λειτουργοί του κτηματολογίου είναι υπόχρεοι να αναφέρουν ότι υπάρχει εμπράγματο βάρος, δηλαδή ΜΕΜΟ και δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί η πράξη αγοραπωλησίας εάν δεν διευθετηθεί το ΜΕΜΟ.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση αγοράς μόνο με πωλητήριο έγγραφο, μπορεί να μην γίνει αντιληπτό από τον αγοραστή και η συνέχεια να είναι απρόβλεπτη.                  

Λαμβάνοντας υπόψη τα ποιο πάνω, σήμερα λόγο της ύφεσης όλες οι εταιρίες ανάπτυξης έχουν προσαρμόσει ανάλογα τις τιμές τους σύμφωνα με τις δυνάμεις της αγοράς που καθορίζονται από την προσφορά και της ζήτηση. Θα ήταν καλά να επισκεφτείτε τα γραφεία τους για μια ενημέρωση, αλλά μην κάνετε το λάθος να παίρνεται πληροφορίες μόνο από το τηλέφωνο διότι υπάρχει περίπτωση να κάνετε κάποιο λάθος που το ποιο σημαντικό δεν είναι μόνο η τιμή, αλλά και όλα τα υλικά που βάζουν οι κατασκευαστές και που μπορεί να διαφέρουν ο ένας από τον άλλο.       

 

Δειτε Επισης

Η βάση στην οποία μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας και το παράδειγμα της Εσθονίας
Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας
Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για ESG!