Powered by

EKT: Αποφασίζει για αγορά χρέους

Mεγάλη μέρα για τις αγορές προμηνύεται η σημερινή (Πέμπτη 22 Ιανουαρίου). Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αναμένεται να προτείνει ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της τάξης των €1,1 τρισεκατομμυρίων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται πηγές από δύο Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι και το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ προτείνουν ένα πρόγραμμα αγοράς χρέους με ρυθμό €50 δις μηνιαίως το οποίο να ξεκινήσει τον ερχόμενο Μάρτιο και να διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2016.

Ζητώντας ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο πρότυπο της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας (Fed), ο κ. Ντράγκι αλλάζει το μοντέλο της ΕΚΤ σε μια επιθετική τράπεζα που θα αναλάβει ρίσκο, παρά τις αντιρρήσεις της Γερμανίας, σχολιάζει το bloomber.  Ο Πρόεδρος της Ομόσπονδης Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Σαμπίν Λάοτενσλέγκερ υποστήριξαν πως η ποσοτική χαλάρωση δεν είναι αναγκαία και μειώνει τα κίνητρα προς τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι το πρόγραμμα της ΕΚΤ φαίνεται μεγαλύτερο από τα αρχικά σχέδια, αλλά σημειώνουν πως πολλά θα εξαρτηθούν από την διασπορά του ρίσκου.

Η συζήτηση στο ΔΣ της ΕΚΤ περιπλέκεται από τα επιχειρήματα κατά πόσον τα ρίσκο που θα αναληφθεί από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα πρέπει διαμοιραστεί σε επίπεδο ευρωζώνης ή να παραμένει σε εθνικό επίπεδο.  Αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν και για το τι είδους περιουσιακά στοιχεία θα περιληφθούν στο πρόγραμμα.  Ενώ θεωρείται πιθανόν να περιληφθούν και οι αγορές κρατικών ομολόγων, και άλλα περιουσιακά στοιχεία όπως εταιρικά ομόλογα βρίσκονται στο τραπέζι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Eκτός αρμοδιοτήτων η ΕΚΤ

Ωστόσο, η γερμανική κεντρική τράπεζα, Bundesbank, πιστεύει ότι το QE οδηγεί την ΕΚΤ εκτός των αρμοδιοτήτων της και αποτελεί ουσιαστικά την άδεια για να εκτυπώσει χρήματα έτσι ώστε να οδηγήσει τις Κυβερνήσεις εκτός χρεών.

Οι οικονομολόγοι είναι επίσης διχασμένοι κατά πόσον η ποσοτική χαλάρωση μπορεί πραγματικά να εφαρμοστεί σε ένα ενιαίο μπλοκ νόμισμα που αποτελείται από 19 χώρες των οποίων οι οικονομίες τους βρίσκονται σε πολύ διαφορετική κατάσταση.

Ο πρώην επικεφαλής της Bundesbank Άξελ Βέμπερ, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, υποστήριξε ότι οι ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις σπατάλησαν την ευκαιρία την τριών ετών που είχαν για να πραγματοποιήσουν οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

“Κατά την άποψή μου, η ΕΚΤ δεν πρέπει να πάει πολύ μακριά, γιατί όσο περισσότερα κάνει, υπάρχει το κίνητρο για τις Κυβερνήσεις να κάνουν λιγότερα», σημείωσε.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί