Νέο ΔΣ για τον ασφαλιστικό κλάδο

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξε ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ) στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015. Το νέο ΔΣ απαρτίζεται από τους: 

Πρόεδρος: Άρτεμις Παντελίδου
Αντιπρόεδρος Κλάδου Ζωής: Ανδρέας Κρητιώτης
Αντιπρόεδρος Κλάδου Γενικής Φύσεως: Ανδρέας Στυλιανού 
Μέλη: Ευάγγελος Αναστασιάδης, Κωνσταντίνος Δεκατρής, Σωκράτης Δημητρίου, Φίλιος Ζαχαριάδης, Αντώνης Καρπασίτης, Μιχάλης Μιχαηλίδης, Πόλυς Μιχαηλίδης, Λούκας Μπένφιλντ, Μιχάλης Τυλλής, Σταύρος Φλωρίδης, Στέλιος Χριστοδούλου  

Μιλώντας για τη συνεισφορά της ασφαλιστικής βιομηχανίας στην οικονομία  και στην κοινωνία, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πόλυς Μιχαηλίδης, τόνισε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, συνέχισαν να εκπληρώνουν στο ακέραιο τις δεσμεύσεις τους προς τους ασφαλιζόμενους, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό τη διαχρονική αξιοπιστία τους.

Όπως είπε, είτε πρόκειται για καταβολή αποζημιώσεων, είτε για καταβολή ωφελημάτων από εξαργύρωση συμβολαίων, οι ασφαλιστικές εταιρείες ανταποκρίθηκαν πλήρως στις απαιτήσεις των πελατών τους. Χαρακτηριστικά ανακοίνωσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια καταβλήθηκαν ποσά της τάξης του €2 δισ. σε αποζημιώσεις και ωφελήματα, ενώ για το 2013 το αντίστοιχο ποσό ανήλθε στα €620 εκ..

Παράλληλα, ωστόσο, διευκρίνισε ο κ. Μιχαηλίδης, η συνεισφορά της ασφαλιστικής βιομηχανίας δεν εξαντλείται μόνο στην καταβολή αποζημιώσεων και ωφελημάτων, αλλά επεκτείνεται και στο ότι ο τομέας διατηρεί πέραν των 4.000 ποιοτικών θέσεων εργασίας, συνεισφέρει σημαντικά φορολογικά έσοδα στο κράτος, διαχειρίζεται επενδύσεις πέραν των €2 δισ. και έχει μεγάλη συνεισφορά στα θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις του 2014, ο κ. Μιχαηλίδης, είπε ότι η εικόνα του τομέα παρουσιάζει μια μικρή, αλλά αισθητή βελτίωση που δικαιολογεί μια νότα αισιοδοξίας ότι εισερχόμαστε στο δρόμο της ανάκαμψης. Με βάση στοιχεία του ΣΑΕΚ τους πρώτους 6 μήνες του 2014 διαπιστώνεται ότι η συρρίκνωση του Κλάδου Ζωής περιορίζεται στο -7,2% έναντι -9,6% της αντίστοιχης περιόδου του 2013 και η τάση αυτή επιβεβαιώνεται και από τα αποτελέσματα του εννιαμήνου τα οποία περιορίζουν την μείωση στο 6.4%. Από την πλευρά του ο Γενικός Κλάδος στα εξαμηνιαία σημειώνει αύξηση κατά 1,6%, έναντι αρνητικού πρόσημου -5,6% της αντίστοιχης περιόδου του 2013. Η τάση βελτίωσης εξακολουθεί να παρουσιάζεται και στα εννεάμηνα αποτελέσματα, αν και δεν διατηρείται το θετικό πρόσημο.

Συνεχίζοντας ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η ασφαλιστική βιομηχανία, παρά τις δυσκολίες, τα εμπόδια και τις μεγάλες προκλήσεις, θα συμβάλει αποφασιστικά στην προσπάθεια για ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

Όπως χαρακτηριστικά ανάφερε ο κ. Μιχαηλίδης, "έχοντας επίγνωση της μεγάλης ευθύνης μας απέναντι στους πελάτες μας, στην κοινωνία και στην οικονομία, θα ανταποκριθούμε στις προκλήσεις. Με την εργατικότητα μας, την ευελιξία μας και τον επαγγελματισμό μας, θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να ενισχύσουμε τόσο την ασφαλιστική αγορά, όσο και την οικονομία του τόπου. Με ανοικτό πνεύμα, με διαλλακτικές τοποθετήσεις και κυρίως σοβαρότητα, θα στηρίξουμε την υπερπροσπάθεια για ανασυγκρότηση της οικονομίας".

Σήμερα, πρόσθεσε ο κ. Μιχαηλίδης, δύο χρόνια μετά την κορύφωση της κρίσης και παρά τα υφιστάμενα προβλήματα και τις προκλήσεις, μπορώ να δηλώσω συγκρατημένα αισιόδοξος για το μέλλον τόσο της ασφαλιστικής βιομηχανίας, όσο και της οικονομίας μας.

Μιλώντας, για τις προκλήσεις που έχει ενώπιον της η ασφαλιστική βιομηχανία, είπε ότι:

•    Επιβάλλεται πάση θυσία η διατήρηση της αξιοπιστίας του τομέα.
•    Επιβάλλεται η συνέχιση των πολιτικών που διατηρούν τα υψηλά επαγγελματικά
πρότυπα στον τομέα.
•    Είναι ανάγκη να γίνει με επιτυχία η προσαρμογή της ασφαλιστικής αγοράς στην οδηγία "Solvency ll" που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία των ασφαλιστικού τοπίου της χώρας τόσο στην Κύπρο, όσο και διεθνώς.
•    Αναπτύσσοντας τις θέσεις  του Συνδέσμου για τις συντάξεις είπε ότι "αν δεν λάβουμε έγκαιρα και προληπτικά μέτρα διορθώνοντας τα κακώς κείμενα, θα καταλήξουμε να έχουμε ένα κράτος με φτωχούς συνταξιούχους σε λίγα χρόνια". Στόχος μας, είπε, πρέπει να είναι η βιωσιμότητα του συστήματος και η επάρκεια της σύνταξης. Για να γίνει αυτό, όμως, είπε επιβάλλεται να αλλάξουμε τις δομές και τις στρεβλώσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος μας.

Αναφερόμενος στην άποψη του Συνδέσμου σχετικά με το Γενικό Σχέδιο Υγείας, τόνισε ότι "σεβόμαστε τη φιλοσοφία και τους στόχους του ΓεΣΥ, αλλά απορρίπτουμε τις προσεγγίσεις που επιδιώκουν να στερήσουν από τους πολίτες το δικαίωμα της επιλογής. Εκείνο που επιδιώκει ο Σύνδεσμος είναι να έχουν οι πολίτες ελεύθερα το δικαίωμα να επιλέγουν το γιατρό, το  νοσηλευτήριο και τον ασφαλιστικό οργανισμό που επιθυμούν".

Καταλήγοντας ο κ. Μιχαηλίδης κάλεσε την Πολιτεία και τους συναρμόδιους φορείς να στηρίξουν έμπρακτα την ασφαλιστική βιομηχανία, ώστε με τη σειρά της να συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας που είναι το στοίχημα για όλους μας.

 

Δειτε Επισης

Φόρουμ ορόσημο για την ενίσχυση των επιχειρηματικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου
Σε νέα αναπτυξιακή πορεία το ΤΕΠΑΚ-Τα €125 εκατ. από ΕΤΕπ και οι δύο αποφάσεις που έλαβε το Πανεπιστήμιο
Ψάχνει γη στη Λευκωσία για ανέγερση κτιρίου/ων ο ΟΑΥ-Η πρόσκληση ενδιαφέροντος
Οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ στηρίζουν το όραμα του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος
CMA CGM Κύπρου: Μεγάλος καθαρισμός παραλιών κατά μήκος της ακτογραμμής της Λεμεσού
Παν. Νεάπολις Πάφος: Webinar για αξιοποίηση των δεδομένων στην επιχειρηματική και χρηματοοικονομική στρατηγική
Ετήσια γενική συνέλευση και συνέδριο WISTA International 2024-Επετειακή εκδήλωση ορόσημο
Hackers vs. Heroes: Η μάχη για το ψηφιακό βασίλειο
Επιστρέφει για 12η συνεχόμενη χρονιά το Πρόγραμμα Μαθητική Επιχείρηση από το Junior Achievement Κύπρου
Project Zero: Η Lidl Κύπρου και η ΑΚΤΗ ενώνουν τις δυνάμεις τους για καθαρότερες παραλίες